Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
15 Ağustos 2012 Çarşamba - 03:37

Gençlik hayalimi gerçekleştirdim

Entelköy Efeköy’e Karşı filmiyle yurt içi ve yurt dışında çok sayıda ödül kazanan yönetmen Yüksel Aksu, filmin hikayesini 90’lı yıllarda yaşadıklarından ve tanık olduklarından beslenerek yazdığını söyledi. Aksu, filmin elde ettiği başarının her yönetmene kısmet olmadığını belirterek insanların devamının çekilmesini isteğini dile getirdi.

Gençlik hayalimi gerçekleştirdim

Hikayeyi ne zaman yazdınız?
Entelköy Efeköy’e Karşı’nın hikayesini yazarken 90’lı yıllarda yaşadıklarım ve tanık olduklarımdan beslendim. Senaryo yazımı birkaç yıl sürdü. Demlendim. 2000’in başlarında da genel çerçeveyi kurmuştum, öyküsünü yazmıştım.
Çekim hazırlığı nasıl yapıldı?
Mehmet Ali Alabora oyuncu koçu ve eğitmeniydi. Çekim öncesi başrol oyuncularıyla şive ve ağız çalıştılar. Beden dilini kullanmayı öğrendiler. Bölgede karargah kurduk. Hikayeye uygun evler ve mekanlar oluşturuldu. Oyuncular ayrıca traktör kullanıyorsa traktör kullanmayı, ata biniyorsa ata binmeyi, eşeğe biniyorsa eşeğe binmeyi öğrendiler. Rollerine önceden hazırlık yaptılar. Bölge köylüleriyle birlikte çalıştılar. Mesela Ayşe tarlalarda çalıştı. Bir ekolojist taşrada nasıl yaşar onun çalışmasını yaptı. Emin Gürsoy çobanlık yapıyor filmde. Bunun için koyun güttü. Hocaana rolündeki Ayla Arslancan, uzun yıllar hiç şive yapmamış. Köylü kadınlarla zeytin toplamaya gitti. Benim tanıdığım köy muhtarı Şahin vardı. Onunla sabahtan akşama kadar muhtarlık yaptı. Konuk oyuncular da setten 10 gün önce geldi ve ekibe kaynaştı.
Köylüler de filmde rol aldı. Onlarla çalışmak zor olmadı mı?
Oyuncuların büyük bir bölümü de köylülerdi. Onları düzeltmek gerekiyor. Amatör değiller, tiyatro ya da oyunculuk eğitimleri yok. Fakat onlarla birkaç hafta ön çalışma yapınca kameraya aşina oldular ve bir sürü prova çekimi yaptık. Amatörlerle çalışmakta zorluk çekmiyorum. Onlarla bir süre çalıştıktan sonra üstlerine düşen rolleri yapabiliyorlar. Ayrıca onları çok derinliği olan rollerde oynatmıyorum. Mesela filmde bekçi rolünü tüpçü Nihat abi oynadı. Aslında kendini oynuyor. Yaptığımız tek şey kamera ve ekip karşısında rahat olmalarını sağlamak için egzersizler yapmak. Çok zor olmadı yani.
Türkiye’de bazı filmlerin dizi estetiği ile çekildiği tartışması yapılıyor. Siz bu konuda ne söylemek istersiniz?
Dizi estetiği daha çok senaryoda başlayan bir mesele. Çok yakın planlar çekmek, sahneyi parçalamak, sürekli kesmek dizi estetiği ise Oliver Stone’u, Steven Spielberg’i ne yapacağız. Sinema eşittir az kesme, uzun planlar, uzun yürüyüşler. Bu sinema estetiğidir görüşüne ben katılmıyorum. Dizi ve sinema estetiği meselesini çoğu insanın bilerek konuşmadığına inanıyorum. Kaldı ki birçok dizi en baba filmlerden daha sinematografik.
Filmin eksik olduğunu düşündüğünüz yönleri var mı?
Her yönetmen gibi bir yerlerin eksik kalır. Daha çekerken bittikten sonra bir eksiği, kusuru vardır. Bu zaten tamamlanmayan bir süreç. Muhtemelen tamamlanmışlığı mezarda hissedeceğiz. Genel olarak baktığında mütevekkil olmak lazım. Vefalı olmak lazım diye düşünüyorum. Entelköy Efeköy’e Karşı’da önemli ölçüde yıldız isimler yok. Bilindik bir senaryo değil. Esas oğlan, esas kız üzerine, savaş, şiddet ya da sadece ucuz espriler üzerine kurulmadığı halde 500 Bin gişe yaptı. Bu her yönetmene nasip olan bir şey değil. Ben bir taraftan yönetmen sineması yapıyorum. Sadece festivallere endeksli bir sinema da yapmıyorum. Aklı başında insanlar da çok seviyor, aklı başında olmayan insanlar da beğeniyor. Okuma yazma bilmeyen ya da doktora yapmış insanlar da seviyor. Mesele bence bir büyük stüdyo tasarımı olmadan, yıldız isimler olmadan 500 Bin gişe yapabilmek. Ben memnunum. Ama daha çok olmasını beklerdim. Bu da benden yada tanıtımdan kaynaklı sıkıntılardan kaynaklı olabilir. Seyirci anlamında yapımcılar çok memnun. Dağıtımcı da memnun. Entelektüel olarak ben de memnunum. Gençlik hayalimi gerçekleştirdim. Yeni bir şey denedim. Bunlardan seyirci çok rahatsız olmadı. Filmin devamı isteniyor.

 
İçme suyu problemi yeni tesis ile çözülecek
 
Eş katili kocaya ağır ceza istediler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sinema delilik
‘Gişe Memuru’ filmiyle ilk uzun metraj yönetmenlik deneyimini yaşayan ...
Keçiören’de Bolu gecesi düzenlendi
Keçiören Belediyesi 4. Uluslararası Ramazan Etkinlikleri’nin hemşeri buluşmalarına ...
Devlet Tiyatroları'na iki ödül
Devlet Tiyatroları oyuncuların Makedonya'da sahnelediği Antigone “En İyi ...
 
Okumakta "bir miktar" geç kaldık
Kocatepe Cami avlusunda açılan 31. Kitap ve Kültür Fuarı'na katılan Kültür ...
Abdülkadir Bulut Şiir Ödülü Akman'ın
Abdülkadir Bulut’un anısına bu yıl ikincisi düzenlenen şiir ödülüne, “Düş ...
Opera solistleri ve oda korosu aynı sahnede
Ankara Devlet Opera ve Balesi, Açıkhava konserleriyle Ankaralı sanatseverlerle ...
 
Opera solistleri ve oda korosu aynı sahnede
Ankara Devlet Opera ve Balesi, Açıkhava konserleriyle Ankaralı sanatseverlerle ...
2. Ulusal Taş Heykel Sempozyumu devam ediyor
ALTINDAĞ Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ...
Açılış Ankara’dan
Türk ve Dünya operalarının seçkin yapıtlarını, görsel bir şölende sanatseverlerle ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri