Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
10 Aralık 2009 Perşembe - 08:27

Erdoğan'dan net 'açılım' mesajı

Tüm tahrik ve engellemelere rağmen açılıma devam

Erdoğan dan net  açılım  mesajı

ABD’deki temaslarının son gününde düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, açılım sürecinin devam edeceğini söyledi: “Türkiye bu süreci tamamlamak, hem de başarıyla tamamlamak zorunda. Tüm engellemelere, tüm tahriklere rağmen yolumuzda yürüyoruz. Çünkü bunun neticeye varması şart”
Başbakan Erdoğan, ABD’deki temaslarının son gününde düşünce kuruluşu Alman Marshall Fonu’nun (GMF) Park Hyatt Oteli’nde düzenlediği toplantıya katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Erdoğan, açılım sürecinden teröre, Türkiye’deki basın özgürlüğünden Türk-Amerikan ilişkilerine birçok konuya değindi. İşte Başbakan’ın konuşmasından çarpıcı satırbaşları...

Gerekirse sil baştan yaparız

“Türkiye bu süreci tamamlamak, hem de başarıyla tamamlamak zorundadır, biz buna inanıyoruz. Partim ve hükümetim, bu süreci cesaretle nihayete erdirmek konusunda kararlıdır ve tüm engellemelere, tüm tahriklere rağmen yolumuzda yürüyoruz. Çünkü bunun neticeye varması şart. Bu sürecin Irak’ın kuzeyindeki terör altyapısının tasfiyesi konusunda da çok önemli sonuçlar doğuracağına inancımız var. İlk yapılan kabulde ortaya konan uygulama bizler için arzu edilen bir tablo değildi. Çeşitli uyarılar yapmamıza rağmen böyle bir tablonun oluşması gerçekten bizleri de üzmüştür. Biz bu tür şeyler olması halinde o konuya yönelik olarak bu işi sil baştan yaparız. Ve biz diğer adımlarımızı, diğer başlıklarımızı uygulamaya koyarız ama o konu askıya alınır. Çünkü bunu bir karşılıklı dayanışma içerisinde yapmamız gerekiyor.”

“Son günlerde, Türkiye’deki basın özgürlüğü başta ABD olmak üzere çeşitli çevrelerde tartışma konusu yapılıyor. Türkiye, tarihinin en büyük demokratik açılımlarını bizim dönemimizde gerçekleştirmiş, ifade özgürlüğü en geniş anlamıyla bu dönemde hayata geçmiştir. Yasakların kalktığı bir dönemdir bizim dönemimiz. Basın, tarihinin en özgür dönemlerinden birini yaşamaktadır. Ancak, bünyesinde bazı gazete ve televizyonların da mevcut olduğu bir holdingin, vergiden dolayı aldığı ceza, çarpıtılarak basın özgürlüğüne darbe gibi yansıtılmaya çalışılması düşündürücü. Vergi cezası, tamamen kanunlarımız çerçevesinde kesilmiştir. Vergi cezasının basını kontrol altına alma çabasıyla uzaktan, yakından asla ve asla ilgisi yoktur, olamaz.”

’İktidarları basın getirir’ mantığı

“Türkiye’de 7 yıl önce birçok konu konuşulamıyor, yazılamıyor, çizilemiyordu. Değişik baskı grupları basın üzerinde adeta Demokles’in kılıcı gibi duruyordu. Aynen, herkesin dilinde olan şuydu: ’İktidarları basın getirir, basın götürür.’Mantık buydu, anlayış buydu. Ama bugün basın, bir kez daha tekrar ediyorum, Türkiye;de tarihinin en özgür döneminden geçmektedir ve inanıyorum ki daha da özgürleşecektir.”

Hakarete ’Eyvallah’ demem

“Ama bu özgürlüğü eğer siyasi iktidarlara hakaret olarak telakki ediyorlarsa, tanımlıyorlarsa tabii ki buna örneğin mağduru olan bir kişi olarak Tayyip Erdoğan’ın eyvallah etmesi mümkün değildir. Eleştiriye sonuna kadar açığız ama hakaret edilince buna tahammül etmek mümkün değil. Ve bu konuda herkesin şöyle bir kendisini ayna karşısında düzenlemesi lazım. Buna bakmamız lazım.”

BU KONU KONU MU, BU HİTAP HİTAP MI!

Önceki gece eşi Emine Hamın’la Meksiyaka’ya giden Erdoğan, muhalefet partilerinin Tokat’taki saldırının ardından Başbakan’ın Türkiye’ye dönmesi gerektiğine ilişkin soruya, “Bu konu konu mu, Bu hitap hitap mı? Bu kadar basitleşti bunlar” diye cevap verdi.

ERDOĞAN ABD TELEVİZYONUNDA

Doğuya kaymadık ama AB, bizi 50 yıldır kapıda bekletiyor!


Başbakan Erdoğan, Amerikan PBS televizyonunda “Charlie Rose Show” adlı programa konuk oldu. Başbakan burada da gündeme ilişkin soruları yanıtladı...

AVRUPA BİRLİĞİ

Doğu, batının alternatifi değil


Doğuyu batının, kuzeyi güneyin alternatifi olarak hiçbir zaman görmedik. Biz şu anda normalleşme süreci içinde olan bir ülkeyiz ve bu iyi ilişkileri kaybetmemenin gayreti içerisindeyiz. Bu ilişkileri her yönde geliştirmenin peşindeyiz. AB’nin Türkiye’ye yaklaşımını yanlış buluyoruz. Çünkü 50 yıldır bizi bekletiyorlar. Son 50 yıldır sorumluluklarımızı yerine getirme yolunda birçok başarı sağladık. Ancak bu sürede üye olan onlarca ülke var. Bu ülkelerin bazıları Türkiye’nin AB müktesebatını karşılama yolunda yaptıklarıyla karşılaştırılamaz bile. Onlar zaten üye oldu, Türkiye hala kapıda bekletiliyor.

ECONOMİST’İN YAZISI

O köşe yazarı önce kendini test etsin


Başbakan, “Economist” dergisinde, “Erdoğan test ediliyor” başlığıyla, “Erdoğan’ın İran ve Sudan’la samimiyetinin, İsrail’e yönelik salvolarının İslamcı yaklaşım” olarak nitelendirildiğinin hatırlatılması üzerine, bunun söyleyenin kendi düşüncesi olduğunu söyledi: “Halkı Müslüman olan bir ülkenin Başbakanı’yım. Ama bu, halkı Hristiyan olan ülkelerle diyalog kurmamı engellemez. Bu yazıyı yazan köşe yazarının önce kendini test etmesi ve düzeltmesi gerekir. Tayyip Erdoğan ile yakından tanıştığı zaman, ben inanıyorum ki eğer kastı yoksa, art niyetli değilse, o zaman bu yazısını kendiliğinden değiştirir. Bu modern dünyada bunu bilmesi lazım. Bize ayrıca saygı duyması lazım. Ben, Türkiye’de yüzde 47 oy almış ve parlamentoda yüzde 65 temsil oranına sahip olan bir siyasi partinin lideriyim. Bir köşe yazısı yazmak da hiçbir şeyi belirleyemez, belirleyici bir yazı değil.”

ŞİDDET VE TERÖR

Sinagog saldırısında hahambaşına gittim


Başbakan Erdoğan, “İslam dünyasının liderlerinin Müslüman dünyasına yönelik şiddete neden sesini çıkarmadığına” dair bir soruya ise şu cevabı verdi: “Bunu söylerseniz biz buna çok üzülürüz. Çünkü bir defa bırakın Müslüman’ın Müslüman’a yaptığı saldırıyı, eğer bir Müslüman bir Hristiyan’a saldırırsa, o da aynı şekilde kınanmalıdır. Ben bir Müslüman olarak konuşuyorum, hiçbir Müslüman insanların öldürülmesine hoşgörüyle bakamaz. İslam’ın kelime anlamı barıştır. Barıştan gücünü alan bir din, insanların öldürülmesine müsaade eder mi? İkiz Kuleler vurulduğu zaman, bu konuda ilk açıklamayı yapan liderlerden biri bendim. Tüm o teröre ve teröristleri o dönemde lanetledim. Demek ki terörün dini, ırkı, vatanı, sınırı, dili yoktur. İstanbul’daki sinagog saldırılarında hahambaşını ziyaret eden ilk Türk başbakanı oldum, yaralı Yahudi vatandaşları ziyaret ettim. Çünkü benim bir sorumluluğum var. Onlar benim vatandaşım.”

SOYKIRIM İDDİASI

Ermenistan da arşivini açşın


Başbakan, “Ermeni soykırımı konusunda tarih daha ne kadar delile ihtiyaç duyuyor” şeklindeki soru üzerine de şunları söyledi: “Bir defa baştan şunu kesip atayım. ’Soykırım’olarak siz bunu kabullenirseniz, buna üzülürüz. Böyle bir soykırımı asla kabul etmiyoruz. Bu tamamen yalandır. İnsanları bunu ispata davet ediyorum. Bu konuda Türkiye kendi arşivlerini açtı. Ermenistan’ın eski Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan’a 2005’te gönderdiğim mektupta, Ermeni tarafının da arşivlerini açmasını istedim.”

MİNARE YASAĞI

Dini özgürlükler referanduma gitmez


“Terörizm önüne İslam kelimesini yapıştırmak, hiçbir düşünüre asla yakışmaz. Bu İslam dünyasında çok kaygılara yol açtı. Belçika, Hollanda, Danimarka, İsviçre’de olanları biliyorsunuz. İnsanlara doğuştan verilen haklar, hiçbir zaman referanduma götürülemez. Yaşama hakkını referanduma götüremezsiniz, dini özgürlükler, düşünce özgürlüğü, bunlar temel haklardır. Bunlar üzerinde seçim yapılamaz. Bunlar ele geçirilen haklar değil, insanların doğuştan sahip olduğu haklardır. Maalesef Avrupa’nın ortasında, İsviçre’de böyle bir seçimin düzenlendiğine şahit olduk. Bunun değişeceğini ve bir daha dünyanın hiçbir yerinde tekrarlanmayacağını ümit ediyoruz.”

AFGANİSTAN

Afgan halkının güveni sağlanmalı


“Afganistan’la ilgili muharip güçteki sayı konusunda böyle bir talep dile getirilmeden önce adım attık ve asker sayısını 1750 civarına ulaştırdık. Yeni bir ilave olarak da Obama’ya, Afgan ulusal ordusunun kurulması ve bunlara eğitim verilmesi önerisinde bulundum. Türkiye’de ve Afganistan’da yaşayanların çoğunluğun Müslüman. Afgan halkının özgüvenini sarsarsak orada yapabileceğimiz işleri de yapamayabiliriz. Afganistan’ın tarihine bakıldığında, birçok lider ülke burada zorluklar yaşadı. Bunların tekrarlanmayacağından emin olmalıyız.”

İRAN

Nükleer silah değil enerji üretmek istiyor


“Karşınızdaki diyorsa ’Ben nükleer enerji elde edeceğim’, ’Hayır sen nükleer enerji elde etmeyeceksin, sen nükleer santral kurmak istiyorsun’ derseniz, bu tabii haksızlık olur. Aksi takdirde bölgede biz de nükleer bombaya veya atom santrallerine, nükleer silahlara karşıyız. Türkçe’de bir söz vardır: Bağcıyı mı döveceğiz, üzümü mü yiyeceğiz? Bizim maksadımız üzümü yemek, bağcıyı dövmek değil. Şimdi üzümü yiyeceksek biz şimdi olmayanı konuşmayacağız, olanı konuşalım “ dedi.

 
Gerçeker'den 'sistematik saldırı' uyarısı
 
Hükümeti PKK'yı korumakla suçladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gerçeker'den 'sistematik saldırı' uyarısı
Yargıya karşı sistematik bir saldırı ve yıpratma kampanyası var’
5 milyon kişi gördü kimse açıklayamadı !
Akıllara durgunluk veren olay dün sabah 8.45 civarlarında Norveç’te meydana geldi.
Küresel ısınmanın ilk mucizesi
Küresel ısınmanın ilk mucizesini mavi renkli bir kelebek gerçekleştirdi
 
Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy İSTİFA ETTİ
ABD Başkanı Barack Obama ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında yaşanan ...
OSİAD ve Yenimahalle’den Güvenli Komşuluk Projesi
Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği ile Yenimahalle Kaymakamlığı, Güvenli ...
Artık hepsi milletin evladı
Tokat’ta şehit düşen 7 askerden 3’ü dün toprağa verildi. Kemal Bide’nin ...
 
Baykal'dan AK Parti'ye Zidane'lı yanıt
Açılım ülkeyi birbirine kattı
Bu millet ayağa kalkarsa...
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında son gelişmeleri değerlendirdi..
Vatandaşlara kötü haber!
Özel hastanelere fiyat farkı yüzde 70'e çıkacak...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri