Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
16 Temmuz 2009 Perşembe - 02:48

Erdoğan Toptan'ı gözden çıkarıyor mu?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeniden adaylık için kapısını çalan Meclis Başkanı Toptan"ı türban, Anayasa ve sivil yargı konularında eleştirdi. Peki bu ne anlama geliyor?

Erdoğan Toptan ı gözden çıkarıyor mu?

TBMM Başkanlığı"na yeniden aday olmak için Başbakanlığa çıkan Köksal Toptan, Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından protokollere uygun olarak karşılandı ancak beklediği desteği bulamadı. Toptan"ı askere yargı yolunu açan önergeyle ilgili açıklamaları başta olmak üzere Meclis"teki kritik gündemlerde AKP"yle örtüşmeyen çıkışları nedeniyle eleştiren Başbakan Erdoğan"ın, kararını milletvekillerinin eğilimlerini dinledikten sonra vereceği belirtildi.

İki yıllık görev süreci masaya yatırıldı

Görev süresi dolan Köksal Toptan, 4 ağustosta yenilenecek olan başkanlık seçimleri öncesi adaylığını desteklemesi için önceki akşam Başbakan Erdoğan"la görüştü. Devlet protokolünde Cumhurbaşkanı"ndan sonra ikinci sırada olan TBMM Başkanı"nı, Erdoğan, Başbakanlık merdivenlerinde karşıladı.

Edinilen bilgiye göre Toptan, yeniden aday olma isteğini iletti. Erdoğan, Türkiye"nin konjonktürel durumu ve siyasi dengeleri gözeterek adaylığına karar verdiği ve CHP grubunun da desteğini alarak ilk turda seçilen Toptan"a, hemen bir yanıt vermedi.

Bir saat süren görüşmede Toptan"ın iki yıllık görevi sırasında TBMM Başkanlığı"nın Meclis"teki kritik gündemlerde aldığı tutum masaya yatırıldı. Erdoğan, geçen haziranda Anayasa Mahkemesi"nin türban yasasını veto etmesinin ardından Köksal Toptan"ın önerdiği “Cumhuriyet Senatosu” sistemiyle ilgili rahatsızlığını iletti. Erdoğan, bu modelin parti programında yer almadığını ve Süleyman Demirel başta olmak üzere DYP çizgisinden gelen siyasetçilerin savunduğu bir görüş olduğunu belirtti. Toptan"a anayasa değişikliği konusunda yeterince inisiyatif alamadığını da belirten Erdoğan, askere sivil yargı yolunu açan önergeden "habersiz" olduğuna yönelik açıklamalarının da partiyle iletişim sorunu yaşadığının bir işareti olduğunu söyledi.

Erdoğan"ın, ayrıca Toptan"ın yeni dönem hedeflerini merak ettiği de aktarıldı. Bu yolla Erdoğan, Toptan"ın gelecek iki yıldaki "vizyonunu" görerek değerlendirme yapacak.

Parti içinden yoğun eleştiri

Başbakan Erdoğan"ın, Toptan"la ilgili kararını verirken, bundan sonra izlenecek politikalarda ne kadar inisiyatif alacağına bakacağı belirtiliyor. Toptan"a, parti içinden “Kapatma davası ve türban kararı sonrasında kararlı davranmadığı, parti kapatmaları güçleştirecek anayasa değişiklikleri konusunda öncülük yapamadığı ve askere sivil yargı yolunu açan yasa değişikliğini sağlayan önerge için "haberim yoktu" diyerek partisine ters düştüğü” yolunda eleştiriler de yapılıyor.

Burhan Kuzu da Erdoğan"la görüştü
Köksal Toptan"ın ardından dün de TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, Başbakan Erdoğan ile bir araya geldi. Görüşmede TBMM başkanlığına aday olmak istediğini söyleyen Kuzu"ya Erdoğan"ın bir yanıt vermediği öğrenildi. TBMM başkanlığı için kolları sıvayan isimlerden Salih Kapusuz da Erdoğan"dan randevu talebinde bulundu. RP, FP ile AKP"nin ilk döneminde önde gelen isimlerden Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, uzun süredir Meclis Başkanlığı için sessiz bir kulis yürütüyor.
Kabine revizyonunda dışarıda kalan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu da Toptan"ın koltuğuna talip diğer güçlü isimler.
Eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin ve Devlet Bakanı Murat Başeskioğlu"nun da adı TBMM başkanlığı için geçenler arasında.

 
Yolsuzluk mahkemeleri geliyor
 
Ankara'yı FELÇ EDECEK karar
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yolsuzluk mahkemeleri geliyor
AB'nin yolsuzlukla mücadele ilkeleri doğrultusunda strateji belirleyen ...
Afganistan'daki Türk Birliği komutanı şehit
Mezar-ı Şerif'teki Türk birliğini ziyaretten dönen Kurmay Albay Faruk ...
On dört yıllık inadın bedeli yine kentliye
Akay Kavşağı’nın alt geçitlerinin mahkeme kararıyla 1 Ağustos’a kadar ...
 
AKP Ankara’da düğüm çözüldü
Ani bir kararla ertelenen AKP Ankara İl Kongresi’nin ardından yaşanan ...
Meclis Başkanlığı için en güçlü aday
TBMM Başkanlığı yarışı hızlandı. İşte Başkanlık koltuğu için adı geçen en güçlü aday...
ŞOK! HSYK'dan 3 kritik müdahale
HSYK'da üç şok müdahale! Ergenekon, KCK operasyonu ve faili meçhul cinayetlerini ...
 
Topkapı Sarayı'nda özür buluşması
Alperenler, İdil Biret'e çiçek verdi, özür diledi
Askere sivil yargı yolu Anayasa'ya aykırı
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'ne aykırı olduğunu belirtti.
Üç büyükler Arena'da biri yok
Canlı yayına çıkmayacak çünkü.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri