Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>SİYASET
26 Ağustos 2009 Çarşamba - 10:31

'Türkiye Yugoslavya gibi olmaz'

Holbrooke, Deniz Baykal'ın 'Türkiye eski Yugoslavya'ya benzer' uyarısına katılmadı.

 Türkiye Yugoslavya gibi olmaz

ABD Başkanı'nın Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi olan Holbrooke, Deniz Baykal'ın 'Türkiye eski Yugoslavya'ya benzer' uyarısına katılmadı. Holbrooke, eski Yugoslavya ile büyük lider Atatürk'ün kurduğu Türkiye arasında hiçbir benzerlik olmadığını belirtti.

Richard Holbrooke sıradan bir diplomat değil. Birçoklarına göre, Henry Kissinger'dan bu yana Washington'un gördüğü en etkili dış politika beyni. Uluslararası camiadaki ağırlığı, onu 'Başkan Obama'nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi' rolünün çok daha ötesinde bir yere oturtuyor
Türkiye içinse özel bir anlamı var. Bill Clinton döneminden bu yana Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesini Washington'un önceliki dış politika hedefi haline getiren, Ankara'nın Gümrük Birliğine alınması için Avrupa nezdinde geniş anlamda lobi yapan Holbrooke'un ta kendisi.

Bu yüzden de İstanbul'daki 'Pakistan'ın Dostları' zirvesinde, medya ve diğer ülkeler tarafından adeta Amerikan Dışişleri Bakanı gibi karşılanıyor. Çırağan Oteli'nde kameralar Holbrooke'un peşini bırakmıyor. Ancak Amerikalı diplomatla tanışıklığımız Clinton yıllarına dayanıyor. O yüzden röportaj isteğimi 'eski dostlara her zaman vaktim var' diyerek kırmıyor.

TALİBAN'A AF GELİYOR


Holbrooke'la sohbetimize seçimlerin yeni bittiği Afganistan'la başlıyoruz. 'Taliban'la uzlaşır mısınız?' soruma cevabı çok net: 'Taliban'dakilerin çoğu 13-14 yaşında yanlış yolda, eğitimsiz genç erkekler. Kuran'ın ne dediğini bile tam bilmeden kutsal bir cihat yaptıklarını sanıyorlar. Gerçekte ülkelerini yok ediyorlar. Bu genç insanlarla uzlaşma, bir cins rehabilitasyon olabilir. Bu meseleyi gelmeden Karzai'yla da konuştum ve eğer seçilirse bu insanlar için bir genel affı öncelikleri arasına koyacağını söyledi.'

Holbrooke, Türkiye'deki 'Kürt inisiyatifi' konusunda doğrudan konuşmak istemese de, Bosna'da savaşı bitiren Dayton Anlaşması'nın mimarı olarak Deniz Baykal'ın 'Türkiye eski Yugoslavya'ya benzer' uyarısına katılmıyor: 'Eski Yugoslavya ve Türkiye arasında hiçbir benzerlik yok. Eski Yugoslavya, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından Versay'da Avrupa'nın haritasını çizenler tarafından oluşturuldu ve çok farklı insanlar aynı yere konuldu. Türkiye ise selefinin kültüründen doğarak yaratılan ve büyük lider Kemal Atatürk tarafından kurulan çok büyük bir ülke. Arada hiçbir benzerlik yok.'

Deniz Baykal ve Devlet Bahçeli ısrarla hükümetin Kürt inisiyatifinin 'ABD Planı' olduğunu söylüyor. Holbrooke'a bu suçlamaları hatırlatıyorum. Kendisi de Pakistan'da sürekli komplo teorileriyle karşılaştığını belirterek şöyle devam ediyor: 'Komplo teorileri bu coğrafyanın bir parçası. Dikkate almamanız lazım. Ben Kürt meselesinde çalışmıyorum ama Pakistan'da aynı. Her şey komplo teorisine dönüyor. İnsanlar bize (ABD'ye) etkimiz konusunda çok büyük güç atfediyorlar. Ortada komplo yok. Açık Amerikan politikaları var. Pakistan'dan söz edersek orada hükümeti destekliyoruz, o ülkeye yardım yapıyoruz ve mültecilere elimizden geldiğince yardım götürmeye çalışıyoruz.'

Obama iktidarının Afganistan ve Pakistan'daki hedefi, El Kaide ile mücadele ederken diğer İslami grupları kazanmak. Buna Taliban, ılımlı hatta radikal İslamcılar ve Amerikan karşıtları dahil. Washington, bu sayede İslam coğrafyasında Bush döneminin 'Ya bizlesin ya düşmanla' mesajını silmek istiyor.

ASKER KARARI ANKARA'NIN

Holbrooke İstanbul'a gelmeden Afganistan'da görevli NATO komutanlarıyla buluştuğunda, 'Afganistan'da daha çok askere ihtiyacımız var' mesajını almış. Peki Türkiye'den asker talep edecek mi? Doğrudan evet demiyor. Ama cevabı anlamlı: 'Türkiye'nin Afganistan ve Pakistan'da çok özel bir rolü var. Askeri anlamda ne yapacağı Türkiye'ye bağlı. Herkes biliyor ki ben Türkiye'nin NATO'daki rolünün ve AB üyeliğinin büyük destekçisiyim. Ama Afganistan'da nasıl ilerleyeceklerine Türkiye kendisi karar verir. Oradaki rolünün arması, istikrar için iyi çünkü oranın insanlarının Türkiye'ye özel bir bağı var. Teşvik ediyoruz ama karar Türkiye'nin. Biz daha önceki hükümet gibi insanlara ne yapmaları gerektiğini söylemeyiz. Ne yapacakları onlara bağlı.

 
Sivas'tan Avrupa'ya veda!
 
Kışla'da 'ordunun açılımı'
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Milletin g.tüne plaka takın'
Hürriyet Gazetesi Yazarı Yılmaz Özdil milletvekillerinin isteğini nasıl ti'ye aldı?
Sinn Fein'den DTP'ye taktik
Sinn Fein'in yöneticilerinden Jim Gibney: Kürtler bizi dinledi Türk Hükümeti de dinlesin.
Kürt açılımına iki yasa!
Hükümet, açılımı “Eve Dönüş Yasası” ve ve kamu reformuyla yapılacak!
 
Başbakan: Sıçrama yapacağız
Erdoğan, marina açılışında konuştu: "Açılımın ardından ekonomide sıçrama yapacağız"
'Çözümü başarmak zorundayız'
Atalay'ın ziyaret ettiği DİSK Başkanı: 'Denedik ama olmadı' sözünü duymak istemiyoruz.
Öcalan'ın haritası çözülemedi
Öcalan’ın yol haritasındaki bazı ifadeleri kimse anlamayınca farklı yorumlar ortaya çıktı.
 
İşte AKP'nin açılım adımları
Hükümet, Kürt sorununun çözümü için Genelkurmay ve MİT'ten de görüş alacak.
Baykal: Anlatsın sır tutarım
CHP lideri Baykal, Kürt açılımı konusunda Başbakan Erdoğan'a çağrıda bulundu:
76 milyon dolarlık soru!
CHP'li Kemal Kılıçdaroğlu, KİK'in iptal ettiği bir ihaleyi gündeme getirdi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri