Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
28 Ocak 2017 Cumartesi - 10:27

Ameliyat son çare

Skolyoz ve kifoz gibi omurga eğikliği olan hastaların tedavisi için öncelikle egzersiz, yüzme, pilates ve yoga gibi yönletmer kullandıklarını belirten Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, “Omurga hastalıklarında ameliyat son çare” dedi.

Ameliyat son çare

LÖSEV’in LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji (Omurga Cerrahisi) Uzmanı Prof. Dr. Ali Şehirlioğlu, “Omurga hastalıklarında ameliyat son çare. Omurga eğiklik açılarında artış, şekil bozukluğu ve rahatsız edici ağrılar olduğu takdirde cerrahi müdahaleye karar verilir” dedi. Omurga hastalıkları konusunda Hürriyet Ankara’ya konuşan Prof. Dr. Şehirlioğlu, şunları söyledi:
“Omurga eğikliklerinde hastalık olarak iki büyük problem vardır. Bunlardan biri skolyoz; omurganın yana eğikliği, aynı zamanda kendi ekseninde dönmesi. Skolyozda sebebi belli olmayıp sonradan ortaya çıkanlar, anne karnında olanlar ve kas hastalıklarından kaynaklı olanlar en sık gördüklerimizdir. Diğeri ise kifoz. Omurganın öne doğru eğikliği yani kamburluk. Bir de duruş bozukluklarına bağlı karşılaştığımız sağlık sorunları var. Uzun süre telefonda oyun oynayan veya bilgisayarla vakit geçirirken oturma ve duruş bozukluğu yaşayan çocuklarda ya da çalışma ortamında bu veya benzeri şekilde hareketsiz kalan yetişkinlerde ciddi sırt problemleri ile karşılaşabiliyoruz. Bunların büyük bir kısmı kas ağrıları olabilir. Dolayısıyla tedavide en önemli şey bunları birbirine karıştırmadan, hastayı iyi değerlendirmek ve doğru teşhistir.

EGZERSİZ TEDAVİSİ VE KORSE

Ben bir ortopedi uzmanıyım. Burada bir çocuk hastanesi imajı var ama yetişkinlere de hitap ediyoruz. Omurga hastalıkları daha çok çocuklarda ortaya çıkan bir rahatsızlık olsa da sırt ağrıları, kemik erimesi ve yaşlılığa bağlı olarak ileri yaş gurubunda da görülebiliyor. Hastaların omuz ve sırt yapısı incelenerek tanı koyuyoruz. Tedavi sürecinde ilk olarak sadece belli açılara göre takip ediyoruz. Omurga egzersizleri, yüzme, pilates, yoga gibi önerilerimiz oluyor. Korse de kullanılabiliyor ancak belli noktadan sonra tek başına korse uygulaması kasları zayıflatabileceği için egzersizi ihmal etmiyoruz. Egzersizler veya korse ile rahatsızlığın, kabul edilebilir ölçülerde kalmasını sağlıyoruz. Zaten tamamıyla düzelmesi cerrahi haricinde pek mümkün olmadığından tedavimizin önemi de budur.

AMELİYATTA ÇOCUĞUN YAŞI ÖNEMLİ

Omurga eğiklik açılarında artış, şekil bozukluğu ve rahatsız edici ağrılar olduğu takdirde cerrahi müdahaleye karar verilir. Yani ameliyat son çare. Cerrahi müdahalelerde çocuğun yaşı önemli. Büyümesi devam eden çocuklar önemli. Onlarda mümkün olduğunca cerrahiyi en son aşamada düşünüyoruz. Çünkü çocuk büyümeye devam ediyor ve biz ona ameliyat yaparsak, yaşı ilerledikçe omurgası kısa kalabiliyor. Onun için yaşına göre tekrarlayan ameliyatlar düşünebiliyor. Ancak doğuştan olduğunu düşündüğümüz rahatsızlıklarda, 2 yaşında bile bunun ameliyatı yapılabilir. Cerrahi müdahalede bir takım vidalar, çengel ya da rot dediğimiz uzun çubuklarla omurga düzeltiliyor.”

AİLELERE DE GÖREV DÜŞÜYOR

Hastalıkların teşhisinde ailelere de iş düştüğünü dile getiren Şehirlioğlu, şöyle devam etti:
“Omurga rahatsızlıkları bazen tesadüfen ortaya çıkabilir. Oksürük, bel ağrısı ya da düşme gibi durumlarda çekilen grafilerde rastlanabilir. Bu noktada da aileler de çocuklarını oturuş bozuklukları konusunda uyarabilecekleri gibi omuz dengelerini inceleyebilir. Zaman zaman çocuklarının omuz dengesine, öne doğru eğip arkadan beline veya kürek kemiklerinin seviyesine baksalar ilk tanıyı koymuş olup, bir doktora müracaat edilebilirler.”

4 GÜNDE AYAĞA KALKTI

Öte yandan omurgasındaki hastalıktan, geçirdiği ameliyat sonrası kurtulan 15 yaşındaki Barış Tunçalp, sağlığına kavuştuğu için doktoru Şehirlioğlu’na teşekkür ediyor. Taburcu olacağı gün hastane koridorlarında doktoruyla birlikte rahatlıkla yürüyüp, sohbet eden Tunçalp, “Hastalığımı bir ay önce şans eseri fark ettik. Ağrılar artınca buraya geldik. Ameliyattan 4 gün sonra taburcu oldum. Kendimi çok iyi hissediyorum. Herhangi bir sorun yok” ifadelerini kullandı.

 
Dışişleri Bakanı'ndan flaş Yunanistan açıklaması
 
Hint dansı renk kattı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ücretsiz kuduz aşısı
Mamak Belediyesi, evcil hayvanlara yönelik ücretsiz kuduz aşısı kampanyalarına devam ediyor.
Muhtaç aileye 3 çeşit yemek
Muhtaç ailelere sıcak yemek ulaştıran Sincan Belediyesi, bir ailenin iki ...
Teleferik hattında bitmeyen bakım
Temmuz ayından bu yana neredeyse her ay bakıma alınan Yenimahalle-Şentepe ...
 
Bebek sahibi olmayı ertelemeyin ve üreme check-up’ınızı yaptırın
Önceliği eğitim, kariyer ve iş planları olan kadınların yaşı ilerledikçe ...
Buse'nin mavi melekleri
HASVAK’ın gönüllülerden oluşan ‘Mavi Melekler’i, hastaneleri ziyaret ederek ...
Park ve duraklara şiddet önlemi
Ankara’da, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda 3 yılda neler yapılacağının ...
 
Sağlık Bakanlığı gereksiz antibiyotik kullanımına savaş açtı
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ...
Bakan Akdağ'dan gereksiz antibiyotik kullanımına ilişkin açıklama
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ...
Direkt uçuşlar bir an önce çözülmeli
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, “Sağlık turizmi, termal ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri