Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Bakan Yerlikaya: İlgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başladı
Tokat’ta deprem
Tokat’ta deprem
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Kacır: Filistin davasına en büyük desteği veren lider Recep Tayyip Erdoğan’dır
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Bakan Koca: 1 gün öncesinden onaylanmamış randevular geçersiz kabul edilecek
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
Mahzen-28 operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı
HABERLER>EKONOMİ
19 Ocak 2021 Salı - 12:00

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah BIST100’de yukarı yönlü bir açılış bekliyoruz. Türk hisse senetleri dün sabah güne negatif başlamasına rağmen günü yüzde ikiden fazla kazançla kapatmayı başardı. Bu güçlü performansın, bugün de devam edeceği düşüncesindeyiz.

Ekonomik gelişmeler

Piyasalarda Bugün

ABD piyasalarının MLK tatil günü olması nedeniyle işlem görmediği hafta başlangıcında genel olarak risk iştahının yüksek seyri etkili oldu. Çin’de açıklanan 4Ç ve 2020’nin tamamını içerir GSYH verileri olumlu yaklaşımın temel kaynağı konumunda olurken, Amerikan doları fiyatlamalarında net bir değişim gözlenmedi. Kısa vadeli risk başlıklarından birisi olan İtalya’daki hükümet krizi ihtimali ilk oylamada savuşturulmuş görünmekle birlikte gözler bugün gerçekleştirilecek olan ikinci ve kritik oylamaya çevrildi. ABD tatilden döndü.

Piyasalarda Bugün ABD piyasalarının MLK tatil günü olması nedeniyle işlem görmediği hafta başlangıcında genel olarak risk iştahının yüksek seyri etkili oldu. Çin’de açıklanan 4Ç ve 2020’nin tamamını içerir GSYH verileri olumlu yaklaşımın temel kaynağı konumunda olurken, Amerikan doları fiyatlamalarında net bir değişim gözlenmedi. Kısa vadeli risk başlıklarından birisi olan İtalya’daki hükümet krizi ihtimali ilk oylamada savuşturulmuş görünmekle birlikte gözler bugün gerçekleştirilecek olan ikinci ve kritik oylamaya çevrildi. ABD tatilden döndü.

Bugün ABD’de yeni dönemin hazine sekreteri adayı olarak gösterilen eski Fed Başkanı Yellen’ın Senato oylaması gerçekleştirilecek. Öncesinde takip edilecek olan açıklamalarında WSJ haberine göre Amerikan doları fiyatlamasının piyasa işlemlerinde kendi değerini bulması ve düşük borçlanma maliyetlerinin daha fazla adım atılması için uygun ortam sağladığı şeklinde çağrılarda bulunabileceği yer aldı. Bu nedenle tatil dönüşü gözlenen ABD tahvil faizlerindeki yükseliş kısmen söz konusu gelişme kaynaklı olabilir. Diğer yandan ise seçilmiş Başkan Biden’ın geçtiğimiz hafta Perşembe günü ilan ettiği 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketinin tamamının Kongre nezdinde onay almasında problem yaşanabileceğine dair spekülasyon da yok değil. Senato’da bazı maddelerin yasalaşması için 60-40 şeklinde oylama gerekiyor ve hali hazırda 50-50 eşitlik ve gereken durumda Başkan Yardımcısı Harris’in 51-49 şeklinde devreye girme hakkı bulunuyor. Tüm bu parçaların yer aldığı resim ABD tahvil faizlerine yönelik kısa vadeli risklerin daha karışık bir hal almasına zemin hazırlarken, beklentimiz, %1-1.10 aralığında dengelenme ihtimalinin (10y) daha yüksek bir olasılık taşıdığı. Ek olarak, Amerikan dolarına yönelik kısa vadeli opsiyon piyasası gelişmeleri spot piyasadaki yukarı yönlü baskının terse dönebileceğine ve risklerin dengelenme arayışı içerisinde olduğuna işaret ediyor. Özetle, 2020’nin son çeyreğinde gözlenen hızlı kısa pozisyon alma isteğinin ardından yıl başlangıcında gözlenen dengelenme arayışı yeniden düşüş yönlü gelişmelere ve stres azalışına imkan tanıyabilir.

Geçtiğimiz hafta beliren İtalya’daki politik riskin azalışına yönelik ilk katkı dün gerçekleştirilen oylamadan geldi. Başbakan Conte’nin hükümeti gereken desteği almayı başarırken, daha önemli nitelikte olan oylama ise bugün gerçekleştirilecek. Şayet bu virajın da başarı ile dönüldüğü görülecek olursa EUR üzerindeki baskının azalmasına ve bunun da DXY gerilemesine imkan tanıdığına tanıklık edebiliriz.

Hafta başlangıcında yerel varlıklarda gözlenen iyimserlik ağırlıklı hisse senetleri üzerinden oldu ve kısmen de diğer ülkelerden pozitif yönde ayrışmaya işaret etti. Bugün ile birlikte yeniden global eğilime dönüş bekliyoruz

Piyasalar

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen CFTC verilerinde kısa yönlü Amerikan doları pozisyonuna girme isteğinin devam ettiği gözlenirken, söz konusu rakam 3 milyar doların üzerinde yeni giriş şeklinde gerçekleşti. Söz konusu gelişmenin olduğu aynı dönem içerisinde spot Amerikan doları yaklaşımı ise genellikle talep yönlü ve DXY’nin yukarı yönde baskılanmasına işaret etti. Ayrıca, opsiyon piyasalarında ise gelecek dönem için beklenen primlerin artışı takip edildi. Ancak, özellikle opsiyon piyasası yaklaşımı kısa vade için risklerin dengelenme arayışı içerisine girmesine ve spot piyasaların yeniden aşağı yönde baskılanabileceğine dair işaretler taşıyor. İçerisinde bulunduğumuz haftada ABD’de yönetim değişikliği gerçekleştirilecek ve Başkan Biden ekibi ile birlikte görevi devralacak. Aynı süreçte Fed’in FOMC öncesindeki sessizlik dönemi başlamış durumda ve bekleyişler gelecek hafta gerçekleştirilecek olan FOMC toplantısına yönlenecek. Bu nedenle kısa vadeli stresin azalabileceğine dair değerlendirmelere katılımımızın yüksek olduğunu belirtmek isteriz. Yılın ilk çeyreğinde küresel hisse senedi piyasalarında aşağı yönlü düzeltme olma ihtimalini iki ihtimalle yüksek görüyoruz: i) Değerlemelerde gelinen yüksek seviyeler. ii) Özellikle Aralık ayının ikinci yarısından bu yana yeni girişlerin yaşanmasında gözlenen düşüş. Türk lirası Amerikan doları karşısında haftanın ilk işlem gününü %-0.09 ile yatay eksende tamamlarken, BİST 100 endeksi kapanışı %2.12 yükselişle 1556 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi +5bp ile %13.48 oldu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları ağırlıklı değer kazançlarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %0.09, FTSE 100 %-0.22, DAX %0.44 ve Rusya (RTS, USD) grubu %0.04 düzeyinde performans sergiledi. Rusya’daki %20 işlem hacmi artışı (son 1 aya kıyasla) hariç bölge genelinde eğilim %20-55 aralığında değişen değerlerde düşüşe işaret etti. Asya’da yeni gün işlemleri vadeli ABD endeksleri ile birlikte pozitif yönde seyrediyor. TSİ 08.17/ NKY 225 %1.44, Hang Seng %3.13, CSI 300 %-0.50 ve KOSPI %2.88 düzeyinde performans sergilemekte. USDCNH paritesi offshoreda 6.4948 ile yuanda değer kazancına işaret etmekte.

Fiyatlamalar

BİST 100 işlemlerinde kar realizasyonu ihtimalini göz ardı etmeksizin genel olarak yüksek risk iştahının korunmasını ve global piyasalara paralel seyrin devamını bekliyoruz. 1525-1480 seviyeleri destek, 1570 ise direnç olarak izlenebilir. Lira performansı, CDS ve özellikle son dönemde dikkat çeken artan korelasyonla Avrupa hisselerindeki fiyatlama eğilimi BİST 100 fiyatlamasını etkileme potansiyeline sahip. USDTRY paritesi işlemlerinde azalan ülke risk primi ve atılan normalleşme adımlarının etkili olmasının ardından ek negatif yeni bir başlık doğmadıkça Türk lirası lehine pozisyonlanmanın devam etmesini ve global fonlama koşullarındaki seyrin belirleyici olacağını düşünüyoruz. Teknik açıdan 7.30-6.90 destek, 7.51- 7.73 ise direnç olarak izlenebilir. EURUSD paritesi fiyatlamalarında global Amerikan doları yaklaşımı ana etken konumunda kalmaya devam ediyor. Şu aşamada bölgeye ait önemli bir akışın gözlenmemesi parite işlemlerinde tek belirleyicinin global USD düşüncesi olmasına zemin hazırlıyor. Orta vadeli EUR yükselişi açısından 1.1880 bölgesi üzeri eğilimin sürdürülebilirliği önemli. Söz konusu seviye gerisine gelinmedikçe EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2050-1.1990 destek, 1.2150-1.2300 direnç seviyeleri olarak izlenebilir

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Çin’de Covid-19 hastalarının sağlık sigortası kapsamı 1,6 milyar yuanı aştı
 
İnme - felç hastaları Covid’e karşı 2 kat fazla risk altında
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
USDTRY analizi
Yeni haftaya 7.43 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesinde bir ...
Global piyasalar Janet Yellen’ın açıklamalarına odaklandı
BIST 100 endeksi, yüzde 2,12 yükselişle günü 1.556 puandan tamamladı.(A1 Capital)
Ekonomik gelişmeler
EUR lehine ortamın korunacağını düşünüyoruz. 1.2050-1.1990 destek, 1.2150-1.2300 ...
 
Piyasalarda bugün
Borsa İstanbul’un bu sabah hafif satıcılı başlangıç yapmasını bekliyoruz(İnfo Yatırım)
Hazine ve Maliye Bakanı Elvan: ''2020 yılı bütçe açığımız 172,7 milyar lira olarak gerçekleşti''
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 2020 yılı bütçe açığının hedeflenen ...
2020'de gümrük kapılarında ticaret hız kesmedi
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, 2020 yılında gümrük kapılarında ticaretin hız kesmediğini bildirdi.
 
Türkiye-Birleşik Krallık STA’sı ticari ilişkileri nasıl şekillendirecek?
Türkiye-Birleşik Krallık arasında serbest ticaret anlaşması (STA) 29 Aralık’ta ...
Haftanın ekonomi özeti
Geride bıraktığımız hafta yurt içinde işsizlik oranı, cari işlemler dengesi, ...
TCMB Beklenti Anketi: 2021 yılsonu enflasyon beklentisi %11,15 oldu
TCMB Ocak Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri