Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Yerlikaya: Lütfen trafik kurallarına harfiyen uyalım
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bakan Şimşek: Cumhurbaşkanımızın tam destek verdiği programımızı daha da güçlendireceğiz
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
Bayram tatilindeki kazalarda 75 kişi hayatını kaybetti
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
BM Turizm E-Kütüphanesi’nin elektronik kaynakları ücretsiz olarak erişime açıldı
5 terörist etkisiz hale getirildi
5 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>EKONOMİ
30 Kasım 2020 Pazartesi - 11:08

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de aşağı yönlü bir açılış bekliyoruz. Türk hisse senetleri, daha sıkı tedbirlerin alınacağı korkusu üzerine Cuma günü haftayı düşüş ile kapadı. GSYİH, MSCI değişikliği ve vade sonuna geldiğimiz için kapanışa doğru endekste volatil hareketler görebileceğimizi düşünüyoruz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

Bugün 30 Kasım 2020. Haber akışı ile dolu Kasım ayını sonlandırmaya hazırlanıyoruz. ABD seçimlerinin bir türlü sonlanmak bilmemesinden, geçiş kadrolarına Başkan Trump'ın geç çalışma izni vermesine, aşı haber akışından hisselerdeki rotasyon ve Amerikan dolarındaki zayıflamaya dek birçok başlığı sadece geride kalan 30 gün içerisinde konuştuk. Ciddi yükselişlerin yaşandığı ay muhtemelen meşhur “yılsonu rallisi” ifadesinin de hayat bulduğu bir döneme işaret etti. Aralık ile birlikte hacimlerdeki azalış eğilimi sürecek.

Perşembe günü Şükran Günü kutlamaları nedeniyle tatil olan ABD piyasaları Cuma günü fiyatlamalarında iyimser duruşlarını korumayı başarsalar da yarım gün işlem görmeleri nedeniyle hacimlerdeki düşüş doğal olarak devam etti. S&P 500’de kapanış rekor seviyeden olurken, endekslerde tüm yılın ortalama hacmindeki %60’lık rakam kadar bir seyir olduğunu not düşelim.

Yeni hafta başlangıcında DXY 91.70 seviyesi ile Nisan 2018’den bu yana en düşük noktayı işaret ediyor. Ay sonu işlemleri nedeniyle sınırlı talep riskini görmekle birlikte ciddi bir oynaklık yaşanmasını henüz beklemiyoruz. Aralık ayı işlemleri için ise bu risk masadaki yerini korumaya devam ediyor. Yeni haftanın gündemi bugün ve yarın gerçekleştirilecek olan OPEC+ toplantıları ile başlıyor. Pazar günü ajanslara düşen ve resmi olmayan haberlere göre üyeler yarın alınması beklenen Ocak ayındaki gevşeme kararının ötelenmesi üzerinde anlaşmaya varmayı başaramıyorlar. Kazakistan ve BAE muhalefeti durumu zorlaştırıyor. Öte yandan Brexit görüşmelerinin hafta içerisinde bir diğer önemli gündem maddesi olarak listede yer bulacağını ekleyelim. Telegraph’ın haberine göre AB ile İngiltere kritik balıkçılık başlığında anlaşma noktasındalar. Geçiş süreci İngiltere’nin talebi ekseninde gerçekleşecek. GBP’nin negatif haber akışlarında gösterdiği direnç pozitif durumlarda ne denli genişleyebileceği başlığı için soru işareti yaratsa da yine de olumlu görüyoruz.

Global pandemi vakaları 62 milyonun, vefat ise 1.4 milyonun üzerinde bulunuyor. Vakalardaki artış açısından Rusya, Polonya ve Çekya’da kısmen düzelme olurken, NY’da okullar yeniden açılıyor. California’da rekor vaka, San Francisco’da ise daha fazla kapanma haberi izliyoruz. Keza Hong Kong ve Seul için de. Bu ortamda gözlerin çevrildiği üretim tarafında ise Çin PMI Kasım’da yukarı yönde sürpriz yaptı ve 52.1 oldu. Ayrıca, PBOC 200 milyar yuan finansal sisteme enjekte ederek maliyet artışı istemediğini gösterdi. Net pozitif.

Yurtiçi varlıklarda bugün 3Ç GSYH verisini izleyeceğiz. Parasal ve maliye teşviklerinin öne çıktığı, liranın zayıfladığı ve Ağustos ile birlikte politikalardan dönüşün başladığı dönem için beklentiler BBG Terminal’de çeyrek bazda %14 büyüme performansının çıkmış olabileceği şeklinde. Aynı şekilde 3 Kasım günü açıklanacak TÜFE’de ise aylık %1.08’lik yükseliş ile yıllık enflasyonun %12.70’e yakınsaması bekleniyor. AB liderler zirvesi öncesinde fiyatlamalarda sıkışma eğilimi öne çıkabilir. Genel lira ve lira cinsi varlıklara yönelik taşıdığımız olumlu düşüncemizde henüz değişiklik yok.

Piyasalar

Şükran Günü tatili sonrasında yeniden açılan ve fakat yarım gün işlem gören ABD piyasalarında genel olarak iyimserliğin korunduğu görüldü. Hacimlerdeki azalış ise doğal olarak devam etti. Yeni hafta başlangıcında Amerikan dolarındaki zayıflama eğilimi bir süredir dikkat çektiğimiz iki kritik destek seviyesinin sonuncusu konumunda bulunan 91.70 bölgesine gelmesi ile pozisyonunu koruyor. Normal şartlar altında bu noktanın ardından zayıflama eğiliminin genişlemesini beklediğimizi söylerdik. Ancak, gerek Kasım ayının son iş gününde olmamız gerekse Aralık ayında hacim azalışı ile birlikte muhasebeleşme hamlelerinin öne çıkması nedeniyle kesin bir ifade kullanmakta zorlanıyoruz. Asya’da spot piyasa işlemleri ve vadeli ABD endeksleri negatif seyir içerisinde. Keza Avrupa endeksleri için de aynı durum geçerli. Türk lirası Amerikan doları karşısında geride kalan haftanın son işlem gününü %0.50 yükselişle tamamladı. BİST 100 endeksi kapanışı %-1.02 ile 1328 puan seviyesinden olurken, 10Y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %12.29’da oluştu. Ülke risk primi aynı gün %3.6 düşüşle 386bp seviyesinde gerçekleşti. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları Rusya grubu hariç pozitife işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.48, FTSE 100 %0.07, DAX %0.37 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları %-0.36 ile izlendi. Amerika kıtası işlemlerinde genel olarak iyimser hava hakimdi ve Avrupa’dan devralınan resim korundu. Majör ABD endekslerinin tamamında kapanışlar olumlu yönde olurken, işlem hacimleri doğal olarak azaldı. Gelişmekte olan ülke varlıkları karışık seyrederken, yakından izlenen Bovespa %0.32, Merval ise %1.77 yükseldi. Asya’da yeni haftanın ilk işlemleri zayıf seyrediyor. TSİ 08.05/ NKY 225 %-0.57, Hang Seng %-0.50, CSI 300 %1.29 ve KOSPI %-0.68 ile fiyatlanmakta. Offshore USDCNH paritesi 6.5745 ile gerilerken (yuan+), PBOC tarafından fixing kur ayarlaması da 6.5782 ile yatay.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde teknik açıdan haftalık grafikte destek seviyesi olarak 1290-1245, direnç olarak ise 1350 puan seviyelerini izliyoruz. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. 6 Kasım sonrası gözlenen işlemlerdeki ciddi yükselişin ardından kar realizasyonu eğilimlerinin seans içerisi ile sınırlı kalmasını yükselişin devamı açısından sağlıklı görüyoruz. Böylesi durumda 1300 puan seviyesi ilk öne çıkan nokta. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini bekliyoruz. Günlük grafikte 7.85-7.76 seviyeleri destek, 7.92-8.06 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ederken bölgeye dair haber akışı da fiyatlamalara yön verir durumda. ABD başkanlık seçimleri sonrasında global risk iştahındaki artışla EUR lehine sınırlı durumun oluşabileceğini değerlendiriyoruz. Kısa vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilim önemli. 1.1970-1.2011 seviyeleri yukarı yönde, 1.1950-1.1910 noktaları ise destek olarak takip edilebilir. Şu an için kalıcı 1.20 üzeri eğilim beklentisinde değiliz

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Tesla, “süper şarj kolonları” için Çin’de yeni bir fabrika kuruyor
 
En sık rastlanan akciğer hastalığı: KOAH
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşı dağıtımı
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 62,677,879 – tedaviye pozitif ...
Ekonomi 3. çeyrekte %6.7 büyüdü
GSYH 2020 yılı üçüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, ...
Damızlık alabalığa destek devam ediyor
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli, su ürünleri sektörüne 2003 ...
 
TCMB’nin hızlı normalleşmesi
Aşıya ilişkin tünelin ucunda ışık olduğu açıklamaları etkin olurken, ABD ...
ABD & Avrupa hisse senedi piyasaları
DAX ve Euro Stoxx 50 endekslerinden negatif ayrışarak güne ekside başlayan ...
TL Mevduat faizi 130 baz puan yükselirken kredi faizleri de yükseliş eğilimini koruyor
Bankaların TL mevduat için uyguladıkları faiz oranı 20 Kasım haftasında ...
 
2020’de dünya genelinde %4,3 daralma bekleniyor
Atradius tarafından küresel olarak hazırlanan “Ödeme Alışkanlıkları Barometresi” ...
Türkiye ekonomisinde 3Ç20’de güçlü toparlanma etkisi
Her ne kadar öncü göstergeler zaten 3Ç20’nin resmini çekmiş olsa da, önümüzdeki ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. BİST 100 işlemlerinde ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri