Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
3 Mart 2010 Çarşamba - 08:49

Beyaz Saray'dan şok açıklama

Yarınki Ermeni oylaması öncesinde Obama'nın sözcüsü 'Gerçekler kabul edilmeli' dedi..

Beyaz Saray dan şok açıklama

Ermeni iddiaları, yarın ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde görüşülmeden önce Beyaz Saray’dan yapılan son açıklama moralleri bozdu...

Türkiye ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’nde yarın görüşülüp oylanacak 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına karşı çalışmalarını sürdürüyor. Ermeni tasarısının Dış İlişkiler Komitesi’nde oylanması öncesinde Beyaz Saray’dan ilk açıklama geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Basın Sözcüsü Mike Hammer, “Başkan Obama 24 Nisan 2009’da yayınlanan mesajında 1915’te yaşanan olaylar karşısındaki sürekli duruşunu vurgulamış ve bu konudaki görüşü de değişmemiştir. Gerçeklerin dürüst ve adilce kabulünden yanayız. Bu hedefe ulaşmanın en iyi yolunun Ermeni ve Türk halkının ilişkilerini normalleştirme çabaları dâhilinde geçmişte yaşananları da ele almaları olduğu yönündeki inancımız sürüyor. Bu çabaları gayretle desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Türkiye bu açıklamaya rağmen Washington’da yoğun bir lobi faaliyeti sürdürüyor. Bir yandan iktidar ve muhalefet milletvekillerinden oluşan heyetler yoğun bir diplomasi sürdürüyor. Diğer yandan Türkiye’nin yeni Washington elçisi Namık Tan, kolları sıvadı. Tan, tasarıya karşı Türk tezlerini desteklemeleri için Yahudi lobisi ve derneklerine baskı yapmaya başladı.

Tan’ın temaslarının ilk Yahudi kurumundan tasarıya karşı bir çıkış geldi. Merkezi Washington’da bulunan düşünce kuruluşu Ulusal Güvenlik İşleri Yahudi Enstitüsü (JINSA), Ermeni tasarısına karşı çıkılması ve tasarının kabul edilmemesi gerektiğini belirtti. JINSA’dan yapılan açıklamada “ABD Kongresi, başka zamanlarda başka halkların tarihinin tartışılacağı bir yer değildir. Türkiye ve Ermenistan bağımsız ülkeler. Kongre’nin işe karışması katkı sağlamayacaktır” ifadesi kullanıldı.

Erdoğan, Obama’ya güveniyor


BAŞBAKAN Erdoğan, Ankara’da yaptığı açıklamada “Her yıl bu sürecin tekrar tekrar yaşanmasını son derece anlamsız buluyoruz” dedi. Tarihçilere bırakılması gereken böyle bir mesele karşısında Temsilciler Meclisi’nin duyarlı davranmasını isteyen Erdoğan, “Türkiye-ABD işbirliği, tarihinin en başarılı dönemini yaşıyor. Bu işbirliğinin, bu tür girişimlerle zedelenmeyeceğini umuyorum. Başkan Obama’nın liderliğine ve sağduyusuna güveniyorum. Dışişleri Bakanı Clinton’la da aksi bir neticenin nelere mal olacağını görüştük. Herkesi, aklıselimle hareket etmeye çağırıyorum” dedi.

SON DURUM: 25-21 KABUL

DIŞ İlişkiler Komitesi’nde 46 milletvekili bulunuyor. 26’sı Obama’nın Demokrat Partisi’nden. 20’si ise Cumhuriyetçi. Ermeni seçmenine çok yakın olan Demokratların 18’inin tasarıya ’evet’oyu kullanması kesin gibi. Cumhuriyetçilerde ise evetçilerin sayısı 7. Tasarının 21’e karşı 25 oyla kabul edilerek genel kurula sevk edilmesi bekleniyor. Ancak genel kurul gündemine alınıp alınmaması kararı Meclis Başkanı Nancy Pelosi’ye ait. Ermeniler’in çok yoğun olarak yaşadığı California eyaletinden seçilen Pelosi, soykırım iddialarını güçlü bir şekilde destekliyor. Ancak son anda Başkan Obama’dan gelecek bir telefonun kararını değiştirebileceği belirtiliyor.

ABD havacılık endüstrisinden Ermeni tasarısına ret çağrısı

ABD’de savunma, havacılık ve uzay endüstrisi alanındaki önde gelen şirketler, milletvekillerini yarınki Ermeni tasarısını reddetmeye çağırdı. Lockheed Martin, Boeing, Raytheon, United Technologies ve Northrop Grunman şirketlerinin icra kurulu başkanları, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Howard Berman’a, 26 Şubat’ta ortak mektup göndererek, ’tasarının komiteden geçmesinin Türk-Amerikan ilişkilerinde çatlağa yol açacağı ve Amerikalıların iş faaliyetlerini riske atacağı’yönünde uyardı. Önemli bir NATO müttefiki ve ticaret ortağını küstürmenin, ABD’nin çıkarlarına, hem ihracat hem de iş sahalarını artırma çabalarına olumsuz etkilerinin olacağı belirtilen mektupta, Türkiye’ye ABD savunma ve uzay endüstrisi ihracatının geçen yıl 7 milyar doları geçtiği ifade edildi.

 
YAŞ kararlarına yargı yolu
 
Melih Gökçek'ten iflas itirafı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YAŞ kararlarına yargı yolu
AKP'nin anayasa değişikliği paketine göre ihraçlara karşı yargıya gidilebilecek.
Türkiye böyle bir işsizlik görmedi
2009'da Türkiye 860 bin kişi işsiz kaldı...
İşte Erdoğan'ı protestoya imza veren isimler
İlginçtir protestoyu muhafazakar medya başlattı. Erdoğan'ı protestoya ...
 
Erdoğan: Kıbrıs'tan asker çekebiliriz
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Kıbrıs sorununun çözümü konusunda üzerine ...
Bahçeli, Erdoğan'ı Erbakan'la vurdu!
MHP Lideri Devlet Bahçeli 28 Şubat'ın asıl mağdurlarının Erbakan ve arkadaşları olduğunu savundu.
Erdoğan mal varlığını açıkladı
Avro ve Dolar’a güvenmedi parasını TL’de korudu
 
Üniversiteli işsiz çaresiz!
Araştırmaya göre üniversite mezunlarının % 35,3'ü asgari ücretle çalışmaya hazır.
İşte Cihaner iddianamesi
Cihaner ve Berk ile ilgili olarak hazırlanan iddianameden bazı satır başları:
Ergenekon'da birinci şüpheli Org. Berk
Erzincan Başsavcısı Cihaner ikinci şüpheli. Birinci şüpheli ise Orgeneral Saldıray Berk...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri