Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
30 Haziran 2009 Salı - 01:20

'Acil zirve'de iki kritik konu

Başbakan Erdoğan ve Org. İlker Başbuğ'un 1.5 saat süren görüşmesine Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldı.

 Acil zirve de iki kritik konu

Başbakan ile Org. Başbuğ bugünkü MGK öncesi baş başa 1.5 saat konuştu. Kulislere göre zirvede, “belge-kağıt polemiğine” yol açan doküman ile ‘geceyarısı yasası’ ele alındı. Org. Başbuğ akşam saatlerinde de MİT Müsteşarı’yla görüştü.

ANKARA- Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ’u kritik MGK toplantısından bir gün önce kabul etti. Başbakanlık’ta gerçekleşen acil zirve 1 saat 35 dakika sürdü. Org. Başbuğ dün akşam saatlerinde de MİT Müsteşarı Emre Taner’le de bir araya geldi. Erdoğan zirve için Başbakanlık Merkez Binası’na Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile birlikte geldi. Görüşme sırasında Ergin’in Başbakanlık’ta bulunmasına rağmen Erdoğan ve Başbuğ’un baş başa görüştükleri bildirildi. Zirvenin ardından bir açıklama yapılmadı. Ancak kulislerde yayılan iddialara göre zirvede iki temel konu üzerinde duruldu ve hem “belge-kağıt polemiğine” yol açan doküman, hem de askerlere sivil yargı yolunu açan “geceyarısı yasası” ele alındı. Kulislere göre, görüşme Genelkurmay Başkanı’nın talebi üzerine gerçekleşti.

Geçen Cuma günü düzenlediği basın toplantısında “Belgeye ilişkin askeri mahkemelere, savcılara yöneltilen düşünce ve suçlamalar, gerçek dışı ve maksatlıdır. Habere konu belgeyle ilgili gelişmeler, 30 Haziran Salı günü yapılacak MGK’da gündeme getirilecek. Biz hukuk devleti ilkelerine ve hukuka saygılıyız, bağlıyız. Bu konulara ilişkin görüş ve düşüncelerimizi yasal platformlarda getiririz” diyen Orgeneral Başbuğ, MGK’nın toplantısından önce önce Başbakan’a bu konuda bilgi sundu. Cuma günkü basın toplantısında “TSK’ya karşı medya üzerinden asimetrik bir psikolojik harekat yürütmeye son verilmesini” isteyen Orgeneral Başbuğ, “asimetrik psikolojik harekat yürütüldüğü” görüşüne varılmasına neden olan gelişmeleri değerlendirdi. “Belge-kağıt parçası” polemiğine neden olan “İrticayla Mücadele Planı” isimli dökümanın hazırlanması, bir avukatın bürosunda bulunması, bir gazetede haber olması konusunda Genelkurmay’a ulaşan bilgi ve duyumlar bulunduğunu anlatan Org. Başbuğ, bu konuda yapılması gereken çalışmalar konusundaki görüşlerini de aktardı.

Darbe yasası

Kulislerdeki iddialara göre Genelkurmay Başkanı, AKP ile muhalefet arasında tartışma yaratan “geceyarısı yasası” konusunu da gündeme getirdi. Genelkurmay Başkanlığı’na bu yasada AİHM’in Türkiye aleyhine kararlar almasına yol açan sivillerin askeri yargıda yargılanmasını engelleyecek düzenleme yapılacağı konusunda genel bilgi verildiğine işaret etti. Ancak muvazzaf ve emekli askerlere askeri mahalde işlenmiş suçlar için de sivil yargı yolunu açan düzenleme konusunda kendilerine bilgi verilmediğini söyledi.

5 ayda 9 kez görüştüler

Başbakan Erdoğan ile Org. İlker Başbuğ arasında “olağan görüşme” trafiği, Ergenekon’da 11. dalga operasyonunun yapıldığı 22 Ocak günü başladı. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı, o tarihten bu yana 9 defa bir araya geldiler. Bu görüşmelerin 16 Haziran ve dün yapılan iki görüşme dışında, 31 Mart’taki de Başbakan’ın yurt dışı seyahat programı nedeniyle Perşembe günü yerine Salı günü gerçekleşti.

İkinci zirve MİT’te...

Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları, TSK’ya karşı medya üzerinden yürütülen asimetrik psikolojik harekat konusunu MİT Müsteşarı Emre Taner ile görüştüler. Org. Başbuğ’un Erdoğan’a irticayla mücadele planı isimli dokümanın hazırlanması ve bir gazetede haber olması konusunda kendilerine duyumlar ile yaşanan kuşkular konusunda bilgi vermesinden sonra ikinci bir zirve toplantısı yapıldı. Genelkurmay Başkanı ile görüşmenin ardından Başbakan Erdoğan’ın verdiği talimat doğrultusunda MİT Müsteşarı Emre Taner Genelkurmay karargahına gitti. Taner ile Genelkurmay Başkanı’nın baş başa bir görüşme yaptığı daha sonra da kuvvet komutanlarının da katıldığı bir toplantı gerçekleştirildiği öğrenildi.

BAŞ BAŞA GÖRÜŞTÜLER

Başbakan Erdoğan, zirve görüşmesi öncesinde Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile biraraya gelerek durum değerlendirmesi yaptı. Başbakan ve Genelkurmay Başkanı’nın görüşmesi 11.00’de başladı. Adalet Bakanı’nın da Başbakanlık’ta olmasına rağmen görüşmeye katılmadığı ve görüşmenin baş başa gerçekleştiği bildirildi.

 
Gül'den "irtica belgesi" yorumu
 
Honduraslı siviller rahatsız!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gül'den "irtica belgesi" yorumu
Çin temaslarını tamamlayan Gül, ayağının tozuyla gündemi değerlendirdi. ...
Kritik MGK öncesi sürpriz buluşma
Başbakan Erdoğan, yarın yapılacak kritik MGK toplantısı öncesinde bugün ...
Kutsal Ahit Sandığı bulundu mu?
Dünyanın en büyük sırlarından birinin çözüldüğü iddia edildi.
 
Cemile Sultan’ın İntikamı!
İngiltere’de 145 yıl önce yayınlanan bir haberde Cemile Sultan’ın, kocasından ...
Soner Yalçın siyasal islam ingiliz işi dedi
Yakın Türkiye tarihinin belleği Soner Yalçın'dan ezber bozan bir yazı daha
9 general adayına Ergenekon sorgusu
Savcılık tarafından ifadeye çağrılan 9 albayın ağustos ayında generalliği ...
 
VATAN'dan Mehmet TEZKAN YAZDI... Kriz Başbakan’ı teğet geçmiş..
Sadece Başbakan’ı değil.... Bakanları da, milletvekillerini de.. Bürokratları ...
Eylül - Ekim aylarında DARBE olur
Vakit Gazetesi Yazarı Abdurrahman Dilipak, ABD kaynaklı Ergenekon Operasyonu'nun ...
Bu soru Unakıtan'a ilk kez soruldu
Çocukların işleri nasıl? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kemal Abisi'ydi... ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri