Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
9 Aralık 2009 Çarşamba - 07:21

Davutoğlu Avrupa'yı topa tuttu!

Türkiye'nin "eksen değiştirdiği"ne yönelik eleştiriler Bakan'ı küplere bindirdi!

Davutoğlu Avrupa yı topa tuttu!

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin "eksen değiştirdiği"ne yönelik eleştirileri "objektif ve iyi niyetli bulmadığını belirterek, "Eksen nerede, eksen Ankara'da" dedi.
Davutoğlu, bu iddialarda bulunanların Türkiye'nin AB ve NATO'yu görmezden geldiğine dair nesnel, akademik, bilimsel veriler sunması gerektiğini ifade ederek, "Asıl eksen değiştiren Avrupa. Oyunun kurallarını, Avrupa'nın kurallarının eksenini, adalet konseptinin eksenini değiştirmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Davutoğlu, Mayflower Otel'de, Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nın (SETA) düzenlediği "Türk Siyasetinin İlkeleri" konulu konferansta konuştu.

Davutoğlu, "Asıl eksen değiştiren Avrupa. Oyunun kurallarını, Avrupa'nın kurallarının eksenini, adalet konseptinin eksenini değiştirmeye çalışıyorlar. Barışa 'evet' deyip de cezalandırılan Kıbrıslı Türkler dışında başka bir toplum var mı? Nerede adalet ekseni?" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'deki gelişmeler görülmeden suçlamalar yapıldığını ve yanlış algılamalar yaratılmaya çalışıldığını belirterek, "Burada siyaset ekseni değişikliği tartışmaları konusunda iyi niyet görmüyorum, objektif bulmuyorum. Türkiye'nin AB ve NATO'yu görmezden geldiğine dair nesnel, akademik, bilimsel veriler sunmalılar, mevcut Türk dış politikasının AB ve transatlantik hedeflerle uyumlu olmadığını göstermeliler" diye konuştu.

"KOMŞULARLA SIFIR SORUN"

Türkiye'nin dış politikasının 3 temel ilkesini, krize yönelik olmayan vizyoner yaklaşım, tutarlı sistematik çerçeve ve "yumuşak güç" olarak sıralayan Davutoğlu, vizyoner yaklaşım sayesinde Türkiye'nin Balkanlar'dan Orta Doğu'ya ve Afrika'ya kadar uzanan bölgede etkin olduğunu kaydetti.

Davutoğlu, Tac Mahal'deki birçok rengin yarattığı bütünlüğün dış politikada da uygulanması gerektiğini ifade ederek, Türkiye'nin geçmişle kıyaslandığında bugün çok daha "yumuşak güç" olduğunu belirtti.

"İSLAMCI POLİTİKA" İDDİASI

Davutoğlu, ABD'deki bazı çevrelerin "Türk dış politikasının İslamcı bir politika yürüttüğü, komşularla sıfır sorun ilkesini de bu politikayı gizlemek için kullandığı" şeklinde yaklaşım üretenlerin "coğrafya bilmediğini" belirterek, Türkiye'nin komşularından sadece 4'ünün Müslüman olduğuna dikkati çekti. Davutoğlu, "Suriye ve İran ile ilişkilerimiz gelişiyor, Yunanistan ve Gürcistan'la azalıyorsa, o zaman bir gerekçeniz olabilir. Tutarlılık ilkesini dini ve etnik kökenlerine bakmadan tüm komşularımıza uyguluyorsak, o zaman kimse bizi eleştiremez" dedi.

ERMENİSTAN İLE PROTOKOL

Konuşmasında, Türkiye'nin bölgesindeki ağırlığını, sahip olduğu ekonomik gücü, barışı sağlama gayretlerinde oynadığı rolü anlatan Davutoğlu, Ermenistan ile imzalanan protokollerden de bahsederek, "3-4 yıl önce böyle bir şey olabileceğini düşünür müydünüz? Bu AB'ye uyumlu mu değil mi? Bu bir eksen değişikliği mi?" ifadesini kullandı. Ermenistan'ın Azeri topraklarını işgalinin "uluslararası kriterlere aykırı" olduğunu belirten Davutoğlu, "hiçbir sınırın kapalı olmadığı yeni bir Kafkasya istiyoruz" dedi.

Davutoğlu, Gümrük Birliği gereği AB'nin Türk iş adamlarına pazarlarını açması gerektiğini belirterek, Sırbistan, Hırvatistan ve Makedonya ile vize serbestliği getirirken, katılım müzakerelerini yürüten, dinamik bir ekonomiye sahip Türkiye'ye bu hakkın tanınmamış olmasını eleştirdi.

 
Önce biz Kürtler kendimizi Türklerin yerine koymalıyız!
 
'ABD'den dön'e Erdoğan'dan yanıt!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Önce biz Kürtler kendimizi Türklerin yerine koymalıyız!
Bölge aydınları, 'açılım' konusunda gelinen noktayı nasıl değerlendiriyor?
Çocuktan mendil alana ceza
Sokata çalışan çocuklarla ilgili bir dizi karar alındı.
Akman'a Erdoğan kalkanı
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma izni talebi Erdoğan'dan döndü.
 
Atalay: Olay çıkaranlar ceza alacaktır
Atalay, terör eylemleri ile ilgili, "Çocukların arkasına saklanarak bu ...
Flaş! Tokat'ta çatışma 7 şehit
Tokat'ın Reşadiye İlçesi Sazak köyü civarında terör örgütü militanları ...
Erdoğan'dan ABD'de flaş sözler!
Erdoğan: ABD ile Türkiye arasındaki model ortaklığın içeriği doldurulacak
 
Sıcaklık 4 derece düşecek!
Sıcaklık 4 derece düşecek! Kuzeyde, iç ve doğu bölgelerde yağmur görülecek! ...
Çiller'e 28 Şubat soruldu
Çiller: Sırlar benimle mezara gidecek
Obama'dan Ermenilere mektup
ABD Başkanı, 1915'te yaşananların samimi şekilde kabul edilmesi gerektiğini söyledi.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri