Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2035'te Geri Dönüşüm Oranı %60 Olacak
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
2024 Yılının Kelimesi: Kalabalık Yalnızlık
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
İŞKUR ve SYDV İşbirliğiyle 19 Bin Kişi İşe Yerleştirildi
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
2025’te Tapu İşlemleri İçin Eski Kimlikler Kullanılamayacak
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
Sahte Alkol Operasyonunda 10 Bin 600 Litre Ele Geçirildi
HABERLER>TÜRKİYE
4 Ocak 2010 Pazartesi - 08:42

Atık plastikten rögar kapağı Ankara Akyurt’ta üretilecek

TURMAKS firması, metal rögar kapaklarının çalınması ve yol açtığı trafik kazalarını önlemek amacıyla atık plastikten rögar kapağı üretimine başladı. Çürüme ve paslanma yapmayan bu kapakların, hırsızların hızını kesip kesmeyeceği merakla bekleniyor.

Atık plastikten rögar kapağı Ankara Akyurt’ta üretilecek

TÜRKİYE, metalden yapılan ve trafik kazalarına neden olan rögar kapaklarından kurtuluyor. Atık plastikten üretilen silikopolimer rögar kapakları, geri dönüşümü olmadığı için artık çalınamayacak.
Çürüme ve paslanma yapmayan, hafif ve ucuz maliyetli rögar (pissu veya yağmur suyu veya kablo geçen altyapı kanallarının bakım, onarım amaçlı yeryüzüne çıkış bacaları) kapakları, demir kapakları çalan hırsızların önemli bir yolunu kapatacağa benziyor. Turmaks İnşaat Sanayi Ltd, bu düşünceyle, Ankara’nın Akyurt ilçesinde 14 bin metre kare alanda kurduğu üretim tesislerinde atık plastikten ayda 10 bin rögar kapağı üretecek.
10 yıllık AR-GE
On yıl süren Ar-Ge çalışmaları sonunda atık plastikten rögar kapağı üretmeyi başaran ve tüm sistem ve ürünler için patent alan Turmaks İnşaat Sanayi Ltd’in Teknik Müdürü Ali Hakan Güven A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Akyurt tesislerinde; çöpe gidip geri dönüştürülemeyen plastik türlerini rögar kapaklarına, ahır zemini malzemelerine, park ve bahçelerdeki şehir mobilyaları ve inşaat kalıplarına dönüştürdüklerini söyledi.
Atık plastiklerin doğaya 800 senede karışabildiğini ifade eden Güven, ‘’Fabrikamızda her ay çöpten gelen 500 ton atık plastiği, demir ve betondan daha hafif olan rögar kapakları haline getiriyoruz. Geliştirdiğimiz teknoloji ile plastikleri geri dönüştürürken, ayda 750 ton daha az karbon salınımı olmasını sağlıyoruz. Türkiye ve dünyanın problemi olan kirliliğinin azaltılması ve doğal çevrenin korunmasına katkıda bulunuyoruz.’’ dedi.
ODTÜ’den mezun
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği’nden mezun olan Güven, mezun olması sonrasındaki ilk yıllarında deterjan ve kozmetik ürünleri geliştirdiğini anlattı.
Güven, 15 yıldır atık plastik ve geri dönüşüm projeleri üzerinde çalıştığını anlatırken, araştırmaları sonunda  geliştirdiği silikopolimer sistemler için patent, faydalı model ve tasarım tescil belgeleri aldığını söyledi.
Silikopolimer malzemelerin çöplerde bulunan deterjan ve naylon atıklarının özel mineraller ve kimyasallarla karıştırılıp preslenmesiyle elde edildiği bilgisini veren Güven, Türkiye’deki ana kent belediyelerin atık yönetimi konusuna ciddiyetle eğildiğini, İstanbul’da bir günde toplanan 10 bin ton çöpün bin tonunun plastikten oluştuğunu bildirdi.

Teknolojiyi dışarı transfer edecek

TURMAKS Genel Müdürü Ali Kemaloğlu ise şirketlerinin silikopolimer sistemlerin dünyadaki ilk ve tek üretici ve uygulayıcısı olduğunu kaydetti.
Atık plastikten sadece rögar kapağı değil, aynı zamanda hayvan ahırları zeminleri üreteceklerini açıklayan Kemaloğlu, 100 bin metre kare hayvan ahırı zemin malzemesi üretme kapasitesine sahip olduklarını bildirdi.
Kemaloğlu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki at çiftliklerinden zemin malzemesi siparişleri geldiğini, 2010 Ocak ayı sonundaki ‘’Uluslararası At Ürünleri Fuarı’’na davet edildiklerini açıkladı. Teknolojilerinin transferi konusunda, başta İspanya olmak üzere çeşitli ülkelerden ilgilenenler olduğunu söyleyen Kemaloğlu, şöyle devam etti:
‘’Bizi en çok heyecanlandıran, geliştirdiğimiz silikopolimer teknolojisini kısa sürede birçok ülkeye transfer etme fırsatımız olması. Ayrıca ülkemizde de yerel yönetimlerin katı atık bertaraf alanlarına benzer tesisi kurmak için de görüşmeler yapıyoruz.’’

 
Büyükşehir’in kaldırım mühendisleri
 
ANKARA’DA NE OLUYOR?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Büyükşehir’in kaldırım mühendisleri
Büyükşehir Belediyesi, cadde ve bulvarlardaki bozulan ve yıpranan kaldırımlara ...
Gökçek yeniden başkan!
Ankaragücü başkanlığına Ahmet Gökçek yeniden seçildi.
Başkent yolsuzlukla kurumsal olarak savaşacak
Ankara Barosu bünyesinde kurulan Yolsuzluk Araştırma Merkezi, Türkiye’nin ...
 
Gökdelende tadilatın yıkım kararı kesinleşti
Ankara 16. İdare Mahkemesi’nin Emek İş Hanı’ndaki tadilatın yıkılmasına ...
Gökçek: Trafiği en rahat il Ankara
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "nüfusu 4 milyon olan ...
KOBİ’lere danışmanlık merkezi kuruldu büyük güç birliği doğdu
KOBİ Danışmanlığı Merkezi, Savunma Sanayi Müsteşarlığı İle Savunma Sanayi ...
 
Çankaya sokaklarına kadın eli değiyor
Çankaya Belediyesinin kadın temizlik elemanları göreve başladı. Çankaya ...
Ankara’ya sahip çıkmalısınız
Gazi Üniversitesi (GÜ) Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan, ‘’Türkiye Cumhuriyeti’ni ...
TEKEL işçileri Meclis'te
Ankara’da günlerdir eylem yapan TEKEL işçileri, Meclis’e giderek MHP’li ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri