Olumsuz hava şartlarını nedeniyle tuz stoklarını bitiren Avrupa ülkeleri, dünyanın en kaliteli tuzunun üretildiği Şereflikoçhisar’da ticari patlama yaşattı. İlçedeki üretimin 7 kat üzerinde tuz talebi var.
SOĞUK kış mevsimine esir düşen ve bu nedenle tuz stoklarını bitiren Avrupa ülkeleri, dünyanın en kaliteli tuzunun üretildiği Şereflikoçhisar’da ticari patlama yaşattı. İlçeden Mersin limanına günde 400 kadar kamyon tuz sevkiyatı yapıldığı belirtildi.
Yaptıkları ihracat ile ülkeye döviz, ilçeye ise sıcak para kazandıran Kaldırım Koyuncu ve Kayacık Mutlucan Tuz işletmesi yetkilileri, bundan sonra da ihracata ağırlık vereceklerini, uzun süreli anlaşmalar yapmak için pazar incelemesi içerisinde olduklarını dile getirdiler. Koyuncu Tuz İşletmesi yetkilisi Kimya Mühendisi Ramazan Hakkı Özşahin, yurt dışından gelen taleplere ilişkin şu bilgileri verdi:
Nakliye handikap
“Bizim bu yıl tuz ihraç ettiğimiz Almanya, Hollanda, Danimarka, Polonya, İngiltere ve İrlanda gibi ülkeler daha önce Mısır’dan deniz tuzu alıyorlardı. Bu sene Mısır’ın üretimde yeterli olmaması sebebi ile bizim çıkarttığımız tuza rağbet ettiler. Bu aşamada da Tuz Gölü’nden çıkan tuzun çok kaliteli olduğunu fark ettiler. Mısır’da çıkan tuz limanın hemen yanında olduğu için gemiye yüklenme maliyeti 15 dolar. Ancak bizde durum 28 Euro’yu buluyor. Ancak kalite, bu fiyat farkını geride bırakacağa benziyor. Bizimle uzun süreli anlaşma yapmak isteyen ülkeler var. Bizim amacımız ise önce pazarı ayarlayarak 12 ay her türlü meslek dalında kullanılacak tuzu işleyerek ihraç etmek.”
Yerel istihdam
Mutlucan Tuz İşletme Müdürü Tuncay İldan da, görüşlerini şöyle aktardı: “2010 yılında 200 bin ton fazla üretim yaparak 700 bin ton tuz üretimi yapmıştık. Şu anda üretimimizin kat kat üstünde bir talep var. Avrupa ülkeleri, kendisine yakın ülkelerden tuz ihtiyacını karşılıyordu. Ancak kaliteli değildi. Biz şu anda kar ve buzla mücadele tuzu satıyoruz ve günlük 6 bin ton tuz ihraç ediyoruz. Tuz işletmemizde Türkiye’de ilk sıralara gelecek bir laboratuvarımız var ve tuz ile ilgili olarak sürekli araştırmalar yapıyoruz. Bunları yaparken de doğal olarak eleman ihtiyacımız artıyor ve Şereflikoçhisar’dan bu ihtiyacımızı karşılıyoruz”