Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>DÜNYA
25 Ağustos 2021 Çarşamba - 13:46

Çin, 5 yılda 33 milyon hektarlık orman ve otlak oluşturacak

Çin, karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için önümüzdeki beş yıl içinde 500 milyon mu( yaklaşık 33.33 milyon hektarlık) orman ve otlak oluşturmayı hedefliyor.

Çin, 5 yılda 33 milyon hektarlık orman ve otlak oluşturacak

Çin, karbon emisyonu azaltma hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için önümüzdeki beş yıl içinde 500 milyon mu( yaklaşık 33.33 milyon hektarlık) orman ve otlak oluşturmayı hedefliyor. Ulusal Ormancılık ve Otlak İdaresi’nin (NFGA) Ekolojik Koruma ve Restorasyon Departmanı Başkanı Zhang Wei, bu kapsamda her yıl görevin her yıl 54 milyon mu ağaç ve 46 milyon mu çimen dikmeyi içerdiğini söyledi.

Zhang, ormanlar ve çayırlar, atmosferdeki karbondioksiti emen ve depolayan önemli karbon yutakları olduğundan, ağaçlandırma planı, Çin’in 2030 yılına kadar karbondioksit emisyonlarında zirveye ulaşma ve 2060 yılına kadar karbon nötrlüğü sağlama taahhüdünü yerine getirme çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

Çin, ülkenin ormanların ve otlakların korunması ve geliştirilmesine ilişkin 14. Beş Yıllık Planında (2021-2025) belirtildiği gibi, 2025 yılına kadar orman kapsama oranını yüzde 24,1’e ve otlak bitki örtüsü kapsamını yüzde 57’ye çıkarmayı hedefliyor.
Ülke ayrıca orman stok hacmini geçen yıla göre 1,4 milyar metreküp artışla 2025 yılı sonuna kadar 19 milyar metreküpe çıkarmayı hedefliyor. Ülke, iklim hedeflerine ulaşılmasını kolaylaştırmak ve küresel ekolojik güvenliğe katkıda bulunmak için orman kapsamının genişletilmesini ve orman kalitesinin iyileştirilmesini göz önünde bulundurduğundan, karbon zirvesi ve karbon nötrlüğü hedefleri, ormanların ve otlakların gelişimi için büyük bir fırsat.

NFGA verilerine göre, Çin’in orman karbon rezervleri, son beş yılda yıllık ortalama 200 milyon tonun üzerinde bir artışla 9.2 milyar tona ulaştı ve bu, 700 milyon ila 800 milyon tonluk bir karbon yutağına eşdeğer. 2019’da Nature Sustainability dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, sürekli orman koruma ve ağaç dikme çabalarının bir sonucu olarak, 2000’li yılların başından bu yana küresel yeşillik genişlemesinin en az yüzde 25’i Çin’den geldi.
Zhang, ağaçlandırmaya ek olarak, ormanların kalitesini ve karbon rezervlerini iyileştirmeye yönelik çalışmaların da yürütüleceğini söyledi. Karbon havuzu kaybını azaltmak için doğal kaynakları korumak için çalışmalar yapılacağını ve orman biyoenerjisinin geliştirileceğini söyledi. Çelik ve çimento gibi inşaat malzemeleri, emisyonları azaltmak için bambu ve kereste ile değiştirilecek.

Zhang, “Önümüzdeki beş yıl içinde Çin ayrıca karbon yutaklarının ölçülmesini ve izlenmesini geliştirecek, karbon yutağı ticaretini teşvik edecek ve orman ve çayırlık karbon yutağı ticareti için bir platform oluşturmanın yollarını keşfedecek” dedi. Kuzey Çin’de önemli bir ekolojik engel olan İç Moğolistan’da, son beş yılda yılda ortalama 600 bin hektarlık arazi ağaçlandırılarak bölgenin orman kapsama oranı yüzde 22,1’e yükseldi.

Bölgenin Greater Hinggan Dağları orman alanındaki yerel ormancılık yetkilileri, 2014’ten beri bir karbon yutağı ticaret projesini yürütüyor ve emisyon sınırlarını aşan şirketlerin aşırı emisyonları dengelemek için bölgede karbon yutakları satın almalarına izin veriyor. Bu yılın nisan ayına kadar, bölgedeki karbon yutağı ticaretinin işlem hacmi toplam 4,9 milyon yuan (yaklaşık 756 bin dolar) oldu.

Zhang, özel sermayenin karbon emisyonlarını azaltma kampanyasına katılımının teşvik edileceğini ve hükümetin önemli bölgelere, büyük etkinliklerin organizatörlerine, işletmelere ve halka, orman ve otlak karbon yutakları ile karbon nötrlüğü elde etmek için yardım etmeye hazır olduğunu söyledi.

 

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

 
9 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
 
Günün gelişmeleri
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gece gündüze dönerken
NASA, Uluslararası Uzay İstasyonundan 263 mil yukarıdan çekilmiş fotoğraf yayınladı.
Çin, üçüncü çocuğa hukuki güvence verme kararı aldı
Çin Aile Planlaması Kanunu’nun yeni versiyonu, 20 Ağustos’tan itibaren resmen yürürlüğe girdi.
Koronavirüste "laboratuvar sızıntısı" komplosuna bilim dünyası “hayır” diyor
Birçok ülkeden bilim insanlarının ortaklaşa yazdığı yeni koronavirüsün ...
 
Tibet’te dünyanın en yüksek otoyolu hizmete girdi
4 yıl süren inşaatın ardından tamamlanan Tibet Özerk Bölgesi’nde Nagqu-Lhasa ...
Çavuşoğlu, Uluslararası Kırım Platformu Kuruluş Zirvesi’ne katılacak
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 23 Ağustos'ta Kiev’de düzenlenecek ...
Wang Yi’den Karadeniz bölgesindeki sel nedeniyle taziye mesajı
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi, Türkiye'nin Karadeniz ...
 
Yabancı yatırımcılar Çin piyasasına genel olarak güveniyor
Çin Ticaret Bakanlığı, yabancı yatırımcıların Çin piyasasına yönelik güven ...
Wang Yi, İngiliz mevkidaşı Raab’la telefonda görüştü
Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile İngiltere Dışişleri ...
Çin'de tüketim temmuz ayında da toparlanmaya devam ediyor
Çin Ticaret Bakanlığı, ülkede tüketim temposunun birçok sektörde anlamlı ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri