Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>HABER YORUM
7 Haziran 2017 Çarşamba - 11:57

Fuar Alanı’nın temeli bile kayboldu

Sizlerden gelen sorulara yanıt aradığımız “Siz Soracaksınız, Başkanlar Yanıtlayacak” başlıklı röportaj dizimizin üçüncü konuğu Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran oldu. Baran, en çok sorunun geldiği Akyurt Fuar Alanı’yla ilgili çarpıcı ifadeler kullandı. İki yıl önce atılan temelin bugün yerin

Fuar Alanı’nın temeli bile kayboldu

Akyurt’ta Fuar Alanı’nın temelinin atılmasının üzerinden iki yıl geçti ancak hâlen bildiğimiz kadarıyla bir gelişme yok. Fuar Alanı inşaatı neden ilerlemiyor?
Ankara Ticaret Odası’nda seçildiğimiz tarih olan 3 Aralık’tan sonra her gittiğimiz yerde konuştuğumuz konuların başında Fuar Alanı meselesi geldi. Fuar Alanı’yla ilgili 2011 yılında kurulmuş bir şirket var. O tarihten sonra ortada sadece iki tane ihale var ikisi de iptal edilmiş. Bir proje yapılmış. Usulsüzlükler saptanmış. Teklif alma aşamasında, başka aşamalarda. Nihayetlendirememişler. Ortada bir tane de temel var, o da kayıp. Görünmüyor bile. Temelin nerede olduğu bilinmiyor. Biz göreve geldiğimizden beri 18 bakanımızı ziyaret ettik. Bakanlarımızla konuştuğumuz konuların başında Fuar Alanı meselesi geldi. Öyle olunca ben kendi tahminimi söylüyorum, biz bu kadar dillendirdikten sonra Fuar Alanı’na ilişkin bir ilgi uyandı. 

Fuar Alanı’yla ilgili toplantılara katılmadığınız eleştirileri var?
Büyükşehir Belediyesi, bizi ilk Fuar Alanı’yla ilgili toplantıya çağırdığında TOBB’da istihdam seferberliğinin startının verileceği ve sayın cumhurbaşkanımızla başbakanımızın da katılacağı bir toplantıda olacaktık. Katılamayacağımızı bildirdik, gerekçemizi de açıkladık. Aradan geçti üç-beş gün. Bize 
‘yarın akşam saat 17.00’de toplantıya bekliyoruz’ dediler. Anında cevap verdik, ‘toplantıya katılıyoruz’ diye. Gece saat 23.00 gibi bizi başbakanlıktan aradılar, Başbakan’dan randevu verdiler, ‘sabah sizi 11.00’de bekliyoruz’ diye. Oraya da ‘geliyoruz’ dedik. Akşam da saat 17.00'de Büyükşehir Belediyesi’ne gideceğiz Fuar Alanı toplantısıyla ilgili. Sabah Oda’ya geldik, Büyükşehir Belediyesi’nden bir faks. ‘Toplantı saati 11.00’e alınmıştır’ diye. Aynı saatte Başbakan’a gideceğiz, bu yüzden Fuar Alanı toplantısına katılamayacağımızı ilettik. Ertesi gün büyükşehir belediye başkanımızın gazetelerde demecini gördük. ‘Toplantıya çağırdığımız halde bunlar toplantıya katılmıyorlar’ diyor. 
Halbuki yok öyle bir şey. Biz niye katılmayalım. Sanki aklımdan geçen şu; ‘özellikle bizim randevularımızın, hem de önemli randevularımızın olduğu gün, saatler tespit edilip, katılmamamız için o saatlere randevu veriliyor. 
Neden böyle yapılıyor sizce?
Bilmiyoruz. Sadece kaos yaratmak, başka hiçbir şey değil. 
Nedir Fuar Alanı’yla ilgili yaşanan anlaşmazlık?
Bir proje var ortada, biz bu projenin çok maliyetli olduğunu düşünüyoruz. Maliyetin düşürülmesi gerektiğini ve bu şekilde Fuar Alanı’nın yapımının çok daha çabuk hale geleceğini söylediğimizde, büyükşehir belediye başkanımız ‘ben bu projeyi istiyorum’ diyor. Biz başka bir projeyle yol almak istiyoruz. Büyükşehir belediye başkanımız başka bir projeyle yol almak istiyor.

ARADA 100 MİLYON TL’LİK FARK VAR

Maliyet farkı ne kadar ve nereden kaynaklanıyor? 

Aradaki fark 100 milyon TL. Bizim öngördüğümüz proje 150-200 milyon TL civarında. Büyükşehir’in önerdiği proje ise yaklaşık 300 milyon TL civarında. 
100 milyon TL feda olsun Ankara’ya. Bunlar Ankara için yapılıyor nihayetinde ancak, gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Çatıyla ilgili çelik konstrüksiyon yapımı var. Öyle bir hale gelmiş ki; çatının her tarafına araç asılacakmış gibi hesaplanarak yapılmış. Biz de dedik ki, herhangi otomotiv fuarında çatıya araç da asacaksanız, ne tarafa asılacaksa o tarafı söyleyin, o tarafın güçlendirilmesi yapılsın. Biz makul ve mantıklı olanın, en iyi projenin Ankara’ya kazandırılması gerektiğini düşünüyoruz. 

BİR BUÇUK YILDA YAPABİLİRİZ

Peki sonuç olarak, Fuar Alanı şimdi ne durumda, Ankara Fuar Alanı’na kavuşabilecek mi?

Sonuçta Gümrük ve Ticaret Bakanımız “Ben bunu cumhurbaşkanımıza taşıyacağım” dedi. Bir referandum süreci yaşadık. Yaklaşık bir, bir buçuk ay hiçbir siyasiyle bir araya gelemedik. Ondan sonra AK Parti’nin kongre süreci yaşandı. Anladığım kadarıyla sayın cumhurbaşkanımız da bu meseleyle ilgilenemedi. Ama çok yakın sürede, belki önümüzdeki ayın içinde bununla ilgili nihai karar verilecektir. Odalar ve Borsalar Birliği, Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Borsası ve Ankara Ticaret Odası olarak dört paydaş, bu işi bir an önce bize görev verilirse yapmak istiyoruz. 
Ne kadar sürede tamamlanabilir?
Bir buçuk yıl içinde tamamlanır.

ÇUKURAMBAR UYGUN DENİLDİ AMA BİZE EMSAL VERİLMEDİ

Ankara Ticaret Odası’nın mevcut binanın yıkılarak yerine 70 katlı bir bina yapma projesi vardı. Proje ne durumda?
Ankara Ticaret Odası’nın önceki yönetimi halihazırdaki binanın önünde ve yanında bulunan arsaları birleştirerek buraya 70 katlı bir bina yapmak istiyordu. Büyükşehir belediye başkanımız, 3 okul yapma karşılığında 4 emsal vereceğini söylemiş ancak Mimarlar Odası itiraz etmişti. Bunun üzerine 3.9’a düşürüldü. Daha sonra 2.5 emsal için başvuruda bulunulmuş. Büyükşehir Belediyesi İmar Komisyonu, bölgedeki imar yoğunluğunu gerekçe göstererek olumsuz görüş bildirmiş. Fakat bu karardan iki gün sonra büyükşehir belediye başkanımızın açıklamasına bakıyoruz. Bulunduğumuz bölge Çukurambar ve çevresi için, ‘yüksek yapılaşma için uygundur. Her türlü destek verilecektir’ diyor. Bize verilmeyen emsalle ilgili ‘uygundur’ görüşü bildiriyor.

ZİRVEDE ÜRETİCİYLE SATICIYI BULUŞTURDUK

Coğrafi İşaretler Zirvesi, bekleneni verdi mi?
Zirve, bizden önceki dönemde planlanmış, ama belki 500 kişinin geleceği bir organizasyon olarak tasarlanmış. Biz geldikten sonra bu işin önemini kavradık. Türkiye’de ticaretle ilgili bir takım daralmalar varsa, inovasyon yapmalısınız, alan açmalısınız. Biz bunu yaklaşık 15 bin kişinin katılacağı bir organizasyon haline getirdik. Sadece açılışına 4 bin kişi katıldı, 130 stant açıldı. Üretici ve satıcıyı buluşturduk, çok ciddi anlaşmalar imzalandı. Şimdi bu zirveyi uluslararası alana taşıyıp her sene daha da büyütmek istiyoruz. İlk yıl için beklentilerimizin çok üstünde oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin özellikle bu konuda çok yol aldığını biliyorum. AB üleklerinin 5 binin üzerinde coğrafi işaretli ürünü var. Ticaret gelirlerinin yüzde 30’unu buradan elde ediyorlar. Bizde maalesef Avrupa’dan tescil almış 3 tane coğrafi işaretli ürünümüz var. Bunların sayısını artıracağız, bunun için bu zirveyi çok önemsiyoruz. 
Tekstilciler Sitesi ne durumda?

Tekstilciler Meslek Komitemizin bir talebiydi. Ankara Yakacık’ta TOKİ’ye ait bir arazi üzerinde işyerleri yapmak istediler. Asıl amaçları işyerlerini büyütmek, ‘binalarımızı TOKİ yapsın biz makina ve ekipmanlara yatırım yapalım’ diyorlar. ‘Bize uygun şartlarda devretsin’ dediler. Bununla ilgili son aşamaya gelindi. Sayın başbakanımız bizi kırmadı bu konuda sağolsun. Talimatları var, TOKİ de sıcak bakıyor. Yakında bir anlaşma imzalanır ve başlanır.

AVM’LERDE ÖLÇÜ KAÇTI

Küçük esnafın AVM’lerle ilgili şikayetleri var. Siz de zaman zaman AVM’lerle ilgili eleştirilerde bulunuyorsunuz. AVM’lerin ticaret hayatındaki yerinin düzenlenmesi için çalışmalarınız var mı?
Bu işin çatı örgütü olan Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği (AYD) var. Yaklaşık iki ay önce bir toplantı organize ettik. Türkiye’deki bütün AVM yatırımcıları geldi. Ramazan ayında yine birlikte bir iftar yapacağız. Ankara’daki AVM yatırımcıları ve AYD’nin Türkiye’deki tüm üyeleriyle. Biz burada sadece Ankara’da değil, bütün Türkiye’de ölçünün kaçtığını düşünüyoruz. Tamam istihdam sağlıyor, devlet bunlardan vergi alıyor ama son zamanlarda AVM’lerimizde boş yerler görmeye, kapanan AVM’ler görmeye başladık. Bununla ilgili bir envanter oluşturulmayı, bunların şehir dışına taşınması gerektiğini düşünüyoruz. AB’yi uyum yasalarında örnek alıyorsak, sadece bununla değil, aslında olumlu yaptıkları her işte AB’yi örnek almamız lazım. AB ülkelerinin hiçbirinde AVM’ler şehir merkezinde değil. Tamamı şehir dışında ve 40 kilometre dışında. Hiçbirisi pazar günü açık değil. Sayısal olarak da, biz bu şehirde Ankara’da iki tane AVM yan yana olan yerler var, aralarında hiç mesafe yok. Bu işe devletin el atması lazım, hem ölçü hem de çalışma şartları anlamında.

KÜÇÜK ESNAF BİRLEŞMELİ

Esnaf ne yapsın, nasıl rekabet edecek AVM’lerle?
Aslında dünyada bu kadar ufak ufak müteşebbisin olduğu bir başka ülke yoktur. Çok fazla ufak ufak bir aradayız. Hepimizin düşüncesi ufak olsun bizim olsun. Kızılay’da ya da semtlerdeki esnafımızın, tüccarımızın bir araya gelip güçlerini birleştirmesi lazım. Yoksa yarın bir AVM geliyor, sizin elinizdeki ekmeği alıyor. Buna engel olma şansınız yok, çünkü gücünüz bir yere kadar, sınırlısınız.

MESLEK LİSESİ KURMAK İSTİYORUZ

Ankara Ticaret Odası olarak mesleki eğitimle ilgili projeniz var mı?
Ara eleman ihtiyacı çok önemli. Ara eleman yetiştirmek için mesleki yeterlilik kurumunun bu anlamda ciddi çalışmalar yapması gerektiğini düşünüyorum. En önemli eksiğimiz bu. Ben kendi firmama çalışacak işçi bulmakta zorlanıyorum. İŞKUR’da ilanlarımız var, cevap alamıyoruz. Gelen insanlara iş beğendiremiyoruz. İstihdam seferberliğiyle ilgili sayın valimizin önderliğinde bir toplantı düzenlemiştik. Salonumuz tamamen doluydu, orada birçok arkadaşımız buna benzer serzenişlerde bulundu. Bir arkadışımız, ‘OSTİM’de yapı marketim var, orada çalıştıracak kasiyer bulamıyorum. Çok fazla yeterlilik isteyen bir iş değil. Gelen müşterinin barkodunu okutsun. Müşterimin parasını alsın ve güler yüzle davransın, başka hiçbir şey istemiyorum. Bırakın destek, teşvik istemiyorum sadece bana beş tane kasiyer lazım. Kasiyer bulun’ dedi. Verecek cevap bulamadık. Bu anlamda ATO olarak, elimizi taşın altına koymak istiyoruz. Üyelerimizin ihtiyacı olan alanlarda ara eleman yetiştirecek bir meslek lisesi yapmak amacıyla Valiliğimiz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzle görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız hem üyelerimizin ihtiyacı olan ara elemanları meslek lisesi aracılığıyla yetiştirmek ve istihdamlarını sağlamak.

 
Kentlerin rant çıkmazı
 
Göl için yeni bir yaşam başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kentlerin rant çıkmazı
Bakan Özhaseki önce “En büyük hırsızlıklar, kötülükler, belalar imardan ...
Hitit Güneşi davalık oluyor
AK Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Hitit Güneş ...
Oturulamaz raporlu yapılar yıkılıyor
Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentsel dönüşüm projeleri kapsamında, Mamak, ...
 
Harçlıklar fidana dönüştü
Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Mektebim Koleji öğrencileriyle ...
Göl için yeni bir yaşam başlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, temizlik çalışmaları başlayan ...
Fuar Alanı’nın temeli bile kayboldu
Sizlerden gelen sorulara yanıt aradığımız “Siz Soracaksınız, Başkanlar ...
 
Yeşilime dokunma!
Çankaya’nın Ümitköy semtindeki 2449. Cadde’de yer alan yeşil alandaki ...
Mogan’da temizlik kıyıdan başladı
Mogan Gölü’ndeki temizlik çalışmaları Sahil Parkı kıyısından başladı. ...
Portakal Çiçeği merdiveni bakım bekliyor
Portakal Çiçeği Vadisi’ne ulaşımı sağlayan merdivenin basamakları bakımsızlıktan ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri