Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
Bakan Şimşek: KDV artışı yapılmadı!
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
“Sibergöz-35” operasyonlarında 48 şüpheli yakalandı
'Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
"Narkoçelik-14” operasyonlarında 321 şahıs yakalandı
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
KDV uygulama tebliğinde değişiklik
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
HABERLER>DÜNYA
17 Ekim 2023 Salı - 11:37

Bakan Fidan “Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir”

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Lübnanlı mevkidaşı Abdallah Bouhabib ile birlikte açıklamalarda bulundu.

Bakan Fidan “Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir”

Bakan Fidan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Özellikle şu anda Gazze’de olanlar ve buna bağlı olması muhtemel diğer gelişmeler gerçekten gündemimizin ilk maddesini oluşturmakta. Burada tartışmalarımızı Türkiye olarak iki ana kulvarda götürmekteyiz. Birincisi Gazze’de devam etmekte olan dramın, savaşın durdurulması, kuşatmanın sona erdirilmesi ve sivil halkın mümkün olduğunca devam eden savaştan etkilenmemesi için alınacak tedbirler. Özellikle Gazze’deki nüfusa insani yardımların vakit kaybedilmeden ulaştırılması konusunda hangi adımların nasıl atılması gerektiği konusunda hem bölge ülkeleriyle hem uluslararası kuruluşlarla yoğun bir temas içindeyiz.

Türkiye olarak da krizin ilk gününden itibaren bölgeye insani yardım malzemeleri sevk ettik. Bu konuda başta Mısır olmak üzere diğer ülkelerle yakın iş birliği halindeyiz.

Gazze’de devam eden insanlık dramının son bulması için çalışmalarımız aralıksız devam edecek. Bu esnada Gazze’deki dramın diğer ülkelere etkisinin azaltılması, savaşın başta Lübnan, Mısır ve Ürdün olmak üzere bölge ülkelerin istikrarsızlaştırılmasına yol açacak bir şekilde gelişmesine de engel olmak için elimizden geleni yapıyoruz.  Mısır’da yaptığımız görüşmelerde Mısır ile bu konuda dayanışma içinde olduğumuzu açıkça ifade etmiştim. Burada da Lübnan’ın istikrarsızlaştırılmasını sağlayacak olaylara karşı durmada beraber olduğumuzu söylemek istiyorum.

Bu çatışmanın aslında daha büyük bir savaşlar serisinin kapısını açmayı değil de daha büyük bir barışın zemini olması yolunda neler yapılabilir, onun üzerinde çalışmaktayız. Bu savaşla daha büyük savaşlar çıkabileceği gibi tarihi bir barış da çıkabilir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, buradan tarihi bir barış üretmenin mümkün olduğuna inanmakta ve bunun için gerekli çalışmaları yapmaktadır.

Neredeyse uluslararası bir kabul haline gelmiş 1967 sınırlarına dayalı iki devletli Kudüs’ün başkent olduğu bir Filistin devletinin kurulması konusunda artık uluslararası toplumun ciddi bir adım atmasının zamanı gelmiştir.

Filistin devletinin kurulması ertelendikçe bölgeye barış gelmeyecektir ve son olaylar bunun bir kez daha kanıtlayıcısı olmuştur. Bu noktada atılması gereken adımların kararlaştırılması için şu anda belli toplantıların, zirvelerin yapılma kararı alınmış bulunuyor. Yarın Cidde’de İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı olacak, cumartesi günü Kahire’de Mısır’ın daveti üzere liderler düzeyinde bir zirve yapılacak. Türkiye olarak hem ikili görüşmelerimizde hem çoklu görüşmelerde belli gerçekleri ifade etmekten geri durmuyoruz.

Bunlardan birincisi bugüne kadar uygulanan yöntemlerin yetersizliği ve yanlışlığıdır. Bununla ilgili detaylı görüşmeleri muhataplarımızla yapmaktayız. Belli bir görüş birliği içerisinde hareket ediyoruz. Eski yöntemlerle yeni ve kalıcı bir çözümün ortaya çıkmayacağı aşikar olduğu için yeni yönteme ilişkin fikirlerimizi de mevcut ortamlarda ve gelecek toplantılarda açıklamaya devam edeceğiz.

Lübnan’da 2 milyona yakın Suriyeli mülteci yaşamakta, Türkiye’de de 3,5 milyon civarında mülteci var. Bu mültecilerle ilgili dramın çözülmesi, Suriye’de kalıcı bir siyasal çözümün bulunması için neler yapılabilir, o konuda görüş alışverişinde bulunduk.

Mescid-i Aksa ile ilgili hassasiyetlere uluslararası toplumun çok yüksek düzeyde dikkat etmesi lazım. Yıllardır uyarıyoruz. Türkiye tarihi olan mazisi olan, güçlü ve tecrübeli bir devlettir. Yaptığımız uyarılara lütfen kulak verin. Kutsallarla oynanmaz, kutsallarla daha büyük krize yol açacak şekilde ihlal girişiminde bulunamaz. Bunların derhal son bulması lazım. Bunlar İsraillilere de, Filistinlilere de, bölgeye de barış ve güvenlik getirmiyor. Bunu uluslararası toplum biliyor. Bizim uluslararası topluma çağrımız, bildiğiniz gerçekle uyumlu bir politik davranış içinde bulunmanız. Bunun ne olduğunu sizler de biliyorsunuz, bizler de biliyoruz.”

Hibya Haber Ajansı

 
Milli sporcu Şahika Ercümen'den Cumhuriyet'in 100. yılında yeni dünya rekoru
 
Bakan Tekin’den Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’na ziyaret
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Doktorları’ndan uluslararası topluma Filistin için çağrı
Dünya Doktorları (DDD), işgal altındaki Filistin topraklarında artan şiddet ...
Filistin sorununda "iki devletli çözümün" alternatifi olamaz
İsrail ile Filistin arasında 7 Ekim günü patlak veren çatışmalar 8 gündür devam ediyor.
Çin: "İki devletli çözüm" yerine getirilmelidir
Çin'in Ortadoğu Özel Temsilcisi Zhai Jun, Mısır Dışişleri Bakanlığı Filistin ...
 
Türkiye ile Almanya arasındaki siyasi istişareler yarın Ankara'da gerçekleştirilecek
Türkiye ile Almanya arasında gerçekleştirilecek siyasi istişareler Dışişleri ...
Radev: "Bulgaristan'ın Schengen'e kabulü ulusal bir önceliktir"
Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Avusturya Ulusal Konsey Başkanı ...
Filistin'de 900 kişi hayatını kaybetti
Filistin Sağlık Bakanlığı, yapılan saldırılarda 900 kişinin hayatını kaybettiği, ...
 
Bakan Fidan, Türkmenistan'a gidecek
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ...
ABD Başkanı Biden: “Dünya dehşet verici görüntüler görüyor”
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, dünyanın dehşet verici ...
İsrail: “Vatandaşlarımızı korumak için gereken her türlü tedbiri alacağız”
İsrail Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarını saldırılara karşı korumak için ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri