Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'ı kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Bahçeli’yi kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yumuşaması, normalleşmesi gereken muhalefettir
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yumuşaması, normalleşmesi gereken muhalefettir
Altun: Türkiye, küresel alanda gündem belirleyen süreçlere liderlik eden ülke konumundadır
Altun: Türkiye, küresel alanda gündem belirleyen süreçlere liderlik eden ülke konumundadır
İstanbul, 5 ayda 6 milyon 923 bin 768 yabancı turist ağırladı
İstanbul, 5 ayda 6 milyon 923 bin 768 yabancı turist ağırladı
HABERLER>GÜNDEM
13 Haziran 2024 Perşembe - 16:54

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya’nın Filistin’i tanıma yönünde aldığı karar çok mühimdir

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İspanya’nın Filistin’i tanıma yönünde aldığı karar çok mühimdir

Erdoğan’ın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“İspanya Hükümet Başkanı kıymetli dostum Sayın Pedro Sanchez ile Türkiye-İspanya 8. Hükümetler Arası Zirve Toplantısı vesilesiyle bir araya gelmekten büyük bir memnuniyet duyuyorum. Kendilerine şahsıma ve heyetime gösterdikleri misafirperverlik için bir kez de sizlerin huzurunda teşekkür ediyorum.

Bugünkü toplantılarımız ve imzaladığımız anlaşmalarla münasebetlerimizi yeni alanlara teşmil etme yönünde önemli adımlar attık. İkili ticaret hacminde 20 milyar dolar hedefini yakalamak üzereyiz. Bir sonraki hedefimiz önümüzdeki 5 yıl içinde 25 milyar euroya ulaşmak. 740’tan fazla İspanyol şirketinin Türkiye’deki yatırımlarını, Türkiye’ye duyulan güvenin işareti olarak addediyoruz. Daha fazla İspanyol yatırımcıyı ülkemizde görmek istiyoruz.

Hükümetler olarak toplantılarda yapılan çalışmaların, somut işbirliklerine dönüşmesinin takipçisi olacağız. Ekonomi ve ticaret ortak komitemizin, üçüncü toplantısını en kısa zamanda Türkiye’de düzenleyeceğiz.

İspanya ile gelişmiş askeri işbirliğimizi ve savunma sanayi ilişkilerimizi detaylı şekilde gözden geçirdik. İspanya, 2015’ten bu yana ülkemizde konuşlu hava savunma sistemleriyle hem müttefik olarak Türkiye’nin hem de NATO’nun kolektif güvenliğine destek veriyor. İspanyol dostlarımıza bu nedenle şahsım ve milletim adına bir kez daha teşekkürleri iletiyorum. Bu katkının diğer bazı NATO müttefikleri tarafından da örnek alınmasını temenni ediyorum.

Görüşmelerimizde Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini de ele aldık. İspanya, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne katkılarını en iyi idrak eden, üyelik sürecimize başından beri en güçlü desteği veren dostlarımızdandır. Bu tutumun önümüzdeki dönemde güçlenerek sürmesini temenni ediyoruz.

Sayın hükümet başkanıyla Avrupa genelinde artan İslam düşmanlığı ve yabancı karşıtlığı tehdidini de görüştük. Avrupa Parlamentosu seçimleri sonucunda oluşan tablo, maalesef endişelerimizi artırdı. Bu tür meydan okumalarla mücadelede Medeniyetler İttifakı, önemli bir platformdur.

İttifakın 20’nci kuruluş yıl dönümüne yaklaşırken, ileri dönük olarak neler yapabileceğimizi de ele aldık, ittifaka olan desteğimizi teyit ettik.

İstişarelerimizde Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan gelişmeler de odağımızda yer aldı. İspanya’nın Filistin’i tanıma yönünde aldığı karar çok mühimdir. İspanya’nın bu tutumunun henüz Filistin’i tanımamış diğer ülkelere de örnek teşkil etmesi samimi temennimizdir.

Dirayetli duruşundan ötürü değerli dostum Sanchez ile Gazze’ye desteklerini esirgemeyen İspanya halkına gönülden teşekkür ediyorum.

Yaşanan mezalim karşısında küresel vicdanın harekete geçirilmesinde Sayın Sanchez’in büyük katkıları oldu. İki ülke olarak İsrail-Filistin ihtilafının çözümü yolunda birlikte çalışmaya devam edeceğiz.

Kalıcı ateşkesin tesisi ve insani yardımların engelsiz akışının temini önceliğimizdir. Pazartesi günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde alınan kararın uygulanmasını da takip edeceğiz.

Rusya-Ukrayna savaşı da gündemimizde yer aldı. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğine olan güçlü desteğimizi teyit ettik. Ukrayna için adil, kapsamlı ve kalıcı bir barışın tesisinin müzakereler yoluyla mümkün olduğuna inandığımızı bir kez daha ifade ettim.”

Sanchez’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Hala büyüme potansiyelimiz mevcut olmaya devam ediyor. Bundan sonraki zirvede bu rakamı 25 milyar euroya çıkartmaya kararlıyız. Halihazırda Türkiye’de faaliyet gösteren, kaliteli işler yaratan ve her iki tarafa da fayda sağlayan 700’den fazla şirket var.

Aramızdaki işbirliği özellikle güvenlik açısından NATO içinde ve dışında güvenlik ve savunma alanında yoğun işbirliklerimizi sürdürmeye devam ediyor.

Ülkemiz bildiğiniz gibi yapıcı yaklaşımın kararlı savunucusudur. Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki bu rolümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.

İspanya ve Türkiye’nin kaygılarını paylaştığı ve çözüm arayışına etkin bir şekilde katkıda bulunma arzusu taşıyan temel uluslararası senaryolara da değinmek istiyorum. Her iki ülke de barışa odaklı çalışmaya devam edecek. Her iki ülke de merkezinde Birleşmiş Milletler’in de yer aldığı ve bu küresel zorluklarla ortaklaşa mücadele etmeye hizmet eden güçlü bir uluslararası kurumsal çerçevede kararlıdır.

Gazze konusunda kalıcı ateşkes, insani yardımın girişi ve rehinelerin serbest bırakılması yönündeki acil ihtiyaçlarımızda ortak bir şekilde bu görüşleri paylaşıyoruz.

Ukrayna’ya bakış açımızda birbirine çok yakın bir görüşümüz var.

İspanya, Avrupa Birliği içerisinde Türk Ar-Ge kurumlarının ana ortağıdır. Bu alanda çok iyi ilişkileri sürdürmeye devam ediyoruz.”

Soru-Cevap

Ateşkes tasarısı konusu

Erdoğan: “Adil ve kalıcı barışı sağlayacak, akan kanı durduracak ve hem Gazze dahil Filistin topraklarına hem bölgemize huzuru getirecek her plan ve kararı biz bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da olumlu değerlendiririz. Önemli olan bu planların ve kararların samimi ve barış odaklı bir şekilde ele alınması, kağıtlarda kalmaması ve uygulamaya geçirilebilmesidir.

Sürecin en başından itibaren akan kanın durmasını istediğimizi söyledik. Bunun için görüşülmesi gereken herkesle görüştük ve bu temaslarımız şu anda da sürüyor. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda yapılan oylamalarda ülkeler ezici çoğunlukla acil ve kalıcı ateşkese duyulan ihtiyacı ortaya koydu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin de böylesi bir zemine gelmiş olması olumludur. Fakat Birleşmiş Milletler, maalesef bu süreçte çok büyük yara aldı. Bu karar da İsrail tarafından uygulanma ve İsrail, Filistin’de birliğini okuma gayreti her an kendisini zaten bitirmeye doğru götürüyor.

Başta ABD olmak üzere Güvenlik Konseyi üyeleri bu kararın arkasında durup hemen ateşkesi sağlamak için İsrail’e gerekli baskıyı yapmalıdır. Bu süreç böyle devam etmeyecektir. Temennimiz, İsrail’in artık bu saldırılardan vazgeçmesi ve bölgeye kalıcı barışı getirecek bir zemine gelmesidir. Bizler bütün gelişmeleri yakından izliyoruz.”

Erdoğan: “Savunma sanayiinde bir dayanışmanın teklifidir bu. Bu dayanışmada birinci sırada malum TCG Anadolu ile bir adım attık. Şimdi ise bunun bir yüksek veya bir üst segmentine geçelim istiyoruz. Bunun çalışmalarını da başlattık. Bir üst segment, mevcuttan daha büyüğünü birlikte yapalım istiyoruz. Bunun yanında insansız hava araçlarında yine birlikte yapılabilecek şu anda bazı adımları atıyoruz ve bu çalışmalarda dünyada malum birçok ülke çok ileri adımlar attı. Türkiye’de bu konuda daha ileri adımları atmanın gayreti içinde. İnsansız denizaltılara varıncaya kadar bu adımları atacağız. İspanya ile de bu konuda işbirliğimiz olacak.”

Gazze konusu

Erdoğan: “Şu anda maalesef dünyanın kaderi 5 ülkenin elinde. Bu beş ülkeden bir tanesi hayır dediği zaman mesele bitiyor. Son olayda bu beş ülkeden bir tanesi devamlı İsrail’in yanında yer alıyor. İsrail’in yanında yer almak suretiyle de orada 40 bin kişi ölmüş, 100 bin kişi ölmüş, 200 bin kişi ölmüş, çocuklar, kadınlar, gazeteciler ölmüş bunların hiç umurunda değil. Öyleyse diyelim ki bir Sanchez tek başına çıkıp bayrağı açıyor.

Hemen arkasından bakıyorsunuz iki batı ülkesi daha buna katılıyor. Bizim bunu yaygınlaştırmamız lazım. Burada yazılı ve görsel medyaya da çok iş düşüyor.

İsrail, acımasız bir şekilde bu katliamlarına devam ediyor. İsrail’in bu katliamlarına devam ederken özellikle tabii Amerika’nın duruşu bizleri ciddi manada üzmektedir.”

Hibya Haber Ajansı

 
Bakan Şimşek: Brüt rezervlerde tarihi yüksek seviye
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ne taziye mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez ile görüştü
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile bir araya geldi.
Milli Savunma Bakanı Güler, NATO Karargahı'nda
Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, NATO Savunma Bakanları ...
Vali Gül'den bayram tedbirleri
İstanbul Valisi Davut Gül, İstanbul’da alınan Kurban Bayramı tedbirlerini ...
 
Türkiye'ye gelecek yabancı plakalı kişilerin dikkat etmesi gerekenler
Ticaret Bakanlığı, yaklaşan bayram ve tatil sezonu için yabancı plakalı ...
Meteoroloji’den rüzgar uyarısı
Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), kuvvetli rüzgar karşı uyardı.
Bakan Göktaş'tan Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü mesajı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 12 Haziran Dünya ...
 
Bakan Tunç: Hayvanları koruma noktasındaki kararlılığımız sürüyor
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Ankara’da ülke gündemine ilişkin açıklama yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, UNRWA Genel Komiseri Lazzarini’yi ağırladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki ...
Bakan Kacır, TBMM'de milletvekilleriyle bir araya geldi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri