Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
21 Temmuz 2022 Perşembe - 12:27

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için öneriler

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dt. Murat Dölek, diş sorunlarında diş hekimlerince yapılan çürük dişlerin dolgularla tamiri, kanal tedavisi, gerekli durumda diş çekimi ve takibinde implantlar ve bunlarla bağlantılı protezlerin ağız ve sağlığını korumadaki önemine dikkat çekiyor.

Ağız ve diş sağlığınızı korumak için öneriler

DoktorTakvimi.com uzmanlarından Dt. Murat Dölek, diş sorunlarında diş hekimlerince yapılan çürük dişlerin dolgularla tamiri, kanal tedavisi, gerekli durumda diş çekimi ve takibinde implantlar ve bunlarla bağlantılı protezlerin ağız ve sağlığını korumadaki önemine dikkat çekiyor.

Dt. Dölek, gıdaların dişler üzerinde etkilerini şöyle sıralıyor:

"Asitli gıdalar: Her türlü asit içerikli ya da asit üreten maddeler ağız pH’ını düşürür ve asidik pH da tükürük ve diş etinde bulunan bağışıklık sistemimizin askerleri olan antikorlar çalışmaz ve dolayısıyla dişler üzerinde koruyucu etkileri azalır. Asit içerikli gıdalar diş, kemik gibi mineralize dokular üzerinde doğrudan yıkıcı etkiye sahiptir. Aynı zamanda dişler üzerinde bakterilerin kolayca tutanabileceği yüzeyler oluşturur. Olabildiğince asit üreten ya da asitli gıdalardan uzak durulmalı, eğer kullanma ihtiyacı olursa sonrası su ya da yoğurt gibi nötralizeedici bir gıda tüketilmelidir. Asitli gıdalar tüketildikten sonra en az yarım saat diş fırçalanması gibi mekanik temizlik önerilmez. Bunun nedeni ise ağız pH’ının normal alkali seviyeye dönmesi için bekleme süresidir.

Şekerli gıdalar: Beyaz ekmekten tutunda meyvelere kadar günlük tükettiğimiz birçok gıdada şeker bulunur. Şeker ne kadar gerekli olsa da fazlası zarardır ve ağızda yaşayan bakterilerin çoğu şekeri sever. Şeker diş yüzeyine yapışır ve bakteriler için tutunacak yüzeyler oluşturur. Bakterilerin bu yüzeylerde ürettikleri asitlerde dolayısıyla diş yüzeyine zarar verir.

Süt ve süt ürünleri: Vücudumuzun için gerekli temel gıdalardan süt ve süt ürünleri ağız ortamının pH’ını düzenler, dişlere ve kemiklere kalsiyum desteği sağlar. Ancak bu ürünlerinde yanlış kullanımı zararlı olabilir. Örneğin gece diş fırçalandıktan sonra süt içtiğinizde dişleriniz zarar görebilir. Çünkü süt bir tür şeker olan laktoz içerir. Tükürük akış hızı gece düştüğü için ağız ortamının tamponlama kapasitesi oldukça azalır, şeker de mikropları besler.

Meyveler: Özellikle C vitamini diş etleri ve bağışıklık sistemimiz için oldukça gereklidir. Yeteri kadar meyve almak hem daha az hastalanmamızı sağlar hem de vücudumuz için gerekli şekeri de sağlar. Unutmamak gerekir ki meyvelerin de fazla tüketimi şeker içeriği ve asidik etkisinden dolayı oldukça zararlıdır.

Sıcak ya da soğuk gıdalar: Her bir maddede olduğu gibi sıcak ve soğuğa göre vücudumuzda genleşme ya da gerilme olarak tepki verir. Dişlerimiz mineral kristaller ile kaplı canlı bir dokudur. Bu kristal yapı ani sıcaklık değişimlerinde zarar görebilir ve çatlaklar hatta kırıklar dahi oluşabilir. Bu nedenle çok soğuk ve çok sıcak gıdalar birlikte tüketilmemelidir.

Artan çiğneme eylemiyle tükürük salgısı artacak ve asidik ortamı tamponlama etkisiyle çürük ihtimali azalacaktır. Dişlerinizi fırçalamadan en az yarım saat önce herhangi bir gıda tüketmemeli, ağız ortamının nötralizasyon süresini beklenmelisiniz. Ağızdaki bakteri eliminasyonu azaltmak için doktorunuzun önerdiği ağız gargalarıni destek olarak kullanılabilirsiniz. Hiçbir şikayetiniz olmasa bile yılda en az 2 defa diş hekiminize muayene olmayı da ihmal etmeyin.”

Hibya Haber Ajansı


 

 
Kıymetlilerde baskı devam ediyor
 
11 PKK/YPG’li terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kolesterolle ilgili doğru bilinen yanlışlar
Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi İç Hastalıkları uzmanı Dr. Mehmet ...
Doğru ve dengeli beslenme depresyon riskini azaltıyor
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Diyetisyen Özden Örkcü, ...
Sıcaklarda tetiklenen hastalıklara dikkat edilmeli
Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Selim Yıldırım artan ...
 
Doğal ağrı kesici olarak kullanılan 14 besin
Memorial Kayseri Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Betül Merd, ...
Mevsimsel depresyon sonbahar ve kış aylarında artıyor
Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Erman ...
Hafızayı güçlendiren besinler
Birçok kişinin sıklıkla karşılaştığı unutkanlık sorunu, bazı besinlerin ...
 
Bayramda eti sağlıklı tüketmenin 5 önemli kuralı
Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilan Eker, bayramda ...
Kurban Bayramı’nda en sık yapılan 7 hata
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nur Ecem Baydı Ozman, ...
Baş ağrısına karşı alabileceğiniz 5 önlem
Memorial Ataşehir Hastanesi Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Hayal Toktaş, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri