Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>GÜNDEM
10 Haziran 2010 Perşembe - 06:39

AŞTİ sığınak gibi

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu raporunda AŞTİ’de yaşayan 250 evsiz arasında tecavüz olayları da yaşandığı belirtilerek, “Bu koşullar içerisinde bile bu kişilerin zihninde AŞTİ’de barınmanın en iyi seçenek olduğu kanaati oluşmuştur. Kurumların sağladığı barınaklar yetersizdir” denildi.

AŞTİ sığınak gibi

Ankara Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde (AŞTİ) yaşayan evsizlerin durumunu yerinde inceleyen TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, çarpıcı tespitlerde bulundu. Komisyon raporunda AŞTİ’de yaşayan 250 evsiz arasında tecavüz olayları da yaşandığı belirtilerek, “Bu koşullar içerisinde bile bu kişilerin zihninde AŞTİ’de barınmanın en iyi seçenek olduğu kanaati oluşmuştur. Kurumların sağladığı barınaklar yetersizdir” denildi.

Komisyon, AŞTİ’de yaşayan bir evsizin başvurusu üzerine terminaldeki evsizleri incelemeye aldı. Uzmanların hazırladığı rapor, bugün komisyonda görüşülecek ve ilgili kurumlardan gerekli önlemlerin alınması istenecek. Rapordaki gözlem ve tespitler şöyle:

AŞTİ’den insan manzaraları

“28 yaşında bir kadın, komisyonumuza başvuran ve bu incelemenin yapılmasına aracı olan kişiyi suçlamıştır. Anılan kişinin, kendisini evlenme vaadiyle kandırdığını, bir gün kendisini dayısının evine götürdüğünü, AŞTİ’deki evsizleri koruma amacı varmış gibi göründüğünü, ancak niyetinin başka olduğunu oldukça sinirli bir şekilde ve bağırarak anlatmıştır.

Tecavüzleri herkes biliyor

60’lı yaşlarda bir başka kadın ise Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan aylık gelirinin olduğunu, devlet tarafından kendisine kalacak bir yer gösterilse bile gitmeyeceğini öfkeli şekilde anlatmıştır. 35 yaşlarında bir erkek, eşiyle boşandıktan sonra dışarıda yatıp kalktığını, 7-8 aydır AŞTİ’de barındığını, evsizlerin kendi aralarında ve yolculara yönelik hırsızlık suçu işlediklerini; hatta tecavüz olaylarının herkesçe bilindiğini ifade etmiştir. 20’li yaşlarında ve cezaevinden çıktığını belirten başka bir erkek, terminalde kalanların günün belli saatlerinde dışarı çıkarıldıklarını ve kadınların ve özürlülerin suistimal edildiğini iddia etmiştir.

Battaniyeden bile mahrumlar

AŞTİ’de barınan evsizler, demir oturaklar üzerinde yatıp kalkmakta ve bir kısmının battaniye yorgan gibi eşyaları olsa da çoğu bunlardan mahrum bulunmaktadır. Ayrıca gece yaşanan soğuk, beslenme ve temizlik sorunu da ilk bakışta göze çarpmaktadır. Bu kişilerin birbirleri ile de sorunları olmakta, hırsızlık ya da fiziksel ve cinsel taciz/tecavüz olaylarının yaşandığı iddia edilmektedir. Bu yaşam koşulları içerisinde bile bu kişilerin zihninde AŞTİ’de barınmanın en iyi seçenek olduğu kanaati oluşmuştur.

Barınma evinde kötü muamele

KAMU kurumlarının sağladıkları barınma hizmetlerinden neden faydalanmadıkları sorusuna bazıları, AŞTİ’de yaşamaktan memnun olduğunu ifade etse de genel olarak barınma evlerinde kendilerine kötü davranıldığını, üç öğün yemek verilmediğini, bu nedenle anılan kuruluşlarda uzun süre kalamadıklarını belirtmiştir.

Sadece üç polis görev yapıyor

İlgili polis memuru, polis merkezinin kapatılarak polis noktası haline getirildiğini, gün içinde iki, gece ise bir polisin burada görev yaptığını, bu durumun asayiş ve güvenlik hizmetlerinde bir açık oluşturduğunu, polis sayısının arttırılmasının AŞTİ’yi suç yeri olmaktan çıkaracağı için evsizler nezdinde de cazip bir yer olmayacağını ifade etmiştir.

 
Mogan Gölü için özel koruma ekipleri
 
Şampiyonluk sevinci
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mogan Gölü için özel koruma ekipleri
Mogan Gölü ve çevresini korumak için altı kişilik özel bir ekip oluşturuluyor. ...
Umut veren sonuç
Depremi önceden tahmin etmek amacıyla Eskişehir’de yürütülen pilot projede ...
İddia sonrası görevinden alındı
Haymana’daki işkence iddialarına İçişleri Bakanlığı el koydu. İşkence ...
 
Mutlu evlilik dersi
Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı’na bağlı Aile ve Sosyal Araştırmalar ...
Çocukların Meyve Bahçeleri
Milli Eğitim Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Kalkınma Çalışmaları Uygulama ...
Şehitler için dergi
Emniyet Teşkilatı Vazife Malulü ve Şehit Aileleri Yardımlaşma ve Dayanışma ...
 
Emzirme yastığı çıktı
Ninniline firması, anne ve bebeğin konforu için emzirme yastığı geliştirdi. ...
Dolu servislik etti
Ankara’da iki gün önce aniden bastıran ve etkili olan dolu yağışı, birçok ...
Öğrenciler Edebiyatın yaşan ustalarıyla buluştu
ODTÜ Geliştirme Vakfı Özel Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü, her yıl ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri