Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>EKONOMİ
13 Ocak 2021 Çarşamba - 10:56

ABD’de siyaset ısınıyor

ABD’de 25’inci maddenin işletilmesi konusunda Başkan Yardımcısı Pence’in anayasadan doğan otoritesini kullanmayacağını açıklaması ile Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump'la ilgili azil oylamasını bugün yapması bekleniyor. (ÜNLÜ Menkul )

ABD’de siyaset ısınıyor

ABD’de 25’inci maddenin işletilmesi konusunda Başkan Yardımcısı Pence’in anayasadan doğan otoritesini kullanmayacağını açıklaması ile Temsilciler Meclisi’nin Başkan Trump'la ilgili azil oylamasını bugün yapması bekleniyor. Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk Demokratlarda olduğu için, yapılması durumunda, oylamadan Trump aleyhine sonuç çıkması çok büyük bir olasılık. Ancak azil için Senato’da da oylama yapılması ve 100 üyeli Senato’da 67 oya ulaşılması gerekiyor. Senato’nun bu oylamayı ne zaman yapacağı ise soru işareti. Öyle ki, Senato ilk toplantısında oylama yapabileceği gibi öncelikli konulara odaklanılması için Biden yönetiminde 100 gün geçmesini de bekleyebilir. Süreç yakından takip ediliyor olsa da piyasaların odaklandığı ana konu başlığını ise artırılması beklenen mali teşvik paketi oluşturuyor. Bu noktada gelecek hafta görevi devralacak olan Biden’ın yarın mali teşvik paketi konusunda açıklama yapması bekleniyor. Hatırlanacağı gibi Biden geçen hafta yaptığı açıklamada verilecek mali desteğin trilyon dolarla ölçülecek büyüklükte olacağını belirtmişti.

 

BEKLENTİLERİMİZ

Borsa İstanbul direncini koruyor. Son dönemdeki hızlı yükselişinin yanında yurtdışı piyasaların ivme kaybetmiş olması Borsa İstanbul’un da zorlanmasına neden oluyor. Bu noktada BIST-100 endeksinin 1550 puanın üzerine doğru denemeler yapsa da henüz burada kalıcı olmasını sağlayacak momentumu yakalamakta başarılı olamadığını görüyoruz. Buna karşın endeksin geri çekilmeleri 1530 puanın üzerinde karşıladıkça yukarı yönlü trendini korumaya devam edebileceğini düşünüyoruz. Ayrıca son iki işlem gününde bankacılık sektörünün endekse anlamlı bir katkı vermemesinin de yukarı yönlü denemelerin kalıcı olamamasında pay sahibi olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bankaların performansının iyileşmesi endeksin 1550 puanın üzerinde kalıcı olacak gücü sağlaması bakımından önem taşıyor.

 

EUR/USD direnç bölgesinde. EUR/USD geri çekilmeleri teknik açıdan önemli olduğunu düşündüğümüz 1,21 seviyesinin üzerinde karşıladıkça destek buldu. Bu seviyenin üzerinde kalındıkça paritede ilk etapta 1,2220 seviyesine doğru yukarı yönlü bir tepki oluşabileceğine yönelik beklentimizi ifade etmiştik. Mevcut hareket ile bu beklentimiz gerçekleşmiş oldu. Ancak 1,2220’nin üzerinde kalıcı olunması için doların faiz desteğinin sınırlanması gerekiyor. Öyle ki, 10 yıl vadeli ABD tahvil faizinin %1,10 seviyesinin üzerine yükselmiş olması ve bunun da ABD ile Almanya tahvil faizleri arasındaki makası yukarı çekmesi EUR’nun anlamlı bir destek bulmasını zorlaştırıyor. Diğer taraftan Almanya’da karantinanın 10 hafta daha uzatılabileceğine ilişkin haber akışı da parite açısından şartları zorlaştırıyor.

 

USD/TL 7,50 altında seyrediyor. ABD tahvil faizlerindeki yukarı yönlü eğilim gelişmekte olan ülke para birimleri açısından şartları zorlaştırırken hafta başından bu yana geçen süre zarfındaki performanslara bakıldığında TL’nin bu baskıyı en fazla hisseden para birimleri arasında yer aldığını görüyoruz. Bu noktada USD/TL’de 7,50 seviyesini izlemeye devam ediyoruz. Öyle ki, teknik açıdan önemli olduğunu düşündüğümüz bu seviyenin gün içinde aşılması çok ciddi sonuçlar doğurmayabilecek olsa da üzerinde yapılabilecek olası kapanışlar kısa vadeli görünümün bozulmasına neden olabilir. Öte yandan kurdaki mevcut hareketlerin 21 Ocak’taki PPK toplantısından çıkacak kararlara etki etme potansiyelini ise oldukça düşük buluyoruz.

 

Ons altın güç toplamaya çalışıyor. 200 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1839 doların üzerinde tutunmayı başardıktan sonra yukarı yönlü tepki veren altının ons fiyatı 1860 doların da üzerini test etmeye başladı. Önceki bültenlerimizde kazanımların korunması halinde oluşması muhtemel tepkinin altını 1870 dolar seviyesine doğru taşıma ihtimali bulunduğuna dikkat çekmiştik. Kaldı ki bu seviyenin de aşılması durumunda yukarıda yaklaşık olarak 20 dolarlık bir hareket alanı daha oluşacaktır. Teknik açıdan şartlarda anlamlı bir farklılık olduğunu düşünmüyoruz. Dolayısıyla bu potansiyel geçerliliğini koruyor. Ancak ABD tahvil faizlerindeki yükselişin dolara direnç kazandırması bu yönde güçlü bir hareket görmemizi zorlaştırıyor.

Kaynak:ÜNLÜ Menkul
Hibya Haber Ajansı

 
İsrail yasadışı yerleşim faaliyetlerini hızlandırdı
 
USDTRY analizi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda pozitif hava sürdü
Dolar kurunun 7,50 sınırına geldiği günde borsalarda alımlar devam etti. ...
Altındaki satış sürmeye devam etti
Altın geçtiğimiz haftayı kırmızı da kapattıktan sonra satıcılı seyrini ...
ABD’de siyasi risk
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 91,391,808 – tedaviye pozitif ...
 
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BİST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Türk hisse senetlerinin ...
Dolar yönünü yukarı çevirdi
Yeni haftaya başlarken Dolar kuru 7,46 seviyesinden işlem görüyor. Kur, ...
Piyasalarda bugün
Twitter, Donald Trump’ın hesabını askıya aldı.
 
Trump ve kongre baskını
Trump görev süresi bitmeden önce son kozunu çok tehlikeli şekilde oynayarak, ...
Dolar analizi
Ali Perşembe ile döviz değerlendirmesi.
Bu hafta ne oldu
Bu hafta yurt içi piyasaların odağında enflasyon verisi vardı. TÜİK verilerine ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri