Görüşmenin ardından ortak bildiri yayınlandı:
Çin ve ABD, iklim krizini çözmek için birbiriyle işbirliği yapıp diğer ülkelerle birlikte çalışıyor ve ciddiyeti ve aciliyetine göre iklim krizine yanıt veriyor. Bu, kendi eylemlerini güçlendirmeyi ve Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Paris Anlaşması gibi çok taraflı süreçlerde işbirliği yapmayı içerir. İki taraf, iklim değişikliği alanındaki liderliklerini ve işbirliklerini gözden geçirerek Paris Anlaşması'nın oluşumu, onayı, imzalanmas ve yürürlüğe girmesine tarihi katkılarda bulundu.
İki ülke, bu yüzyıldaki küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi seviyelerin 2 santigrat derecesine düşürmek amacıyla sera gazı emisyonlarını düşürmeyi ve artışı 1,5 dereceyle sınırlandırma yollarını araştırmayı amaçlayan Paris anlaşmasını çoktan taahhüt etti.
Açıklama, Çin Ekoloji ve Çevre Bakanlığı ve ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yayınlandı.
Çin, Kasım ayında Glasgow'da düzenlenecek 26. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı'ndan (COP 26) önce azaltma, uyum ve destek konusunda küresel iklim hedeflerini yükseltmeyi dört gözle beklediğini söyledi.
Hem Çin hem de ABD - COP 26'dan önce - karbon nötrlüğü veya net sıfır sera gazı emisyonu elde etmek için uzun vadeli stratejilerini geliştirmeyi taahhüt ettiler. Ayrıca, emisyonları azaltmak için somut eylemleri tartışmayı da kabul ettiler.
Çin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Le Yucheng, Cuma günü ülkesinin Dünya Günü zirvesinde yeni bir taahhütte bulunma olasılığının düşük olduğunu söyledi.
“1,4 milyar nüfusu olan büyük bir ülke için bu hedeflere ulaşmak kolay değil” diyen Le, “Bazı ülkeler Çin'den hedeflere daha erken ulaşmasını istiyor. Korkarım bu çok gerçekçi değil” ifadesini kullandı.
Görüşmeler aynı zamanda dünyanın en büyük iki sera gazı yayıcısı arasındaki iklim diyaloğunun yeniden başlaması anlamına geliyor. Amerikan şirketlerini haksız yere cezalandırdığını iddia ettikten sonra 2015 Paris Anlaşmasından çekilen Donald Trump'ın yönetimi sırasında ikili görüşmeler durma noktasına gelmişti.
ABD'nin yakın zamanda, yabancı müttefiklerin güvenini geri kazanmak amacıyla ABD sera gazı emisyonlarını azaltmaya yönelik yeni bir taahhütte bulunması bekleniyor. Biden, Amerika Birleşik Devletleri'ni Paris İklim Anlaşmasına geri döndürmüştü.
Paris Anlaşması, ülkeleri, yapabildikleri takdirde daha iddialı iklim taahhütleri sunmaya teşvik ediyor. Çin, 2060 yılına kadar "karbon nötr" olma hedefine ulaşmaya çalışırken, gelişmiş eylemler sözü verdi.
Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı