YILLARDIR titizlikle yürüttüğü İran’a saldırma planlarını yeni bir safhaya taşıyan ABD, Körfez ülkeleri Bahreyn, Kuveyt, Katar ve BAE’deki karadan konuşlanmaya deniz desteğini de ekledi. İran’a karşı ABD ile işbirliği yapan ülkelerin tavrı öfke yarattı
4 Arap ülkesine füze bataryası yerleştirdiler!
ABD Merkez Komutası Başkanı General David Petraeus, 8 adet Patriot füzesi bataryasının 4 Körfez ülkesine yerleştirildiğini açıklarken, ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen da “Obama’nın isteğiyle İran’a karşı askeri seçenekler hazırladık” dedi.
ABD, Körfez’i kuşattı
İran’a saldırı hazırlıklarını hızlandıran ABD, Körfez’i silah yığınağına dönüştürdü. Ayrıca Pentagon, Bahreyn, Kuveyt, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde başlattılan karadan konuşlanmayı da denizden güçlendiriyor
İran’ın nükleer çalışmalarını bahane ederek Körfez ülkelerini kuşatan ABD, çalışmalarını karadan ve denizden aralıksız sürdürüyor. ABD eski başkanı George Bush döneminde başlayan yapılanmayı daha da genişleten yeni başkan Barack Obama, kara ve deniz füze savunma sistemleriyle İran’ı ablukaya almakta kararlı. Bu bağlamda ABD ordusu, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’de kara konuşlanması yaparken füze savunmalı deniz kuvvetlerini de Akdeniz çevresinde konuşlandırdı.
4 ülkeye füze bataryası
ABD Merkez Komutası Başkanı General David Petraeus, Ortadoğu’daki askeri operasyonlarda sorumluluğun kendi üzerlerinde olduğunu iddia etti. ABD’nin 8 adet Patriot füzesi bataryasını 4 körfez ülkesine yerleştirdiğini bildiren Petraeus, ülkelerin isimlerini ise gizli tuttu. ABD Genelkurmay Başkanı Mike Mullen de yaptığı açıklamada, Obama’nın isteği doğrultusunda Pentagon’un İran’a karşı askeri seçenekler hazırladığını ifade etti. Pentagon’dan askeri yetkililer, “İlgilendiğimiz bölgeleri korumak için 3 kalkan gemisini Akdeniz’de ve Kuzey denizine hiç vakit kaybetmeden gönderdik. Bu gemiler istenilen zamanda istanilen yerde füze savunmaları konumlandırılabilir durumda. Ayrıca destek savunma gemileri de istenilen zamanda gönderilebilir” açıklamasında bulundu. ABD’li yetkililer savunma çalışmalarının, ’İran’ın olası saldırılarından ABD’yi ve müttefiklerini koruma’ bahanesiyle genişletildiğini iddia ediyor. Pentagon, Raytheon firması tarafından üretilen SM-3 avcı uçaklarının savunmada ihtiyaç duyulan hedefe kadar esneklik sağladığını, kalkan gemilerin ise gelen füzeleri havada yok etme ve 100’ün üstünde hedefi takip etme özelliğine sahip olduğunu açıkladı.
Araplar çanak tutuyor
Körfez ülkelerine askeri malzeme satışını artıran ABD, bir taraftan silah imparatorluğunun gücüne güç katıyor, bir taraftan da Körfez’deki müttefiklerine İran’ı bir tehdit olarak gösterip onları kendi tarafına çekiyor. Arap dünyası kendileri gibi Müslüman olan İran’a karşı yapılan savaş hazırlıklarına bu şekilde çanak tutuyor. Körfez’e silah satışı son yıllarda keskin bir yükselişe geçen ABD, son 2 yılda Birleşik Arap Emirlikleri’ne 16.8 milyar, Suudi Arabistan’a ise 11.1 milyar dolarlık silah satışında bulundu.
Tony Blair de itiraf etmişti
ABD’nin Irak işgalinde en büyük destekçisi olan İngiltere’nin eski Başbakanı Tony Blair, İran’a yönelik savaş niyetinin yeni olmadığını ağızından kaçırmıştı. Geçen hafta, ülkesinin ABD’nin Irak’ı işgaline katılmak için verdiği kararı savunmak adına Irak Soruşturma Komisyonu’nun karşısına çıkan Blair, “İran, Libya, Kuzey Kore, Irak... tüm bu rejimlerin varlığına son verilmeliydi. Ana düşüncem ’11 Eylül’den sonra eğer siz kitle imha silahlarına sahip bir devlet iseniz durmak zorundasınız’ yönünde çok güçlü, açık ve vazgeçilmez bir mesaj vermekti” ifadelerini kullanmıştı.