Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
6 Haziran 2009 Cumartesi - 12:25

'Mayın' AKP'ye ağır fire verdirdi

AKP’nin ağır topları da mayına ‘HAYIR’ dedi Mayın oylamasına katılmayan AKP’liler arasında eski bakanların da olduğu ortaya çıktı. Erdoğan’ın sert uyarısına rağmen Genel Kurul’a gelmeyerek direniş gösteren vekillerin isimleri de netleşti

 Mayın  AKP ye ağır fire verdirdi

TBMM Genel Kurul’unda görüşmeleri dört hafta süren, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarı, muhalefetin son ana kadar süren direnişi ve sert kavgalar eşliğinde yasalaştı. Genelkurmay’ın istediği “anahtar teslimi NAMSA’ya yaptırma” formülünün ilk seçenek olarak belirlendiği yasanın geneli üzerindeki oylamada, AKP’den 255 milletvekili “kabul” oyu kullanırken, 83 milletvekili oylamaya katılmadı.

Pasif direniş mi?

Yasanın “geneli” üzerindeki oylamaya katılmayan Erdoğan haricindeki 19 bakanın çoğunun yurtdışı ve yurtiçinde programı olduğu belirtildi. 10 AKP genel başkan yardımcısından 8’i de oylamaya katılmadı. Bu isimler, Bülent Gedikli, Haluk İpek, Necati Çetinkaya, Abdülkadir Aksu, Edibe Sözen, Nükhet Hotar, Hüseyin Tanrıverdi ve Şükrü Ayalan olarak sıralandı. Başından beri tasarıya ilişkin endişelerini dile getiren Kırıkkale Milletvekili Vahit Erdem ve grup toplantısında tasarıyı eleştiren Konya Milletvekili Sami Güçlü’nün de aralarında bulunduğu 62 AKP milletvekili, son oylamaya katılmadı.

Meclis’teyken girmediler
Eski Bakan ve AKP Mersin Milletvekili Kürşad Tüzmen ve Erdem ile bazı milletvekillerinin TBMM’de bulunmalarına rağmen oylamalara katılmamaları dikkati çekti. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Aksu ve Çetinkaya gibi bazı isimlerin de 5. ve 6. madde oylamalara katılırken, yeniden görüşülen 2. madde ile yasanın tümü üzerindeki oylamalarda oy kullanmadıkları belirlendi. AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, oylamaya katılmayan milletvekili sayısının yüksek olduğuna ilişkin soru üzerine, “36 arkadaşımız izinli. Bunlardan 5’inin raporu var. Bir kısım arkadaşlarımız da yerel seçim yapılan bölgelere gittiler. İl kongrelerimiz de sürüyor. Buralara da arkadaşlarımız gittiği için oylamaya katılmayan çok gözüküyor. Oylamaya bilinçli katılmama olduğunu sanmıyorum” dedi.

Eski bakanların kırgınlığı

Bakanlarla birlikte 83 AKP’li milletvekili arasında “kırgınlıkları” nedeniyle oy kullanmamış olabilecek olan vekiller de dikkat çekiyor. Bunlar arasında Said Yazıcıoğlu, Kemal Unakıtan, Murat Başesgioğlu, Osman Pepe, Sami Güçlü, Yaşar Yakış’ın isimleri öne çıkıyor. Eski Tarım Bakanı Güçlü, AKP’nin kapalı grup toplantısında da uyarılarda bulunmuştu. Oylamaya katılmayan diğer AKP’lilerden bazıları ise şöyle: “Yaşar Eryılmaz, Cemal Kaya, Kutbettin Arzu, Tahir Öztürk, Hamza Yanılmaz, Muhyettin Aksak, Murat Mercan, Kürşad Tüzmen, Güldal Akşit, Reha Çamuroğlu, Feyzullah Kıyıklık, Nursuna Memecan, Özlem Türköne, Şaban Dişli, Vahit Erdem.

 

 

Katılmayanların mazereti varmış!
AKP TBMM Grup Başkanlığı, Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesine ilişkin tasarının tümünün oylamasına mazeretsiz olarak katılmayan milletvekillerinin bulunmadığını bildirdi. AKP grubundan yapılan yazılı açıklamada, ulusal yayın yapan bazı medya kuruluşlarında yayınlanan haberler anımsatıldı. Haberlerdeki iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilen açıklamada, şunlara yer verildi: “Tasarının tümünün oylamasına katılmayan bakan ve bazı milletvekillerimiz, daha önce planlanan ulusal ve uluslararası görevleri nedeniyle oylamada bulunamamıştır. Bazı milletvekillerimiz de hafta sonu, ülkemizin çeşitli yerlerinde yenilenecek mahalli idareler seçimleri nedeniyle seçim bölgelerinde bulunduğu için oylamaya katılamamıştır. Oylamaya katılamayan diğer milletvekillerimiz ise sağlık sorunları nedeniyle raporlu oldukları için TBMM’de tasarının görüşmelerinin tümünün oylamasında hazır bulunamamıştır.” (AA)

 


SP’den mayınlı arazi için miting
Saadet Partisi (SP) kurmayları, Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine gelerek mayınlı arazilerin önünde basın toplantısı yaptı. SP Genel Başkan Yardımcısı Hüsamettin Korkutata, “Mayınlı araziler yabancı şirketlere verilmemelidir. Araziler Milli Savunma Bakanlığı tarafından temizlenerek, işletilmesi için yerli halka verilmelidir” dedi. SP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Vehbi Hatipoğlu da yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hükümete üçüncü seçenek olan yap-işlet seçeneğini gündeme almamasını söylüyoruz. Eğer üçüncü maddeyi kabul edersen biz de ülkeyi karış karış dolaşır seni vatandaşa şikayet ederiz. Cumhurbaşkanına sesleniyoruz, bu tasarının veto edilmesini istiyoruz. Bu mayınlı arazilerin temizlenerek buradaki halka verilmesini istiyoruz.” SP’nin, düzenlediği miting Pazar günü saat 17.00’de Şanlıurfa Topçu Meydanı’nda gerçekleştirilecek.

 


Bu tablo tesadüfi değil
CHP’li Kart: Hükümet, karambol şartları içinde mayınlı arazileri pazarlamaya çalışıyor

 

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “hükümetin, Türkiye’yi ekonomik, sosyal ve siyasi anlamda müstemleke bir ülke haline getirme misyonu üstlendiğini” iddia etti. TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Kart, Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik tartışmaları ve insansız hava aracı (Heron) ile Keşif Podu projelerini değerlendirdi. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenmesine yönelik tartışmalarda iktidarın kimlere ve hangi siyasi amaçlara hizmet ettiğinin ortaya çıktığını ileri süren Kart, “Bu süreçte Tarım ve Köyişleri Bakanı’nın düzenleme Meclis’te görüşülürken açıklama yapmamasını, Türkiye’nin stratejik arazisine yönelik tarım politikası ve projesinin olmamasını” eleştirdi. Kart, “Hükümetin, karambol şartları içinde mayınlı arazileri pazarlamaya çalıştığını” iddia ederek, “Bu tesadüfi bir tablo değildir. AKP’nin üstlendiği misyonun sonucu olarak ortaya çıkan bir tablodur. Bu misyon, Türkiye’yi ekonomik, sosyal ve siyasi anlamda müstemleke bir ülke haline getirme misyonunu üstlenmiş olan bir hükümet kimliğidir” dedi. Heron ile Keşif Podu projelerine yönelik ihale ve sözleşme süreçleri hakkında da bilgi veren Kart, her iki projede, İsrail’in finanse ettiği firmaların yer aldığını belirtti.

 

Çıkarlarımızla bağdaşmıyor
Atilla Kart, Bu projelerde ortaya çıkan tablonun, Türkiye’nin ulusal güvenlik ve savunma çıkarlarıyla bağdaşmadığını, hükümetin acz ve yetersizlik içinde olduğunu öne sürdü. (AA)

 

Kart, Meclis’teki tartışmalarda iktidarın kimlere hizmet ettiğinin ortaya çıktığını ileri sürdü.

 


Aksu: Bölgeye refah getirecek
AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdulkadir Aksu, “Suriye sınırındaki mayınların temizlenmesiyle oluşacak toprakların ekonomiye katacağı katma değer ve bölgede sağlayacağı istihdam çok yakında herkes tarafından görülecektir” dedi. Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, “MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın dün parlamentoda düzenlediği basın toplantısında dile getirdiği ithamların, hızla kalkınan ve demokratikleşen Türkiye’nin mimarı AKP iktidarını halkın gözünden düşürmeye yönelik çaresiz çırpınmaların son örneği” olduğunu savundu. Aksu, “bölgeye ekonomik getiri ve istihdam sağlayacak tasarının muhalefetin bütün çarpıtmalarına ve kamuoyunu yanıltma girişimine rağmen yasalaştığını” belirtti. (AA)

 


Kılıçdaroğlu’ndan Ofer örneği
Cumhuriyet Halk Partisi Grup Başkan Vekili Kemal Kılıçdaroğlu, “Mayınların temizlenmesini biz de istiyoruz ama bu şekilde olmaz” dedi. Fethiye’nin Seki beldesinde 7 Haziran’da yapılacak belediye başkanlığı seçimi için düzenlenen mitingde konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, “Temizleyelim diyorlar, peki nasıl temizleyelim? Temizleyelim ama temizleyen firma da 44 yıllığına burayı eksin biçsin. Kim bu firma? Sayın Başbakan diyor ki; kanunun neresinde İsrail yazıyor, böyle bir şey yok diyor. Şimdi Sekili kardeşlerime sesleniyorum; Tüpraş’ın 14.76’lık hissesini Ofer’e sattılar. Ofer’in ismi de ihale kanununda ya da şartnamede yazmıyordu. Dünyanın hiçbir ülkesinde mayın temizlenmesi için bu yap işlet devret modeli yok.”

 
BAHÇELi: HUKUKA UYULACAK
 
Ankara'da inanılmaz hırısızlık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
BAHÇELi: HUKUKA UYULACAK
Süreç başlamıştır KONUYLA ilgili yazılı açıklama yapan Devlet Bahçeli, ...
Deniz Feneri zanlılarının malvarlıklarına tedbir kondu
Deniz Feneri e.V bağlantılı soruşturma kapsamında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının ...
"Ulus devletin çivisini oynatmayız"
Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, "Türk Silahlı Kuvvetleri olarak ...
 
Rum liderden Türkiye'ye tehdit!
Dimitris Hristofyas Türkiye'nin AB üyeliğiyle ilgili girişimlerini baltayacaklarını ...
Helikopter kazasında şok belge!
Muhsin Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişinin hayatını kaybettiği helikopter ...
TSK'dan son dalga açıklaması!
Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak dün ...
 
Yalçınkaya'dan laiklik vurgusu
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abbdurrahman Yalçınkaya, Yargıtay Onur Günü'nde konuştu.
Bestler Dereler’de harekát: 1 şehit
Şırnak Bestler Dereler Bölgesi’nde tespit edilen bir grup PKK’lı teröristi ...
Amerika, Başbuğ'a Onur Madalyası taktı
Başbuğ’a ABD’den onur madalyası
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri