ANKARA Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Hidromobil Takımı, Hidroket-3 aracının tanıtımını yaptı. Geleceğin teknolojisi olan hidrojen enerjisiyle çalışan aracı geliştirmek amacıyla çalışan takım, 15 Temmuz’da Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Hidromobil Hidrojen Arabaları Yarışı’na katılacak.
Saatte 80 kilometre hız yapan Hidroket-3 hakkında bilgi veren Hidromobil Takımı Kaptanı ve Pilotu Nihan Neslihan Sucu, aracın sekiz ayda tamamlandığını söyledi. Hidroket-3’ün çevre dostu olması açısından önem taşıdığını ifade eden Sucu, “Çalıştığı anda egzozundan su çıkaran araç, çevreye zarar vermiyor. Bir diğer önemli özelliğini ise, hidrojenin üretiminin ulaşılabilir olmasından kaynaklanıyor. Gündemdeki yerini kaybetmeyen petrol kaynaklarının tükenme sürecinde, alternatif enerjili yakıtlar açığa çıkıyor” dedi.
22 kişilik takımın aracı sekiz ayda tamamladığını ifade eden Sucu, şunları söyledi:
Seri üretimde
maliyet azalır
“Araç, seri üretimde olmadığı için ekip tarafından çizildi ve üretimi yaptırıldı. 100 milyara mal olan araç, sponsorlar ve okulun maddi desteği ile hayat buldu. Hafta sonları da dahil olmak üzere, sekiz ay boyunca her gün çalıştık.
Derslerden fırsat buldukça aracın yapım aşamalarında yerimizi aldık.
Maliyeti şu anda yüksek fakat, seri üretime geçildiği anda maliyette ciddi bir düşüş olur. Hollanda ve Finlandiya’da trafiğe çıkan bu araçlar, benzin rezervleri tükendiği için geleceğin teknolojisi olacak. Benzin istasyonları yerini zamanla hidrojen istasyonlarına bırakacak. Türkiye’de yaşanan trafik sorunu maalesef araçların yaygınlaşmasına engel olur.
2007 yılından bu yana üniversite bünyesinde çalışmalarını sürdüren takımımız, Ankara ve Türkiye beşinciliği, Türkiye üçüncünlüğü, Türkiye ikinciliği ve En İyi Tasarım ödüllerine layık görüldük. Derece almış aracımız Hidroket-2’den sonra üretmiş olduğumuz aracımızla birinci olup yurt dışı kapılarını açma amacı içerisindeyiz. Çalışmalara olağan yıllardan daha erken başlamamız kendimize ve aracımıza olan güveni arttırdı. Bu seneki yarışmada ise, birincilik kupasını kaldırmak iddiasındayız.”
‘Yapmak’ için
paraya ihtiyaç var
MÜHENDİSLİĞİN önündeki en büyük engelin maddi sıkıntılar olduğunun altını çizen Hidroket-3’ün Akademik Danışmanı Doç. Dr. Barış Akaoğlu da, “Mühendisler için ‘yapmak’ anahtar kelimedir. Bir şeyler yapabilmek için de maddi imkanlara ihtiyaç var” dedi. Çevreye zarar vermemenin mühendisler için çok önemli olduğunu ifade eden Akaoğlu, “Günümüzde değişim çok hızlı yaşanıyor. Yeni teknolojiler ile bu teknolojilerin müfredata eklenmesi yeterli olmuyor. Müfredat gelişmelere yetişemiyor. Pratik uygulamalı laboratuvar eğitiminin karşısında, dünyanın her yerinde parasal engeller bulunuyor. Böyle bir tablo karşısında mühendislik öğrencilerinin yürüttüğü çalışma son derece değerli. Öğrencilerin çalışmaları tamamen gönüllülük esasına dayanıyor” diye konuştu.
Teknoloji alanındaki
yetkinliğini artmalı
BAŞARILARINDAN dolayı takımı tebrik eden Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Cemal Taluğ, Türkiye’nin bilim ve teknoloji alanındaki yetkinliğini arttırması gerektiğini söyledi.
Teknolojiyi takip eden projelerin toplumla buluşma ve birlikte öğrenme anlamına geldiğinin altını çizen Taluğ, “Bugün takımımız birlikte başarmanın heyecanını yaşıyor. Ankara Üniversitesi olarak bizler ise, gururlanıyoruz. Çevre dostu olan ve enerji kaynaklarına saygı duyan Hidroket-3’ün yeni teknolojilerin önünü açacağını düşünüyorum. Türkiye’nin yenilenebilir enerjilere ihtiyacı var. Bu konudaki bilinci arttırmak ise, genç nesillere düşüyor” dedi.