Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
15 Şubat 2022 Salı - 12:39

Diplomatik denge arayışı

Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını konu alan NATO ve AGİT toplantılarının üzerinden tam bir ay geçti ve halen diplomatik bir çözüm gerçekleşmedi. Diplomatik çabalar ise haftalardır ülkeler arasında devam ediyor.

Diplomatik denge arayışı

Rusya-Ukrayna anlaşmazlığını konu alan NATO ve AGİT toplantılarının üzerinden tam bir ay geçti ve halen diplomatik bir çözüm gerçekleşmedi. Diplomatik çabalar ise haftalardır ülkeler arasında devam ediyor. Geçen hafta içerisinde Moskova’da Rusya Devlet Başkanı’nı ziyaret eden Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Cumartesi günü yine Putin ile 1 saat 40 dakikalık bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, dün Kiev’i ziyaret ettikten sonra bugün Moskova’yı ziyaret edecek. ABD ve Fransa gibi Almanya’nın da Putin’e olası bir işgalin sonuçları konusunda uyarıda bulunması bekleniyor. Kremlin’den dün yapılan açıklamada, Başbakan Scholz ile; Ukrayna, güvenlik garantileri ve Kuzey Akım projesine yönelik olası yaptırımların konuşulacağı belirtildi. Rusya’nın güvenlik talepleri içerisinde Ukrayna’nın NATO’ya katılmaktan vazgeçmesini ön plana çıkarıyor. Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi, Kiev'in 'Savaşı önleyecekse NATO'ya katılma talebimizden vazgeçebiliriz' düşüncesinde olduğunu belirtti. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise bu açıklama sonrasında NATO üyeliğinden vazgeçmeyeceklerini açıkladı. Diplomatik denge arayışının Ukrayna’nın NATO üyeliği pozisyonu çerçevesinde yoğunlaştığı görüyoruz.  

TL birkaç gün zorlanabilir. Müttefiklerin çok yakında bir işgal olacağına yönelik açıklamaları ve yurt dışı basında çıkan iddialar riskten kaçınmayı artıyor. ABD dolarında güçlü istihdam piyasası ve rekor kıran enflasyon verileri ile gerçekleşmeyen yükseliş, jeopolitik riskler ile birlikte gerçekleşiyor. Resmi kaynakların yarın Rusya’nın işgale başlayabileceğini belirtmesi, yarın akşam Fed’in Mart ayı toplantı tutanaklarını açıklanacak olması dolar endeksinde yükselişi devam ettirebilir. Bu şartlar altında 13.62 ve 13.67 dirençleri test edilebilir.

BIST100’de bu kez dipten alımlar sınırlı kaldı. BIST100 bu kez Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edeceği endişeleri ile 2000’nin altına geriledi, geçen hafta olduğu gibi dipten alımlar yine etkiliydi ama yurt dışı belirsizlikler nedeniyle kapanış 2000’nin hemen üzerinde gerçekleşti. 34 milyar TL bir işlem hacmi ile gerçekleşen düşüş, kısa vadede 1980-2020 aralığını ön plana çıkaracaktır. 1980 altında kapanış geçen haftanın olumlu etkilerini silebilecekken, 2020 üzerinde kapanışlar dipten gelen alımların gücünü pekiştirecektir. Destek seviyelerimiz 1998 ve 1982, direnç seviyelerimiz 2220 ve 2055’dir.

Şubat vadeli BIST30 kontratı. Dün son 5 işlem günün en düşük kapanışı gerçekleşti. Bu zayıflamaya rağmen; 2186’da bulunan 50 günlük ortalamanın yine güçlü bir tepki noktası olarak çalıştı, ana yükselen trendde bir bozulma olmadı. Bugün 2220 kısa vadeli ana destek seviyesi üzerinde 2300’e doğru dünkü kayıpların telafi etme çabasını görmeyi bekliyoruz. Destek seviyelerimiz 2220 ve 2186, direnç seviyelerimiz 2364 ve 2410’dur.

Şubat vadeli Dolar/TL. Dün, seans içi ortalamalar ile yatay direnç seviyesine doğru bir yükseliş yaşandı.  13.70’de bulunan ortalama gün içerisinde satış üretmesine rağmen gün sonunda 13.70 direncine yakın bir noktadan kapanış gerçekleşti. Bugün de 13.70-13.73 direnç bölgesinin etki olmasını bekliyoruz, 13.65 desteğinin kırılması durumunda dirençler daha fazla güç kazanacaktır. Destek seviyelerimiz 13.65 ve 13.57, direnç seviyelerimiz 13.70 ve 13.73’dir.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Koronavirüs salgınında vaka sayısı düne göre arttı
 
Jeopolitik riskler piyasalar üzerinde baskı oluşturuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz.
Global piyasalardaki satış baskısı
ABD Başkanı Biden, Rusya Başkanı Putin'i sallıyor. Sürekli Putin Ukrayna'ya ...
Türkiye: Ekonomik önlemler, KDV indirimi, yastık altı altınlar, kredi desteği
Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan, temel gıda ürünlerindeki katma ...
 
"KDV indirimi vatandaşlarımızın yükünü hafifletecek"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ...
Bu hafta ne oldu
Geride bıraktığımız haftada yurt içinde işsizlik oranı, cari denge ve ...
Avrupa borsaları geriledi
Avrupa borsaları ve endeks vadelileri ABD’de enflasyonun 7,5%’e çıkarak ...
 
TCMB'den faiz değişikliği öngörmüyoruz
17 Şubat Perşembe günü saat 14:00'da TCMB Faiz Kararı açıklanacak. Enflasyonla ...
Toplam ciro yıllık %82,4 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Altın enflasyon sonrası kayıp yaşadı
Piyasaların bir süredir beklediği enflasyon verisi dünkü seansta açıklanırken, ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri