Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
6 Ocak 2012 Cuma - 09:58

Edebiyattan beyazperdeye

2011 sinema açısından oldukça zengin bir yıldı. 2012’de gösterime girecek filmler de yine iyi bir yıl yaşayacağımızı gösteriyor.

Edebiyattan beyazperdeye

2011 sinema açısından oldukça zengin bir yıldı. 2012’de gösterime girecek filmler de yine iyi bir yıl yaşayacağımızı gösteriyor. Bu filmlerden birçoğunun edebiyat uyarlaması olması ise dikkat çekici. Bu, sinemanın artık orijinal hikaye bulmakta zorlandığının kanıtı olsa da sevdiğimiz kitapların sevdiğimiz yönetmenlerin elinde neye dönüşeceklerini merak etmemek mümkün değil. İşte, edebiyattan beyazperdeye uyarlanmış, dört gözle beklediğimiz 2012 filmleri.
Hobbit: Beklenmedik Yolculuk (The Hobbit: An Unexpected Journey)

Tolkien’in, Yüzüklerin Efendisi üçlemesinin öncül kitabı olarak da görülen Hobbit’ten, üçlemenin yönetmeni Peter Jackson tarafından sinemaya uyarlanan iki filmlik Hobbit macerasının ilk bölümü. Goblinler, Orklar, öldürücü Warglar, Dev Örümcekler, Şekil Değiştirenler ve Büyücülerle dolu Orta Dünya’ya geri dönüyoruz. 
Ejderha Dövmeli Kız (The Girl With The Dragon Tattoo)
Stieg Larsson’un aynı adlı romanı çok geçmeden bir kez daha beyazperdede. Bu kez filmin kozu Yedi, Dövüş Kulübü gibi kült filmlerin yönetmeni David Fincher. 
Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises)
Christopher Nolan’ın elinin değdiği günden beri 
sinema
 efsanesine dönüşen Batman serisinin bu son filmi yılın en çok beklenen yapımı. Bir süredir fragmanıyla merakımızı iyice artıran filmin konusu halen sır gibi saklansa da Bane ve Kedikadın gibi yeni karakterleriyle heyecanı artırıyor.
Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights)
Bağımsız sinemanın en başarılılarından, Fish Tank’in yönetmeni Andrea Arnold’ın Emily Brontë’nin meşhur romanını nasıl yorumladı heyecanla bekliyoruz. Çünkü fragmanına bakınca bile nefesimiz kesiliyor!
Sal
Michael Gregg Michaud’un kitabından uyarlanan film, Rıhtımlar Üzerinde başta olmak üzere pek klasik filmde rol alan, Hollywood’un ilk açık eşcinsellerinden Sal Mineo’nun son günlerini anlatıyor. Yılın çok tartışılacak filmlerinden biri olan Sal’ın kamera arkasında James Franco bulunuyor.
Drive
James Sallis’in romanından uyarlanan film, Hollywood’da dublörlük yapan ve keskin 
araba kullanabildiği için geceleri de soygunlara katılan bir araba
 sürücüsünün yaşadıklarını anlatıyor. Nicolas Winding Refn’e Venedik’ten “Yönetmen Ödülü”nü getiren filmi izleyenler, Ryan Gosling ve Carey Mulligan’ın oyunculuklarını öve öve bitiremiyorlar.
Tinker, Tailor, Soldier, Spy
Gir Kanıma’yla gönlümüzü kazanan İsveçli yönetmen Tomas Alfredson’un klasikler arasına girmiş aynı adlı romandan uyarladığı film, 1950’li yıllarda yaşanan soğuk savaş döneminin en keskin günlerine odaklanıyor. 
Pamuk Prenses ve Avcı (Snow White and the Huntsman)
Ödüllü reklam filmi yönetmeni Rupert Sanders’ın ilk 
sinema
 filmi olan film fragmanından da anlaşılacağı üzere oldukça serbest bir Pamuk Prenses uyarlaması. Cadı-Kraliçe rolünde Charlize Theron’un filmden daha çok merak uyandırdığı kesin.
Kevin Hakkında Konuşmalıyız (We Need to Talk About Kevin)
Geceyarısı Bekçisi filminin unutulmaz yönetmeni Lynne Ramsay’in Lionel Shriver’ın romanından uyarlayıp yönettiği film, oğlunun hatalarından dolayı derin sorumluluk ve suçluluk duyarak, nerede yanlış yaptığını sorgulamaya başlayan Eva’nın yaşadıklarını anlatıyor. Eleştirmenler Tilda Swinton’ın bugüne kadarki en üstün oyunculuk performası olduğu konusunda hemfikir.
The Woman in Black
İngiliz yazar Susan Hill’in aynı adlı romanından James Watkins yönetmenliğinde uyarlanan film, fragmanıyla bile merak uyandırmayı başaran gotik korku türünde bir film. Başrolde Harry Potter rolünden sıyrılmaya çalışan Daniel Radcliffe var.
Senden Bana Kalan (The Descendants)
Kaui Hart Hemmings’in romanından uyarlanan film, eşi ciddi bir tekne kazası geçirip yaşam ünitesine giren Matt’in bu olaydan sonra tüm hayatını yeniden gözden geçirmeye karar vermesini anlatıyor. Sideways’in yönetmeni Alexander Payne’nin ödüllere boğulan filminde George Clooney başrolde.
The Best Exotic Marigold Hotel
Deborah Moggach’ın romanından uyarlanan film, 
Hindistan
’a tatile giden bir grup emeklinin başından geçenleri anlatıyor. Aşık Shakespeare’in yönetmeni John Madden, Judi Dench, Maggie Smith, Bill Nighy gibi İngiliz sinemasının usta oyuncularını bir araya getiriyor.
Bel Ami
Guy de Maupassant’ın aynı adlı romandan uyarlanan ve 1890’ların Paris’inde geçen bir güç ve denge hikayesi anlatan film, Robert Pattinson, Uma Thurman, Christina Ricci ve Kristin Scott Thomas’dan oluşan kadrosuyla şimdiden iştahımızı kabartıyor. 
The Raven
Her ne kadar uyarlama olmasa da hikayesinin kaynağını usta bir yazarın hayatı ve yazdıklarından alıyor. Gotik edebiyatının üstadı Edgar Allan Poe’nun hayatının son günlerine odaklanan filmin yönetmeni ise V for Vendetta’nın yaratıcısı James McTeigue.
Marilyn ile Bir Hafta (My Week with Marilyn)
‘The Prince and the Showgirl’de asistan olarak çalışan Colin Clark’ın gözünden filmin efsanevi yıldızı Marilyn Monroe’nun İngiltere’de geçen bir haftasını anlatıyor. Clark’ın günlüklerinden uyarlanan filmde MM rolünde Michelle Williams harikalar yaratıyor.
Muhteşem Gatsby (The Great Gatsby)
Avustralya’dan beri sesi soluğu çıkmayan Baz Luhrmann başyapıt olması muhtemel bir filmle geliyor. F. Scott Fitzgerald’ın klasik romanından uyarlanan filmde Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan ve Tobey Maguire başrolde.
Lincoln
Steven Spielberg’in Amerikalıların en sevdikleri başkan olan Abraham Lincoln’ü anlatan bir film yapması kaçınılmaz görünüyordu. Doris Kearns Goodwin’in kitabından uyarlanan filmde Lincoln rolünü Daniel Day Lewis canlandırıyor.
Coriolanus 
Roma’dan sürülen ve intikamını almak için ezeli düşmanları Volsci ordusuna katılan Caius Martius Coriolanus’un hikayesini anlatan ünlü Shakespeare tragedyası Ralph Fiennes tarafından beyazperdeye taşınıyor. Fiennes’ın aynı zamanda Coriolanus’u canlandırdığı film Gerard Butler, Brian Cox ve Vanessa Redgrave gibi isimleri bir araya getiriyor.

 
Para kazanma hırsı güven sarsıyor
 
Ankara'da soba zehirlenmesi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antik kültürler ahşap tuvalde hayat buldu
Unutulmaya yüz tutmuş antik kültürleri ahşap tuvalde tekrar canlandıran ...
Van için senfoni
Bilkent Senfoni Orkestrası, Van depreminde zarar gören çocuklar için sahne ...
DT’den 33 değişik oyunla 194 temsil
Ankara Devlet Tiyatrosu, Ocak ayında 33 değişik oyun ve 194 temsille izleyici ...
 
Güldeste VIII sanatseverlerle buluşacak
Güldeste VIII sanatseverlerle buluşacak
Gazalcı’nın yeni kitabı raflarda
CHP eski Denizli Milletvekili ve öğretmen Mustafa Gazalcı’nın Öğretmenin ...
Dali’nin Zodyak serisi büyüleyecek
20’nci yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali’nin eserleri Başkentlilerle ...
 
Bilkent Sanat’ta müzayede
Antika ve Sanat Eserleri Müzayedesi, Bilkent Center Sanat Sokağı’nda gerçekleşti. ...
Ödüle doymuyorlar
Katıldığı uluslararası yarışmalarda çok sayıda ödül kazanan Kültür ve ...
Keçenin modern yüzü
Geleneksel keçe çalışmaları ile keçe sanatına yeni bir boyut kazandıran ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri