Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>TEKNOLOJİ
10 Haziran 2020 Çarşamba - 10:46

Hastanelere yönelik siber saldırılar %60 arttı

Siber saldırganlar, popüler gündemden yararlandıkları için koronavirüs temalı kötü amaçlı yazılımlar koronavirüs ile aynı anda ve bölgelerde yayılıyor.

Hastanelere yönelik siber saldırılar %60 arttı

Siber saldırganlar, popüler gündemden yararlandıkları için Koronavirüs temalı kötü amaçlı yazılımlar Koronavirüs ile aynı anda ve aynı bölgelerde yayılıyor. Dünyada 500 milyondan fazla kullanıcıyı koruyan Bitdefender Antivirüs’ün telemetrisine göre Mart ayında hastanelere yönelik tespit edilen siber saldırıların sayısı Şubat ayına göre neredeyse %60 oranında arttı. Bu, son 12 ay içinde hastanelere yönelik tespit edilebilen siber saldırılar arasında küresel boyuttaki en yüksek artış ve siber suçluların bu saldırıları başlatmak için salgından açıkça faydalandığı görülüyor.

Covid-19 küresel salgını ile birlikte hali hazırda sürekli saldırıya uğrayan hastanelere ve sağlık tesislerine yönelik fidye yazılımı saldırıları da dahil olmak üzere birçok siber saldırı artış gösterdi. Hastanelerin, kamu kurumlarının ve üniversitelerin veri kaybetme ve kritik sistemlere erişim konusunda daha bilinçli olması konusunda uyarıda bulunan Bitdefender Antivirüs’ün raporlarına göre son birkaç ay içinde doğrudan sağlık hizmetlerini hedefleyen siber saldırıların ve fidye yazılımı saldırılarının sayısı önemli ölçüde artış gösterdi.

Mart Ayında Saldırılar %60 Arttı

Bitdefender Antivirüs telemetrisine göre Mart ayında hastanelere yönelik tespit edilen siber saldırıların sayısı Şubat ayına göre neredeyse %60 oranında arttı. Bu, son 12 ay içinde hastanelere yönelik tespit edilebilen siber saldırılar arasında küresel boyuttaki en yüksek artış ve siber suçluların bu saldırıları başlatmak için salgından açıkça faydalandığı görülüyor.

Hastaneler çok çeşitli ve genel tehditlerle karşı karşıyalar ancak fidye yazılımı temelli saldırılar söz konusu olduğunda bu operasyonlarında en fazla hasara ve bozulmaya neden oluyor. Her şeyin dijital olmasından kaynaklı olarak, fidye yazılımları bilgisayarlara ve veri tabanlarına erişimi engellediği için hastane tarafından yapılacak hasta kabul etme, taburcu etme veya dijital herhangi bir faaliyet felce uğruyor.

Engellenen Saldırı Sayısı %73 Arttı

Bitdefender telemetrisinin de gösterdiği gibi hastanelere yönelik saldırılarda başarılı bir şekilde engellenen fidye yazılımı saldırılarının sayısı Şubat, Mart ve Nisan aylarında önemli ölçüde arttı. 2019 yılı boyunca hastanelerde tespit edilen ve engellenen fidye yazılımı saldırılarındaki en yüksek artış Ağustos ayında kaydedilmişti ancak Mart 2020'de engellenen fidye yazılımı saldırılarının sayısı neredeyse %73 artmış durumda.

Hastaneler, özellikle son birkaç ay içinde pandemi ile ilgili yeni prosedürler, önlemler ve yeni belgelerle karşı karşıya kaldıkları için saldırganların sağlık personellerini hedef aldıkları görülüyor. Saldırılar, genellikle kamu kurumlarını ve küresel sağlık kuruluşlarını taklit ederek kötü amaçlı URL'ler veya link eklerini açtırmaya yönelik, oltalamaya dayalı mail veya mesaj formundaki girişimler ile gerçekleşiyor.

Koronavirüs temalı tehditler son birkaç aydır bir norm haline gelmiş olsa da bu saldırı dalgasından nasibini alan sadece sağlık sektörü değil. Perakendecilikten turizm ve eğlence sektörüne, eğitimden kamu kuruluşlarına kadar hemen hemen tüm sektörlerde Koronavirüs ile ilgili kötü amaçlı yazılımlarda bir artış kaydedildi.

Koronavirüs Salgınının Arttığı Ülkelerde Siber Saldırılar da Artıyor

Bu tür saldırılar doğaları gereği popüler gündem ve medya konularından yararlandıkları için Koronavirüs temalı kötü amaçlı yazılımlar, gerçek dünyadaki virüs ile aynı anda ve aynı bölgelerde yayılıyor. Bitdefender Antivirüs’ün önceki telemetrisi, gerçek dünyadaki virüsünün Mart ayının ilk haftalarında Avrupa'yı en sert şekilde vurması ile saldırganların da siber saldırıları dağıtırken Avrupa'ya odaklandığını gösterdi. Sadece haftalar sonra, Covid-19 virüsü Amerika Birleşik Devletleri'ne yayıldıkça kötü amaçlı yazılım telemetrisi orada da yükselmeye başladı.

Hibya Haber Ajansı

 
Piyasalarda bugün
 
8 terörist etkisiz hale getirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
YKS 2020 koronavirüs travmasına karşı velilere öneriler
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs 2020 Yükseköğretim Kurumları ...
Siber saldırganlar e-postaları hedef alıyor
FortiGuard Labs tehdit araştırma ekipleri, siber saldırganların korona ...
160 milyondan fazla kullanıcının kayıtları karanlık ağda satışa sunuldu
Siber güvenlik kuruluşu ESET’in ulaştığı bilgilere göre, yaklaşık bir ...
 
2020'nin 2. yarısında öne çıkacak 3 siber güvenlik başlığı
2020 yılının ilk yarısı bitmeye yakınken şirketlerin en büyük mücadelesi siber güvenlik oluyor.
E-ticarette evde dene hizmeti
Evlilik hazırlıkları yapan kişiler tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ...
Milli Muharip Uçak TFX ile Akıncı TİHA ortak görev yapacak
TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil, Milli Muharip Uçak'ın (MMU) ...
 
Vatandaşa hızlı ve ucuz internet geliyor
Kahramankazan Belediyesi, ilçedeki internet altyapısının yetersiz olmasından ...
Çin işi SİHA'ların devri bitti! Göklerin hakimi Türk SİHA'lar
ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg Libya'daki son gelişmeleri anlattığı ...
ASELSAN ve SSB'den dikkat çeken proje! Hepsi tek çatı altında olacak
Savunma Sanayii Başkanlığı koordinesinde ASELSAN tarafından emniyet güçlerinin ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri