Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
23 Ekim 2020 Cuma - 12:36

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. Ana endeks dün TCMB'nin faizleri sabit tutmasının ardından bankacılık hisse senetleri nedeniyle günü negatif kapattı ve TL’de zayıflama görüldü. Bugün, finansal sektör hisselerinin kayıplarını geri almaya çalışacağını düşünüyoruz.(Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de karışık bir açılış bekliyoruz. Ana endeks dün TCMB'nin faizleri sabit tutmasının ardından bankacılık hisse senetleri nedeniyle günü negatif kapattı ve TL’de zayıflama görüldü. Bugün, finansal sektör hisselerinin kayıplarını geri almaya çalışacağını düşünüyoruz

Piyasalarda Bugün

Piyasalar açısından oldukça hareketli geçen ve 3 Kasım öncesinde beklenen/tahmin edilen oynaklık artışının şaşırtıcı şekilde fiyatlamalara girmekte güçlük çektiği, yerel varlıkların ağırlıklı şekilde olumlu ayrışmayı başardığı bir haftayı bugün itibarıyla geride bırakıyoruz. Yerel ve global gündem haftanın son işlem gününde de değişmiş değil. ABD’de devam eden mali teşvik paketine yönelik görüşmeler ve yurtiçinde TCMB başlığı gündemi meşgul ediyor.

ABD’de gerçekleştirilecek olan seçimlere 11 gün kala adaylar Türkiye saati ile bu sabaha karşı ikinci kez yüz yüze münazarada fikirlerini paylaşmak üzere bir araya geldiler. Pandemi, Kuzey Kore ve göç konularının tartışıldığı programda piyasalar açısından önemli bir oyun değiştirici faktör öne çıkmadı. Böylece, geçmiş dönem tecrübelerimizin oldukça aksine, münazaraların pek etkili olamadığı bir süreç sonucunda sandığa gidiş süreci yaşama durumumuz da değişiklik göstermemiş oldu. 3 Kasım öncesinde farklı anketlerden derlenen hesaplamalar Demokratların adayı Biden’in seçimi kazanma olasılığını %85-87 aralığında gösterirken, salıncak eyaletler olarak tanımlanan bölgelerdeki tutumun Senato’daki yapının değişmesine ne ölçekte katkı sağlayacağı ise merak konusu olmaya devam ediyor. Öte yandan son 1 ay içerisindeki en önemli piyasa fiyatlama başlığı olan mali teşvik paketi görüşmeleri konusunda ise iyimser olmak adına bir takım gelişmeler yaşansa da seçimler öncesinde yasalaşması henüz kesinlik kazanmış değil. Nancy Pelosi farklılıkların azaldığına ve umutların korunduğuna dair açıklamalarını yinelerken, Senato’dan olası anlaşılmış paketin geçme ihtimali ise düşük kalmaya devam ediyor.

 

ABD’de gerçekleştirilen ikinci yüz yüze münazaranın ardından ABD 10y tahvilinde faiz %0.85 seviyesini test ederek Haziran ayından bu yana en yüksek noktasına gelmiş durumda. Söz konusu eğilimde kısmen destek paketi beklentilerinin, kısmen de olası “Mavi Dalga” zaferinin etkili olduğunu belirtmek hata olmayacaktır. Piyasa fiyatlamaları açısından önemli gördüğümüz diğer başlıklara baktığımızda; Rusya’nın olası OPEC+ kesinti uygulamasına karşı durmadığı/durmayacağını (zaman olarak) Başkan Putin belirtirken, Almanya’da artan vakalar, İspanya’da bizzat Sağlık Bakanı’nın açıklaması ile sürecin ülkenin bir kesiminde kontrolden çıkma noktasına geldiği ve ABD’de hastaneye yatma oranında 2 ayın yükseğine gelinmesi gibi gelişmeler dikkat çekmekte.

Yerel varlıkların gündemi açısından ise ilk sırada ve tek önemli gelişme olarak TCMB’nin Ekim ayı PPK toplantısı yer aldı. Piyasa konsensüsü ve Deniz Yatırım Araştırma Bölümü beklentisinin aksine politika faizinde herhangi bir güncellemeye gidilmezken, GLP oranının belirlenmesinde kullanılan marj +300bp seviyesine yükseltildi. Yani, gereken durumda ortalama fonlama maliyeti gelecek dönem içerisinde %14.75’e dek yükselebilecek. AOFM kapanışı 22 Ekim itibarıyla %12.75 olurken, son TCMB hamlesinin yönetilemez olduğunu düşünmüyoruz. Fonlamaya dair operasyonlarda (swap, repo ihaleleri) maliyetlerin hangi düzeylerde belirleneceğine göre piyasa beklentilerinin birkaç gün içerisinde oturmasını ve fiyatlamalara yansımasını bekliyoruz. Her ne kadar iletişimde sıkıntı yaşansa da TL maliyetlenmenin artma ihtimali oldukça yüksek.

Piyasalar

Güne ABD’de oy verme sürecinin devam ettiği ve 40 milyondan fazla vatandaşın görevini yerine getirdiği ortamda Rusya ve İran etkisinin olduğu şeklinde haberle başlayan ve ağırlıklı negatif eğilim içerisinde başlayan küresel fiyatlamalara bir algı bozulması desteği de Amerikan dolarındaki yükseliş kanadından geldi. DXY bir önceki gün düşüğü olan 92.50 seviyelerinden 23 Ekim işlemleri itibarıyla 93.00 bölgesine dek yükselirken, ABD’de 10y tahvil faizi de %0.85 ile Haziran ayından bu yana en yüksek noktasını test ediyor.

Türk lirası Amerikan doları karşısında günü -%1.55 ile tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı -%1.09 performansla 1198 puan seviyesinden gerçekleşti. TCMB haber akışının etkili olduğu günde 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +51bp ile %13.84 olarak takip edilirken, 5y vadeli CDS 512bp seviyesinden kapanış gerçekleştirdi.

 

EMEA bölgesi endekslerinde EUR’daki zayıflamanın olumlu anlamda sınırlı yansımaları takip edilirken, kapanışlar karışık bir resim oluşumuna işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.29, FTSE 100 %0.16, DAX %-0.12 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %1.03 düzeyinde performans sergiledi.

Amerika kıtası işlemlerinde Avrupa seansının aksine iyimserliğin genele yayıldığı ve yakın dönem ortalamalarına kıyasla (son 5 gün) işlem hacimlerinin arttığı görüldü. Majör ABD endeksleri %0.1-0.5 aralığında yükselişle günü tamamlarken, kıtada yer alan gelişmekte olan ülke varlıklarının ise iyimserliği fiyatlamada bir kez daha olumlu anlamda ayrışması söz konusuydu. Bovespa %1.36, Merval ise %3.16 ile takip edildi.

Asya’da yeni gün fiyatlamaları nispeten olumlu seyrediyor. TSİ 08.17/ NKY 225 %0.34, Hang Seng %0.64, CSI 300 %0.13 ve KOSPI %0.40 ile işlem görürken, PBOC tarafından fixing kur ayarlaması 6.6703 ile yuanda değer kaybına işaret etmekte. 

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyeleri olarak 1170-1144, direnç olarak ise 1220-1240 bölgesini yakından izliyoruz. Lira performansı BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip.

USDTRY paritesi işlemlerinde Türk lirasına likiditesine yönelik alınan önlemlerin etkilerini ve AOFM’nin seyrini takip edeceğiz. 7.88-7.85 seviyeleri aşağı yönde, 7.95 ise yukarıda ilk kritik noktalar.

 

EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimine dair risklerin gelecek 2 haftalık zaman diliminde fiyatlanmaya başlayacak olması nedeniyle 1.15-1.17 bölgesine dek salınım ve söz konusu aralıktan uzun yönlü giriş için talep artışının gündeme gelebileceğini düşünüyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1820 seviyesi üzerinde kalınmasını yakından takip ederken, 1.1890 kritik direnç konumunda. Genel USD eğiliminin netleşmesini beklemek kısa vade açısından daha sağlıklı bir yaklaşım olacaktır.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
 
Maske alerjisi belirtileri nelerdir?
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı tahmin edildi
Üretim miktarları, 2020 yılının ikinci tahmininde bir önceki yıla göre ...
Altın analizi
Geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamalar ile birlikte Amerika’da mali teşvik ...
Başkan adayları tartıştı
ABD teşvik paketi görüşmelerinde iyimserlik yönetilmeye çalışılırken, ...
 
Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduat hareketleri
TCMB tarafından haftalık olarak yayınlanan verilere göre 16 Ekim ile biten ...
Türkiye rüzgar sanayisinde Avrupa’da 5. sırada
Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği WindEurope’nin yayınladığı son rapora göre ...
ABD'de teşvik paketi
BIST100 endeksinin güne ise yatay bir görüntüyle başlamasını bekliyoruz. (Ziraat Yatırım)
 
USDTRY analizi
TL kanadında haftanın en önemli gününe geldik diyebiliriz. Bugün Türkiye ...
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah negatif başlangıç yapmasını bekliyoruz(İnfo Yatırım)
Altın yeşilde kalma arzusunu koruyor
Paladyum dünkü seansta en çok değer kazanan kıymetli madeni olarak öne ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri