Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
14 Ekim 2021 Perşembe - 12:42

"Yüksek enflasyon geçici değilse?"

ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa beklentisi artışın %0,3 olacağı yönündeydi.

 Yüksek enflasyon geçici değilse?

ABD'de Eylül ayı tüketici fiyatları bir önceki aya göre %0,4 arttı, piyasa beklentisi artışın %0,3 olacağı yönündeydi. Tüketici fiyatlarında yıllık artış oranı %5,3'ten %5,4'e yükseldi, beklenti %5,3 ile aynı kalması yönündeydi. ABD’de enerji fiyatları aylık %1,3, yıllık %24,8 artış gösterirken, gıda fiyatlarında aylık % 0,9, yıllık %4,6 artış yaşandı. Daha önceki aylarda enflasyonu yükselten ikincil el araç, otel ve ulaştırma ile giyim fiyatları beklendiği gibi geriledi. Geçici fiyat artışlarının sona ermesi ve enflasyonda baz etkisinin devreye girmesi ile birlikte yıllık enflasyonun düşüşe geçmesi beklenirken; enerji ve girdi maliyetlerinde yaşanan artışın enflasyonda geri çekilmeyi frenlediği görüldü. FED Başkanı Powell, varlık alımı azaltımı ile faiz artırımı arasında bir bağ olmadığını açıklamıştı. FED Başkanı sözlü yönlendirmesinde yüksek enflasyonun geçici ve kısa süreli olduğunu dile getirirken, FED içerisinde şahin kesim enflasyonun geçici olmayabileceğini belirtmişlerdi. Nitekim, yüksek gelen enflasyon nedeniyle faiz artırımının daha erken gerçekleşebileceği fiyatlanmaya başlandı. FED fund future işlemlerinde %90 olasılıkla Eylül 2022’de bir faiz artırımının olacağını işaret ederken, faiz swapları da Eylül 2022’de bir faiz artırımını fiyatlandırmaya başladı. Sonuç olarak, piyasalar yüksek enflasyonun geçici olmayacağını ve uzun süreli olması durumunda FED’in daha erken faiz artırabileceğini vadeli piyasalarda fiyatlandırmaya başladı.

Yurt dışı koşullar Dolar/TL’de volatilite yaratabilir. TCMB Para Politikası Kurulu’nun 21 Ekim’de gerçekleşecek toplantısına ilişkin faiz kararı beklentileri açıklandı. Ankete katılan ekonomistler, TCMB’den gelecek hafta 50 baz puan faiz indirimi bekliyor. Yurt içinde faiz indirimi, yurt dışında FED ve BOE gibi gelişmiş merkez bankalarının faiz artırımı beklentilerinin artması TL’de zayıflığı devam ettirebilir. 9,05 destek, 9,17 direnç seviyemizdir. TCMB’de yaşanan görev değişiklikleri ile 9,17 direncinin kırılması durumunda 9,32’ye yükseliş devam edebilir.

BIST100’de yükseliş yerini yataya bırakabilir. BIST100’e para girişi, döviz kuru ve tahvil faizlerinde yaşanan rekorlara rağmen devam ediyor. Kısa vadeli güçlenmenin temelini oluşturan para girişinin devamı bugünde takip edilecek. 1423 ve 1430 direnç, 1402 kısa vadeli destek seviyemizdir. 1402 desteğinin kırılması kısa vadeli yükselişin sona erdiğini gösterir. BIST100’ün gün içerisinde 1402-1423 arasında hareket etmesini bekliyoruz.

Ekim vadeli BIST30 kontratı. Dün gün içerisinde 1537 direnci geçildi ve gün içi en yüksek 1545 görüldükten sonra kapanış 1528’den gerçekleşti. Gün içi gelen satışların yükselen ortalamalardan karşılanmış olması, bugün de 1537 direncinin zorlanabileceğini gösteriyor. Kırmızı ortalama 1522 ve mavi ortalama 1516’dan yükselip, geri çekilmelerde destek olacaktır. 1516 desteğinin kırılması yükselen trendin bozulmasına, 1537 direncinin kırılması yükselen trendin devamına işaret eder.

Ekim vadeli Dolar/TL. Dün 9.11 direncinin de destek haline gelmesini ve ilerleyen günlerde 9.25 direncine doğru yükselişin devamını beklediğimizi belirtmiştik. 9.11 direncinin kırılması ile 9.11-9.28 işlem bandına geçildi. Seans içi göstergelerin yeniden alım bölgesinden yükselmeye başlaması, diğer bir göstergenin aşırı alım bölgesine daha girmemiş olması kısa vadeli yükselişin devamını sağlayabilir. 9.11 destek, 9.25 ve 9.28 direnç seviyelerimizdir.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Merkez Bankası'nda görevden alma
 
7 maddede psikolojik sağlığı korumanın yolları
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'nda görevden alma
Merkez Bankası'nın 2 başkan yardımcısı ile para politikası üyesi görevden alındı.
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yatay yönlü bir açılış bekliyoruz ( Deniz Yatırım).
Piyasaların yönü
Enerji fiyatlarındaki yükselişin yarattığı enflasyon ve global büyüme ...
 
Ekonomik takvim bugün yoğun
Enerji, navlun ve iş gücü gibi maliyetlerde yaşanan artışların büyüme ...
Sanayi üretimi ağustos ayında beklentileri aştı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Sanayi Üretim Endeksi ...
Toplam ciro yıllık %48,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
 
Piyasalara analitik bakış
Enflasyonist kaygıların etkisi ile yükselen tahvil faizlerinin seyrinin ...
Cari işlemler turizm gelirlerinin desteğinde Ağustos'ta fazla verdi
Cari işlemler hesabı, hizmetler dengesi altında turizmden kaynaklanan ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1393.56 ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri