Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
23 Eylül 2013 Pazartesi - 09:48

Gecekonduya sıkışan hayatlar

ANKARA GAZETESİ / Açlık ve hastalıklar yüzünden kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan Somalililerin Başkent’teki adresi Altındağ oldu. Sayıları 5 bini geçen Somalililer, yıkım kararı çıkan atıl durumdaki gecekondularda barınıp, Siteler’deki mobilya ve çanta atölyelerinde çalışarak, hayatlarını sürdürüyor.

Gecekonduya sıkışan hayatlar

ANKARA / Ankara Hürriyet, kaçak yollarla Türkiye’ye giriş yapan ve Altındağ’daki bazı mahallelere yerleşen Somalililerin yaşam koşullarını görüntüledi, hayatlarını dinledi.
2007 yılından bu yana kaçak yollarla Ankara’ya gelen Somalililer, Altındağ Belediyesi’ne bağlı Önder, Ulubey, Hacılar ve Doğantepe Mahalleleri’nde yaşıyor. Sayıları 5 bini geçen mülteciler, semtteki gecekondularda kalırken, civardaki mobilya ve çanta atölyelerinde para kazanmaya çalışıyor. 
Çoğunluğu sığınmacı statüsünde olan Somalililer, oturma ve çalışma izinleri olmadığı için evlerinin kapısına kilit vurup, günü büyük bir bölümünü evinde geçiriyor, sadece işe giderken evlerinden çıkıyor. Sağlık sorunlarının son dönemlerde arttığını belirten Somalililer, kendilerine yardım etmesini istedi. Evlerinde ilkel yollarla tedavi olmaya çalışan ve sağlıklı beslenemeyen Somalililerin genelinde şeker hastalığı ve kalp rahatsızlıkları bulunuyor.

HAFTALIK KAÇAK İŞ

Oturma ve çalışma izni verilmeyen mülteciler, civardaki atölyelerde kaçak olarak çalışıyor. Siteler’e yakın olan Somalilerin içinde sağlıklı olan erkekler mobilya atölyelerinde, kadınlar ise çanta atölyelerinde çalışıyor. Denetimler yüzünden en fazla bir haftalık iş bulabildiklerini söyleyen mülteciler, bir hafta sonunda ise kendilerine 100 TL para verildiğini dile getirdi. Bir evde iki aile beraber yaşadıklarını belirten mülteciler, “En azından Ankara’da oturma izni olanlara çalışma izni verilirse şartları daha iyi olan işler bulabilir ve ihtiyaçlarımızı karşılayabiliriz” diye konuştu.

KIŞ SERT GEÇECEK

Yaz mevsiminde, çevredekilerin de yardımlarıyla bir şekilde yaşamlarını sürdürdüklerini dile getiren Somalililer, kışın kendileri için çok zor geçtiğini söyledi. Bir sobaları dahi olmadığını ifade eden Yemen asıllı Somalili Salih, “Ülkemizde yaşam koşulları çok kötüydü ve bunun için Türkiye’ye kaçtık. Açlık, sefalet, hastalık yüzünden kaçıp sığındığımız Türkiye’de de hukuki sebeplerden dolayı çalışamıyoruz ve hizmetlerden yararlanamıyoruz. Burada Somali’ye kıyasla daha fazla hasta oluyoruz. Kışları çok soğuk olduğu için bütün aile bir battaniyenin altına giriyoruz. En azından evlerimizi ısıtacak bir soba verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

İŞARETLENEN EVLERDE YAŞIYORLAR

Mülteciler, gelirleri olmadığı için semtte yıkım için belirlenmiş ve duvarları işaretlenmiş gecekondularda yaşıyor. Gecekondularda her odayı ayrı bir aile kullanıyor. Bu şekilde kirayı iki ya da üçe böldüklerini söyleyen Somalililer, “İş bulduğumuz zaman elimize para geçiyor ama onu da idareli kullanmamız gerekiyor. Evlerin kirası 200 TL’yi geçmiyor ama zaten biz de 100 TL para kazanıyoruz. Bu yüzden yıkımı onaylanmış evlerde az paralarla kalabiliyoruz. Ancak evlerimiz hastalık yuvası gibi. Çatılarımız, duvarlarımız üzerimize çökecekmiş gibi duruyor” şeklinde konuştu.

MAHALLELİ ANLAŞAMIYOR

Müslüman olan mülteciler, Arapça, İngilizce ve kendi dillerini biliyor ancak Türkçe bilmiyor. İçlerinden bazısı mecbur kaldıkları için Türkçe’yi öğrenmiş olsa da, mahalleli ile anlaşamıyor. Mahalleli, anlaşmazlıklardan dolayı mahallede çok defa tartışma ve kavga çıktığını anlattı.

EKMEĞE MUHTAÇLAR

Ulubey Mahallesi sakinleri, bir bölgenin neredeyse tamamının Somali vatandaşlar tarafından sahiplenildiğini belirterek, “Burada gerçekten zor bir hayat sürüyorlar. Taşların üzerlerine günlük taze ekmek koyarak onlara ulaştırmaya çalışıyoruz. Ben neredeyse hergün bir iki kişinin benim aldığım ekmekleri ailesine götürdüğünü görüyorum. Allah hepsine yardım etsin demekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Devletin yetkili mercileri konuya el atacaktır” dedi.ANKARA /

 
İşte Behzat Ç. Ankara Yanıyor'un fragmanı
 
Sokağın asfaltı müteahhide takıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yeşil şehre sadece bisikletler girecek
ANKARA GAZETESİ / İstanbul’da kurulacak yeni şehrin birçok bölümünde sadece ...
Stil buluşması
ANKARA GAZETESİ / Ünlü sunucu Burcu Esmersoy ve modacı Mert Aslan, Gordion ...
Görün Artık Bu Tehlikeyi
Zafer Çarşısı yanında yıllardır onarılmayı bekleyen merdivende çok sayıda ...
 
Vali Peşin Peşin Uyardı!
Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, meteorolojik bakımdan yağışlı bir döneme ...
Rezaletin Resmi
Turan Güneş Bulvarı’na 516. Sokak’ı kullanarak çıkmak isteyen sürücüler, ...
Engellilere futbol sahası...
Ahlatlıbel Spor ve Sosyal Tesisleri’nde yapımı tamamlanan B1 Hiç Görmeyen ...
 
Yapmayın Çocuklar!
Süs havuzlarına serinlemek amacıyla giren çocuklar, tehlikeyle oyun oynuyor.
Çevre'den Ceza Yağdı
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yılın ilk 6 ayında, egzoz gazı emisyonu ...
Çiftlik Bulvarı Harika
14 kilometrelik Yeni Çiftlik Bulvarı’nda ekipler son rötuşları yapıyor.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri