Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
2 Eylül 2010 Perşembe - 04:24

Arısoy: Kukla sergisi açacağım

11 yıldır kukla sanatı ile uğraşan Hakan Arısoy , son yaptığı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kuklalarını tamamladıktan sonra, tüm siyasilerin kuklalarından oluşan sergi açacak.

Arısoy: Kukla sergisi açacağım

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın kuklalarını hazırlayan sanatçı Hakan Arısoy, muhalefet liderlerinin kuklalarını yapmaya başladı. Arısoy, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin kuklalarını da hazırladıktan sonra tüm siyasilerin kuklalarından oluşan sergi açacak.

Obama ile başladım

Antares Sanat Merkezinde bulunan kukla tiyatrosunda çalışmalarını sürdüren Hakan Arısoy, çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, siyasi liderlerin kuklalarını hazırlamaya ABD Başkanı Barack Obama ile başladığını söyledi. Obama’nın başkan seçilmesinin ardından kuklasını yaptığını belirten Arısoy, daha sonra Başbakan Erdoğan ile o dönemde CHP Genel Başkanı olan Baykal’ın kuklaları üzerinde çalışmaya başladığını ifade etti.

Önemli olan yüz kısmı

İki liderin konuşmalarını ve görüntülerini izlediğini ve 25 kare fotoğrafları üzerinde çalıştığını anlatan Arısoy, 2 aylık bir emek sonucunda kuklaları tamamladığını ifade etti. Bu iki liderin kuklalarını özel koleksiyonu için hazırladığını, CHP Genel Başkanlık koltuğunda şu anda Kemal Kılıçdaroğlu’nun bulunduğunu anımsatan Hakan Arısoy, Kılıçdaroğlu’nun kuklasını yapıp yapmayacağına ilişkin sürekli kendisine sorular geldiğini söyledi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu’nun kuklası üzerinde çalışmaya başlayan Arısoy, “Gece 00.30’da kuklanın yapımına başlayıp 3 saat içerisinde de bitirdim. Önemli olan yüz kısmıydı, bundan sonrası da rahatlıkla gelir” dedi.

Devlet Bahçeli’nin kuklasına başladım

Sİyasİ rekabet içindeki liderleri en azından kuklalarını yan yana getirerek buluşturduğunu dile getiren sanatçı, “Şimdi bir yandan da MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin kuklasına başladım. Onun da temeli atıldı, bundan sonra tamamlayacağım ilk kukla da Bahçeli olacak” sözleriyle çalışmalarını aktardı. Hakan Arısoy, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, eski başbakanlardan Necmettin Erbakan gibi isimlerle sürdüreceği kuklalarla bir sergi açmayı düşündüğünü de ifade etti.

Ramazanda hatırlanmasın

Çalışmaları içerisinde geleneksel tiyatro, meddahlık geleneği ve Karagöz-Hacivat’ın yer aldığını da dile getiren sanatçı, bu sanatların sadece Ramazan aylarında anımsanmasından yakındı. Bazı kişilerin Ramazan’ın gelişiyle birlikte kendilerinden Karagöz ve Hacivat’ın sahnesini, tasvirlerini istediğini anlatan Arısoy, “Ne için kullanacaklarını sorduğumuzda o güne kadar Karagöz ve Hacivat’la ilgileri olmadığını anlıyoruz. Mümkün olduğunca ehil olmayanlara da bunları vermiyoruz” dedi.

Türk tiyatrosu için

Sanat merkezinde “geleneksel Türk tiyatrosu” adı altında eğitim verileceğini ve bu eğitim kapsamında bu sanatların daha iyi bilinmesinin amaçlandığını dile getiren Arısoy, usta isimlerin vereceği eğitimler sonucunda sertifika verilmesinin de hedeflendiğini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi ile de işbirliği yaptıklarını anlatan Arısoy, “Bu sanatlar geleneksel Türk tiyatrosu içinde çok önemli bir yere sahipler. İstiyoruz ki geleneksel sanatlarımız sadece Ramazan’da hatırlanmasın...” diye konuştu.

Yunanistan’da 500 Karagöz ustası var

Yunanİstan’ın Karagöz ve Hacivat’a sahip çıkmaya çalıştığını da hatırlatan Arısoy, bu iki karakterin Türk kültürünün birer parçası olduğunu söyledi. Bununla birlikte Yunanistan’da bu sanatlara büyük ilgi gösterildiğini belirten sanatçı, “Aslında ben içtenlikle bir şey söylemem gerekirse, o sırada sevinmiştim. En azından sahip çıkan var. Yunanistan’da 400-500 Karagöz ustası var. Bizde ise giderek azalıyor. Bu da üzüntü verici” dedi. Bu ustaların sayısının artması nedeniyle eğitim faaliyetine başladıklarını da aktaran Arısoy, sertifika edindirmeyi hedefledikleri kursiyerlere iş imkanı sağlayacaklarını da sözlerine ekledi.

 
Son 10 gün
 
Avrasya ödüllendirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Başkentli çocuklar festival ile coşacak
Çağlar Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Ergün Çağlar, “Malltepe Park ...
Yıllar sonra buluştular
Sivas’ta, 1972 yılında aynı birlikte askerlik yapan Ankaralı fotoğraf ...
Kenyalı grubun müthiş gösterisi
Bİrbİrİnden zor akrobatik gösterileri başarıyla sergileyen grup, başkentlilerden ...
 
Sofralar yöresel yemeklerle şenlendi
Ankaralı lezzet düşkünleri iftar sofralarını yöresel lezzetlerle süslüyor. ...
Elektronik atıklar sanat eserine dönüşüyor
Türkiye’de de faaliyet gösteren Almanya merkezli geri kazanım firmasınca ...
Açık havada sinema keyfi
Ankaralılar, Cinebonus Sinemaları ve Bilkent Center Alışveriş Merkezinin ...
 
Haydi çocuklar buz gösterisine
Türkiye’ye ikinci defa gelen Disney, bu sefer olimpik buz pistiyle çocuklara ...
Ankara türküleri çıktı
Ankara Valiliğince hazırlanan “Ankara Türküleri” isimli 2 CD’lik albümde, ...
Öğrencinin yaşam sözlüğü kitap oldu
Kaman’da bir öğretim üyesi, öğrencileriyle birlikte bir yıllık çalışmanın ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri