Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
8 Temmuz 2021 Perşembe - 11:35

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi haziranda 58,5’e yükseldi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziranda 58,5’e yükseldi.

İSO Türkiye İhracat İklimi Endeksi haziranda 58,5’e yükseldi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziranda 58,5’e yükseldi. Endeks, Türk imalat sektörü ihracatçılarının talep ikliminde belirgin iyileşmenin sürdüğünü ortaya koyarken, aynı zamanda Haziran 2006’dan beri en güçlü iyileşmeye işaret etti.

Haziranda Avrupa genelinde ekonomik aktivite güçlü artış sergiledi. Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı Almanya’nın üretiminde 10 yılı aşkın dönemin en hızlı artışı gerçekleşti. İtalya’da son 41 ayın, Fransa’da son 11 ayın en yüksek büyüme temposuna ulaşıldı. Birleşik Krallık’ta ekonomik faaliyetlerin genişleme hızı güçlü seyrini korurken, ABD’de büyüme hızı da anket geçmişinin en yüksek düzeyleri arasında yer aldı. Covid-19 vakalarındaki artış, Asya’nın bazı bölgelerinde ise talebi olumsuz etkiledi.

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Endekste eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Mayısta 58,4 olan İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi haziranda 58,5’e yükselerek, Türk imalat sektörü ihracatçılarının talep ikliminde belirgin iyileşmenin sürdüğünü ortaya koydu. Söz konusu veri aynı zamanda Haziran 2006’dan beri en güçlü iyileşmeye işaret etti.

Avrupa’da ekonomik aktivitede güçlü artış oldu

İkinci çeyrek sonunda Avrupa genelinde ekonomik aktivite güçlü artış sergiledi. Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı olan Almanya’nın üretiminde 10 yılı aşkın dönemin en hızlı artışı gerçekleşti. Euro Bölgesi’nin diğer pazarlarına bakıldığında, İtalya’da son 41 ayın, Fransa’da son 11 ayın en yüksek büyüme temposuna ulaşıldı. İspanya ise Şubat 2000’den beri en güçlü büyümeyi kaydetti. Birleşik Krallık’ta ekonomik faaliyetlerin genişleme hızı haziranda güçlü seyrini korudu ve mayıs ayında rekor düzeyin çok hafif altında gerçekleşti. Benzer bir tablo ABD için de söz konusu oldu. Bu ülkede büyüme hızı, bir önceki ay ulaşılan zirvenin ardından yavaşlamasına rağmen yine de anket geçmişinin en yüksek düzeyleri arasında yer aldı.

Talep, Orta Doğu’da genelde olumlu iken Asya’nın bazı bölgelerinde olumsuz

Orta Doğu’daki talep eğilimleri haziranda genel olarak olumluydu. Suudi Arabistan’da petrol dışı ekonomik aktivitede keskin artış devam ederken Birleşik Arap Emirlikleri de güçlü büyümeyi sürdürdü. Mısır’da üretim son yedi ayda ilk kez artış kaydetti. Katar’da ise geçen yılın ağustos ayından beri en güçlü büyüme gerçekleşti. Takip edilen Orta Doğu ülkeleri arasında sadece Lübnan'ın ekonomik aktivitesi düşüş gösterdi, ancak bu ülkede de daralma görece ılımlı seyretti.

Haziran ayında bazı ülkelerde Covid-19 vaka sayılarındaki artışın hızlanması sonucu üretim hacimleri olumsuz etkilendi. Ancak bu durum ağırlıklı olarak Türk imalat ihracatının görece küçük bölümünü oluşturan pazarlar için geçerliydi. En hızlı daralma gösteren iki ülke Uganda ve Malezya oldu. Covid-19’un yol açtığı aksamalara bağlı olarak, Hindistan, Japonya ve Vietnam’ın dahil olduğu diğer birçok Asya ekonomisinde ekonomik aktivite zayıfladı. Çin’de ise üretim artışı ikinci çeyreğin sonunda devam etti, ancak ılımlı seyreden büyüme, on dört aydır devam eden genişleme sürecinin en düşük hızında kaydedildi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şunları söyledi: 

“Haziranda Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesine bağlı olarak, Türk imalatçılarının Avrupa’daki ana ihracat pazarlarında ve ABD’de talep artmaya devam etti. Bu eğilimin önümüzdeki aylarda firmaların yeni iş hacmini desteklemesi bekleniyor. Öte yandan Covid-19 salgını, başta Asya olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde talep iklimini olumsuz etkilemeye devam etti. Bu durum, Türk ihracatçılarını doğrudan fazla etkilemese de salgının ekonomik toparlanmayı sekteye uğratma gücüne halen sahip olduğunu gösteriyor.”


Hibya Haber Ajansı

 
Çin, yüzölçümünün yüzde 25’ini ekolojik bölge haline getirecek
 
İnsülin direncinin önüne geçmek için 7 önlem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Piyasadan gelişmeler
Bugün içeride takip edilecek önemli makro veri akışı bulunmuyor.
ECB: Enflasyon hedefinde %2’nin biraz üzerine izin verilecek
Avrupa Merkez Bankası’nın, dün sonuçlandırdığı stratejik inceleme toplantısı ...
Aylık en yüksek reel getiri Amerikan dolarında oldu
En yüksek aylık reel getiri, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ...
 
Altın 1815 Dolar/Onstan döndü
Altın dünkü seansta 1815 dolar/ons seviyesine kadar uzanırken, son üç ...
FED ne demiş?
ABD piyasaları Pazartesi günü tatili nedeniyle dünkü ilk işlem gününde ...
Piyasaların yönü
Borsa İstanbul’da BIST100 endeksi dün %1.16 değer kazanarak 1392,64 puana yükseldi.
 
Yurtiçinde enflasyon’un yüksek gelmesi TL’ye yaradı
Yeni haftanın ilk işlem gününde, iç tarafta; enflasyon dataları takip edildi.
Algı pozitif
Piyasalarda Fed’in varlık alımlarında hemen adım atmayacağı ve enflasyonun ...
Haftaya yükselişlerle başlayan Asya borsaları
BIST100 endeksinin ise gün içerisinde hafif alıcılı bir görüntü sergilemesini ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri