Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
13 Eylül 2021 Pazartesi - 12:35

Ekonomik gelişmeler

Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1425 – 1450 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz (Deniz Yatırım)

Ekonomik gelişmeler

Piyasa Yorumu:

Bu sabah BIST100’de karışık yönlü bir açılış bekliyoruz. Dün endeks 1437.62 – 1457.10 arasında işlem gördü ve günü -0.96% değişimle 1438.72 seviyesinde kapattı. İşlem hacmi ortalama seviyede gerçekleşti. Bu sabah karışık açılış ve sonrasında 1425 – 1450 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.

Piyasalarda Bugün

Geride kalan hafta global risk iştahındaki dalgalanmanın kendisini yakından hissettirdiği işlemlerin takibi şeklinde geçti. Bu süreç içerisinde Amerikan dolarında genele yayılır şekilde bir değer kazancı gözlenmezken, Perşembe günü gerçekleştirilen ECB toplantısı kısa vadeli işlemlerin odak noktası konumundaydı. Avrupa’da büyümeye dair görünümde korunan iyimserlik ve yatırımcıların yanıt aradığı PEPP programının geleceğine dair soru işaretlerinin şu aşamada çok fazla olmaması risk iştahının bir şekilde korunmasına imkan tanıyor. Geçtiğimiz hafta içerisinde belirttiğimiz fikrimizi yinelemek gerekirse; PEPP’in gelecek 3 aylık dönemde sınırlı düşük hız ile yeni patikada ilerleyecek olmasını negatif okumuyoruz. Aralık ayı toplantısında ECB’den gelmesi muhtemel daha kapsamlı açıklamalar ise önemli olacak.

Risk iştahındaki dalgalanma kendisini en fazla hisse senetleri cephesinde gösterdi. ABD’de S&P 500 endeksi değer kayıplarını 5 günlük sürece dağıtırken, Şubat ayından bu yana en uzun dönemi işaret etti. Emtia cephesi genel olarak global talebin etkisiyle alıcılı seyrederken, Bloomberg emtia endeksi (BCOM) haftayı Cuma günü sergilediği %0.56’lık yükseliş çabasına rağmen yatay tamamladı. Bu sabah DXY 92.60’lar civarında oluşarak 55 günlük hareketli ortalaması etrafında şekillenmekte.

Ortak para birimi euronun ECB toplantısı öncesinde sınırlı düzeyde alıcılı seyrettiği ortamda Avrupa hisse senetlerinde ABD’den farklı bir görüntü takip edilmedi. Ancak, satış baskısı zaman olarak 2 haftalık sürece yayıldı ve Nisan’dan bu yana ilk kez böylesi bir görüntüye işaret etti. Hafta başlangıcında hafif Amerikan doları alıcılı, euro satıcılı bir seyir olduğunu da not düşelim.

Yatırımcılar global makro ekonomik görünümün geleceğine dair henüz geniş çaplı sorgulama içerisine girmiş değiller. Ancak, artan ve devam eden enflasyonist baskıların yanında merkez bankalarının politikalarını normalleştirme çabalarını ve Delta varyantındaki seyri de yakından gözetiyorlar. Bu hafta ABD’de (yarın) açıklanacak olan Ağustos ayı TÜFE rakamları Cuma günü ÜFE’deki artış eğiliminin devamının ardından kısa vadeli risk iştahının seyri açısından önemli bir rol üstlenebilir. Ayrıca, hafta içerisinde Çin’den izlenecek olan öncü göstergeler kritik önemde bulunuyor.

Yerel varlıklar açısından bir süredir global eğilime paralel seyreden risk iştahında şu aşamada ciddi ayrışma beklemiyoruz. Ancak, para politikasına dair beklentiler ve TCMB’den son dönem içerisinde frekansı artarak yapılan çekirdek enflasyon yönlendirmeleri fiyatlamalarda belirli aralıklarla etkili olabilir. Şu aşamada CDS’in 370bp aşağısında yatay oluşumu, liranın ise paritede 8.50’li seviyelerin üzerinde fiyatlanmaması dengeleyici unsurlar olarak belirtilebilir. Cuma günü TCMB’nin açıklayacağı Piyasa Katılımcıları Anketi’nde enflasyon beklentilerinin seyri Ağustos ayı enflasyon verisinin ardından yakından izlenecek.

Piyasalar

Hafta başlangıcında spot Asya ve vadeli ABD endeksleri arasındaki ayrışma dikkat çekiyor. Asya’da Çin’deki regülasyon endişeleri bir kez daha ağırlığını hissettirirken, satış baskısı kısmen Amerikan doları alıcılı seyri destekliyor. EURUSD paritesinde 1.18’e yakın, zaman zaman aşağısında bir fiyatlama gözlenirken, ABD faizleri yatay, emtia cephesi ise kısmen alıcılı. Görünen o ki karışık bir seyir gün içerisinde hakim olabilir. Cuma günü WSJ’de yayımlanan makalede Fed’in Kasım ayı başlangıcındaki FOMC toplantısında merakla beklenen ‘tapering’ açıklamasını yaparak yıl tamamlanmadan devreye alacağına dair değerlendirmede bulunulmasını risk alma iştahı açısından henüz bir tehlike unsuru olarak değerlendirmiyoruz. Hatırlatmak gerekirse, Ağustos ayı sonunda gerçekleştirilen Jackson Hole sempozyumunun ardından paylaştığımız değerlendirme notumuzda bizim görüşümüz de Kasım ayı toplantısında duyuru ve fakat ilk azaltımın Aralık’ta başlaması olarak şekillenmesiydi. Türk lirası Amerikan doları karşısında günü %0.43 değer kaybı ile tamamlarken, BIST 100 endeksinde kapanış %- 0.96 ile 1438 puan seviyesinden gerçekleşti. 10y vadeli tahvilde faizin son düzeyi %17.25 olurken, ülke risk primi ise 364bp ile yatay seyrini korudu. EMEA bölgesi endekslerinde gün sonu kapanışları genele yayılır şekilde değer kayıplarına işaret etti. Euro Stoxx 50 %-0.16, FTSE 100 %0.07, DAX %-0.09 ve Rusya (RTS, USD) varlıkları ise %-0.06 ile günü tamamladı. İşlem hacimleri ise son 5 gün ortalamalarına kıyasla yüksek seyretti. Amerika kıtası işlemlerinde yön olarak Avrupa seansına benzer bir resim oluşsa da değer kayıplarının boyutları genişledi. Dow Jones %-0.78, S&P 500 %-0.77 ve Nasdaq %-0.87 ile günü tamamlarken; Bovespa %-0.93, Merval ise %-1.60 düzeyinde performans sergiledi. Asya’da hafta başlangıcı satış baskısına işaret ediyor. TSİ 08.30/ NKY 225 %-0.31, Hang Seng %-2.37, CSI 300 %-0.90 ve KOSPI %-0.35 ile fiyatlanırken, USDCNH paritesi offshoreda 6.4520 ile yuanda değer kaybı şeklinde oluşmakta.

Fiyatlamalar

BIST 100 endeksinde 1420-1410 seviyeleri destek, 1462-1470 ise direnç olarak yakından izlenebilir. USDTRY paritesinde 8.39-8.33 destek, 8.53-8.55 direnç olarak takip edilebilir. Global Amerikan doları fiyatlamalarının EUR çaprazları üzerinde etkili olmaya devam etmesini bekliyoruz. Eylül ayında gerçekleştirilecek olan Almanya seçimlerinde muhtemel SDP zaferi kısa vadede EUR+ eğilimi destekleyebilir. EURUSD paritesinin 1.17-1.20 bandında dalgalanmaya devam etmesini bekliyoruz. 1.1775-1.1755 destek, 1.1845-1.1880 ise direnç olarak izlenebilir.

ABD ÜFE, Ağustos 2021

Maliyetlerdeki artış beklenti paralelinde

ABD’de Ağustos ayına ait üretici maliyetleri enflasyonu verileri kamuoyu ile paylaşıldı. Buna göre, ÜFE, veri dönemi içerisinde manşette %0.6 olan beklentinin üzerinde %0.7 yükselirken, yıllık bazda ise %8.2 olan beklentinin +0.1 puan üzerinde %8.3 olarak takip edildi. Böylece, yıllık maliyet seviyesi Temmuz’daki %7.8 düzeyine kıyasla +0.5 puan ile takip edilmiş oldu. Öte yandan aynı dönemde çekirdek ÜFE (gıda ve enerji hariç) aylık bazda %0.6 ile beklentilere paralel gerçekleşirken, yıllık değişimde %6.7 oldu. Söz konusu kalem Temmuz’da %6.2 olarak açıklanmıştı.

Veriler, üretici kaynaklı baskıların ABD ekonomisi başta olmak üzere global çapta azalan hızla da olsa devam ettiğini gösteriyor. Fiyatlamalara önemli bir etkide bulunmasını beklemiyoruz.

Fed Bilançosu, 8 Eylül Haftası

Hazine portföyü değişiminde 23 Haziran haftasından bu yana en düşük hız

Amerikan Merkez Bankası (Fed)’in toplam bilanço büyüklüğü 8 Eylül haftası işlemlerinde 8.1 milyar dolar artış göstererek 8.3 trilyon seviyesindeki rekor yüksek pozisyonunu devam ettirdi. Haftalık değişim bazında bilanço kalemleri incelendiğinde söz konusu dönemde Hazine kağıtlarından oluşan portföydeki değişiklik 7 milyar dolar ile 23 Haziran haftasından bu yana en düşük hızda olurken, MBS kalemi ise yatay seyretti. Rezervler 53.1 milyar dolar artışla 4.2 trilyon dolarda seyrederken, Hazine hesabı ise 96.2 milyar dolar azaldı ve 200.7 milyar dolar seviyesine geriledi.

Kaynak:Deniz Yatırım
Hibya Haber Ajansı

 
Toplam ciro yıllık %45,1 arttı
 
Merhaba, ben robot Albert Einstein
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Toplam ciro yıllık %45,1 arttı
Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplamında ciro endeksi (2015=100), ...
Sanayi üretimi yıllık %8,7 arttı
Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 ...
Günün gelişmeleri
Cuma günü yurtiçinde Temmuz ayında İşsizlik Oranı % 10,6 'dan % 12,0 seviyesine yükseldi.
 
ABD: Enflasyonda riskler yukarı yönlü
ABD’de nihai ÜFE Ağustos ayında %8,3 oranında yükselerek, Temmuz ayında ...
Delta risk algısı yavaşlıyor
Piyasalar, delta varyantının ekonomik aktiviteyi yavaşlatacağı risk algısından ...
Uluslararası piyasalar
Haftanın son işlem gününde hem Avrupa hem de ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde yükselişler izledik.
 
Günün gelişmeleri
Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. TCMB tarafından yayınlanan Menkul Kıymet ...
Ekonomik gelişmeler
Bu sabah pozitif açılış ve sonrasında 1445 – 1465 arasında işlem aktivitesi bekliyoruz.
Altın 1800 Dolar/ONSun üzerine dönmeye çalışıyor
Altın üç günlük kayıp yaşamasının arından dünkü seansı yeşilde tamamlamayı başardı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri