Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
HABERLER>EKONOMİ
9 Ağustos 2022 Salı - 13:42

ABD: Temmuz ve Ağustos TÜFE baskılarında enerji sürükleyici etkide bulunacak

Yarın açıklanacak olan Temmuz enflasyonunun Haziran ayındaki %9,1’lik okumadan gerilemesi bekleniyor.

ABD: Temmuz ve Ağustos TÜFE baskılarında enerji sürükleyici etkide bulunacak

twitter sharing buttonwhatsapp sharing buttonmessenger sharing buttonsharethis sharing button

Yarın açıklanacak olan Temmuz enflasyonunun Haziran ayındaki %9,1’lik okumadan gerilemesi bekleniyor. Ancak fiyatların 2023'e kadar ne kadar hızlı yavaşlayacağına dair çok fazla belirsizlik var. Ekonomist beklentileri Temmuz ayında yıllık enflasyonda %8,7’lik bir orana gerilemeye işaret ederken, gelecek dönem enflasyon beklentilerinin geniş bir aralıkta toplandığını ortaya koyan birkaç gösterge var.
 
 
 
ABD’de enflasyonun çok hızlı düşmesini bekleyenler de var, inatçı bir şekilde yüksek kalmaya devam etmesini de. Bloomberg terminalinde gelecek dönem beklentileri vade ilerledikçe çok daha geniş aralıklara işaret ediyor. Mesela; 1Ç23 için tahmin aralığı %3,5 ila %8, medyan ise %5,8. 2Ç23 için enflasyon beklentisi %1,8 ila %7,7 arasında, medyan tahmin %3,9. Bu dönemlerin önemi, Fed’in muhtemelen faiz artışlarında zirveyi göreceği ve belki de faizleri indirmeye başlayacağı beklentisine denk düşmesinden geliyor. Ancak %7’lerde kalacak bir TÜFE, Fed’in faiz konusunda elini zorlaştıracaktır.
 
 
 
Temmuz TÜFE raporu Haziran ayına göre daha hafif enflasyon gösterecektir, ancak bu Fed açısından tam bir rahatlama sağlamayacağı gibi, faiz görüşlerini de keskin bir şekilde değiştirmeyecektir. Verimlilik artışının 2Ç22’de muhtemelen tekrar negatif olması ve son üç ayda ücret artışının yeniden hızlandığını ortaya koyan göstergeler ABD’nin asıl zorlandığı enflasyon tipi olan hizmet ve ücret kanalından bindirme gelmesine neden oluyor. Mesela kiralar, hizmet fiyatlarını yüksek tutacaktır. Haziran raporu, aylık %0,8 ile Nisan 1986'dan bu yana kiralardaki en hızlı artışı göstermişti. Bu da çekirdek TÜFE’nin, manşet gerilese bile yüksek kalmaya devam edeceği ve gelecek yıl da bu konseptini sürdürme potansiyeli olduğunu ortaya koyuyor. Çekirdek enflasyon için tahminler, önceki %5,9'dan yıllık bazda %6,1'e hızlanmaya işaret ediyor. Önümüzdeki aylarda, belirttiğimiz hizmet ve ücret kaynaklı etkilerle daha fazla artış olması da muhtemeldir. Manşet yavaşlarken, çekirdek artışı momentum kazanacak ve iki enflasyon göstergesini birbirine yakınlaştıracaktır.
 
 
 
 
 
ABD TÜFE ve alt kalemleri... Kaynak: Bloomberg
 
 
 
Enflasyon konusunda olumlu işaretler ise şöyle; Benzin fiyatları düştü. Pompa fiyatları Temmuz ayında yaklaşık %7,5 geriledi. 90 dolar altına doğru hareket etmiş olan WTI, TÜFE artışını büyük ölçüde soğutacak etkiye yardımcı olacaktır. Şu an petrol ve bakır fiyatlarındaki durum Temmuz ve Ağustos enflasyonuna olumlu etki yapabilir. Ulaşım maliyetlerinin düşmesi başta uçak biletleri olmak üzere bazı seyahat kalemlerini de olumlu etkileyebilir. ÜFE enflasyonu da zirve yapmış görünüyor, ithalat fiyatları ise güçlü dolar aracılığıyla bir miktar dezenflasyon etkisi sağladı. Mal talebindeki ılımlılık ve bazı perakendecilerde artan stoklar, temel mal fiyatlarının Haziran ayındaki %0,8'lik artıştan daha yumuşak bir klipte yükselmesi anlamına gelebilir.
 
 
 
Uzun vadeli enflasyon beklentileri ise swaplarda ve tüketici anketlerinde görüleceği üzere aşağı çekiliyor. Bu beklentilerdeki gerileme Fed’in sıkılaşma politikasının işe yarayacağı beklentisi ile uyumlu. Enflasyonun manşet anlamda asıl düşmesini sağlayacak faktörleri sıralarsak; petrolün daha da düşmesi, tedarik zinciri stresinin gerilemesi, ivme kazanıp sürücü koltuğuna yerleşen hizmet ve ücret enflasyonunun momentum kaybetmesi. Zayıflayan bir TÜFE eğiliminin tüm bu göstergelerle teyit edilmesi gerekiyor.
 
 
 
Genel olarak ele alırsak; ABD ekonomisine hizmetler hakimdir ve sıcak ücret verileri nihayetinde geniş çapta enflasyonun en önemli belirleyicisi olacaktır. Bu nedenle, Fed'in şimdi ücret artışını soğutmak için daha fazlasını yapması gerekiyor, bu da faiz artışlarından geri adım atmaması anlamına gelecektir. Merkez bankası, “görevi yerine getirmiş olmak” noktasından halen çok uzak ve %2 enflasyon hedefine de daha çok var. sağlam bir işgücü piyasasının yanı sıra TÜFE de sağlam bir klipte yükselmeye devam edecekse, politika yapıcıların Eylül ayında 75 baz puanlık başka bir oran artışı üzerinde anlaşmaları çok muhtemel olacaktır. Baz senaryomuz, Fed’in öngörülen faiz artış patikasının mevcut verilerden pek etkilenmemesi yönündedir.
 
Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı
 

 
KPSS'de yeni takvim belli oldu
 
Piyasaların yönü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altın pozitif bir haftayı daha geride bıraktı
Altın geçtiğimiz hafta Çin-Tayvan krizi neticesinde alıcılı bir haftayı ...
Küresel piyasalar
Cuma günü küresel piyasalarda karışık bir seyir görüldü. Asya piyasalarında ...
Galatasaray, Torreira ve Mertens ile anlaşma sağladı
Sarı-kırmızılı ekip, Lucas Torreira ve Dries Mertens ile anlaştı.
 
Çin ordusu: "Tüm hedefler isabetli bir şekilde vuruldu"
Çin Halk Kurtuluş Ordusu (ÇHKO) Doğu Harekât Alanı Komutanlığı, bugün ...
Kıymetlilerde toparlanma çabası sürüyor
Altın dünkü seansta toparlanma çabasını sürdürürken son bir ayın en yüksek ...
Piyasa gündemi
Küresel piyasalarda, Fed üyelerinden gelen açıklamalar izleniyor. Birçok ...
 
ABD-Çin gerginliğinin piyasalara olan baskısı hafifledi
Merkez Bankası’nın (TCMB) Aylık Fiyat Gelişmeleri raporu izlenecek. Ayrıca, ...
Enflasyon yüzde 80 sınırında
TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Temmuz ayında enflasyon %2,37 oranında artış gösterdi.
Temmuz ayı enflasyonu beklentilerin altında kaldı
Temmuz ayında TÜFE %2,90 olan beklentilerin altında %2,37 artış gösterirken, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri