Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Bakan Yerlikaya: Organize suç örgütlerine yönelik 289 operasyonda 757 şahıs tutuklandı
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sandık 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Bakan Tunç, şehit Mehmet Selim Kiraz’ın andı
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
27 Kasım 2020 Cuma - 10:29

Akciğer kanserinde yeni tedaviler umut veriyor

Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında “Kanserle Dans Sağlık Buluşmaları- Akciğer Kanserinde erken tanı ve yeni geliştirilen tedaviler konulu bilgilendirme etkinliği Ankara’da Kanserle Dans Derneği ev sahipliğinde Prof. Dr. Umut Demirci sözcülüğünde gerçekleştirildi.

Akciğer kanserinde yeni tedaviler umut veriyor

• Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında “Kanserle Dans Sağlık Buluşmaları- Akciğer Kanserinde erken tanı ve yeni geliştirilen tedaviler konulu bilgilendirme etkinliği Ankara’da Kanserle Dans Derneği ev sahipliğinde Prof. Dr. Umut Demirci sözcülüğünde gerçekleştirildi.

 

• Akciğer kanseri hakkında önemli bilgiler paylaşan Prof. Dr. Umut Demirci akciğer kanserinin, dünyada her yıl 2 milyondan fazla insanın hayatını etkilerken, yaklaşık 1,7 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirci “Akciğer kanseri tedavisinde immünoterapi gibi yeni geliştirilen tedavilerle, kanserli hücrelerle hastanın kendi bağışıklık sisteminin savaşması sağlanarak, yan etkilerde azalma ve hastaların tedavi sürecindeki yaşam kalitelerinde artış sağlanabiliyor” dedi.

 

• Etkinlikte, Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan, akciğer kanseri hastalarının tedavisinde her dakikanın hayati öneme sahip olduğunu altını çizdi ve “Biliyoruz ki kanserde erken tanı ve tedavi ile birçok yaşamı kurtarma fırsatı yakalanabiliyor. Biz de Kanserle Dans Derneği olarak yaptığımız farkındalık çalışmalarıyla kanserde erken tanıya ilişkin bilinmesi gerekenleri hatırlatıyor, kanserin risk faktörlerine karşı uyarıda bulunuyoruz.” dedi.

 

ANKARA - 26 KASIM 2020, Türkiye’nin önde gelen hasta derneklerinden Kanserle Dans Derneği, düzenlediği basın buluşması ile Akciğer Kanseri Farkındalık çalışmalarına destek veriyor. Akciğer Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen etkinlik Prof. Dr. Umut Demirci sözcülüğünde gerçekleşti.

Türkiye’de en fazla can kaybına neden olan kanser türü

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Umut Demirci, dünya çapında en yaygın kanser olan akciğer kanserinin her yıl yaklaşık 2,1 milyon insanı etkilediğini ve tahmini 1,7 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Demirci, akciğer kanserinin dünyada olduğu kadar ülkemizde de en fazla can kaybına neden olan kanser türü olduğunu vurguladı. Akciğer kanserinin hem erkekler hem de kadınlar için kansere bağlı ölümlerde önde gelen nedenler arasında yer aldığını belirtti. Türkiye’de her yıl yaklaşık 211.000 yeni kanser vakasının bildirildiğini belirten Prof. Dr. Demirci, bu vakalar içinde Akciğer Kanserinin %16.5 pay ile ilk sırada yer aldığını paylaştı. Ve akciğer kanseri nedeni ile yıllık yaklaşık 117.000 hastanın kaybedildiğini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Demirci, “Bildirilen yeni vakalar arasında erken tanı alabilenlerin oranı %21.5 iken bu hastaların 5 yıllık yaşam oranı ise %60’lardadır. İleri evre hastalıkta ise 5 yıllık yaşam oranı %6’lardadır. Yaşam oranlarında fark çok net iken, kanser tedavisinde erken tanının yeri ve önemi göz ardı edilemez” dedi.

Yenilikçi tedavilerle, kanser tedavisinin yan etkilerinde azalma ve hastaların yaşam kalitelerinde artış mümkün

Toplantıda akciğer kanseri tedavi yöntemlerine de değinen Prof. Dr. Umut Demirci “Akciğer kanseri tedavisinde 1990’larda yaygın olarak kullanılmaya başlayan kemoterapi gibi geleneksel tedavi yöntemlerini takiben 2004 yılıyla yenilikçi tedavilerde ciddi bir ivme yakalandı ve hedefe odaklı tedaviler ortaya çıkmaya başladı. 2011 yılı ve sonrasında ise kanser tedavisinde önemli bir aşama olarak kabul edeceğimiz immünoterapiden bahsedebiliyoruz“ dedi.

Prof. Dr Demirci “İmmünoterapi, vücudun kanserle savaşmak için doğal savunmasını güçlendiren bir tür biyolojik tedavi türüdür. Diğer tedavilerden farklı olarak bu tedaviler direkt tümörün kendisini değil, vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek tümörü yok etmeyi amaçlıyor. Kanser genellikle bağışıklık sisteminin doğal savunmalarının çoğunu aşarak kanser hücrelerinin büyümeye devam etmesine neden olur. İmmünoterapiler bağışıklık sisteminin kanser hücrelerini seçici bir şekilde tanımasına ve ortadan kaldırmasına yol açarlar. Bağışıklık sisteminde uzun süreli bir “hafıza” oluştururlar, bu nedenle zaman içinde kanserin sürekli kontrolüne ve bu yolla da uzun süreli ve kalıcı tümör yanıtlarına ve sağkalım oluşmasına neden olurlar. İmmünoterapi uygulamalarında, daha az yan etki ile beraber hastaların tedavi sürecindeki yaşam kalitelerinde ise artış sağlanabiliyor” dedi.

Akciğer kanserinin gelişmesi için en önemli risk faktörünün sigara içmek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Umut Demirci; “Sigara içenler için, akciğer kanseri riski, yaşam boyu sigara içmeyenlere göre ortalama on kat daha yüksek. Risk, sigara miktarı, sigara içme süresi ve başlama yaşı ile artar. Sigarayı bırakmak, kanser öncesi lezyonlarda ve akciğer kanseri geliştirme riskinde bir azalmaya neden olur. Sigara içenler, sigarayı bıraktıktan sonra yıllarca yüksek akciğer kanseri riski taşımaya devam ederler” dedi. İleri yaşın, çoğu kanser için en önemli risk faktörü olduğunu da belirten Demirci, akciğer kanseri için tütün ve tütün benzeri madde kullanımı dışındaki diğer risk faktörlerinin, ikincil şekilde sigara dumanındaki kansere neden olan maddelere maruz kalma, asbest, arsenik, krom, berilyum, nikel ve diğer ajanlara mesleki maruziyet, radyasyona maruz kalma, hava kirliliği olan bir bölgede yaşamak, ailede akciğer kanseri öyküsü olduğunu söyledi.

Akciğer kanserinin neden olduğu bulgu ve şikâyetlerin oluşumu için birkaç yıl geçebileceğine ve hastalık ileri evreye gelinceye kadar fark edilemeyebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Umut Demirci; akciğer kanseri tanısı konulan hastalarda belirtilerin tümörün akciğer içindeki yerleşimine, büyüklüğüne, yayılım yerine ve yayılma derecesine bağlı olarak çeşitlilik gösterebileceğini söyledi. Prof. Dr. Demirci akciğer kanserinin en sık görülen belirtilerini, geçmeyen veya giderek kötüleşen öksürük, öksürürken kan veya kanlı balgam çıkarma, derin nefes alırken, öksürürken veya gülerken kötüleşen göğüs ağrısı, iştahsızlık, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı, ses kısıklığı, nefes darlığı, sürekli tekrarlayan veya geçmeyen bronşit veya zatürre gibi akciğer enfeksiyonları olarak sıraladı.

Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan: Akciğer kanserinde erken tanı ve tedavi son derece önemli

Etkinlikte söz alan Kanserle Dans Derneği Başkanı Sevil Gürkan ise, Kanserle Dans Derneği olarak, hastayı merkeze alan bir yaklaşımla çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini belirtti ve “Her gün daha fazla farkındalık yaratmak ve daha fazla hasta ile yakınına dokunmak amacıyla yurtiçi ve yurtdışında iş birlikleri yaparak çalışıyoruz. Akciğer kanseri dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri, bununla birlikte, son dönemde yeni tedavilerin ve yeni ilaçların da geliştirildiğini, bu tedavilerle çok olumlu sonuçlar alındığını görüyoruz. Pek çok hayatı kurtarabilecek bu yenilikçi tedavilere erişimin sağlanması konusunda, yetkililerin çalışmaları hızlandırması en büyük temennimiz" dedi.

Kanserle Dans Derneği Hakkında

Kanserle Dans Derneği kanserde erken teşhis ve önlemeyi amaç edinmiş, kanser tedavisini hasta merkezli hale getirmek için çalışan bir hasta derneğidir. Dernek, aile bireyleri arasında kanser hastası olan iki arkadaş Ebru Tontaş ve Esra Ürkmez’ in yaşadıkları tecrübeleri paylaşma ve aynı süreci yaşayanlara destek olmaya karar vermeleriyle 2013 yılında kurulmuştur. Kurulduğu yıldan bu yana kanser hastaları ve hasta yakınlarına yönelik çeşitli proje ve faaliyetlerinin yanı sıra yurtdışı ve yurtiçi hasta dernekleri ile işbirliği içerisinde çalışmalarına devam etmektedir.

Daha fazla bilgi için: www.kanserledans.org


Hibya Haber Ajansı

 
Altın analizi
 
Yaptırım istendi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Koronavirüsü hafif geçirmek için 10 öneri
Koronavirüs sayılarının giderek arttığı bugünlerde maske, sosyal mesafe ...
Yaşam için gerekli mikrobesinler: Vitamin ve Mineraller
Vitamin ve mineraller sağlıklı yaşamın vazgeçilmez organik bileşenleridir.
Grip ve COVID-19 arasındaki fark ne?
Sonbahar-kış aylarının gelmesi, COVID-19 vakalarına ek olarak grip vakalarının ...
 
Covid-19’lu hasta ile aynı evde yaşamın 10 önemli kuralı
Artık evlerimizde daha çok koronavirüslü var!
Acil durumlar için mutlaka bilinmesi gereken 7 ilkyardım kuralı
Trafik, iş ve ev kazaları ile deprem, sel gibi doğal afetler sonucunda ...
Uzaktan eğitim sürecinde kahvaltıyı ihmal etmeyin
COVID-19 nedeniyle uzaktan eğitime devam eden öğrencilerin bu dönemde ...
 
‘Bana bir şey olmaz’ demeyin kanser riskini yüzde 2 bin artırmayın
TÜSAD Akciğer Kanseri Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Ufuk Yılmaz Akciğer ...
Aşı hakkında doğru bilinen 8 yanlış
Covid-19 enfeksiyonu hızla yaygınlaşırken, sonbahar ve kış aylarında influenza ...
Ozan tedavisiyle Covid-19’a karşı bağışıklığınızı güçlendirin
Son yıllarda birçok hastalığın tedavisine yardımcı olan ozan tedavisi ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri