Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
9 Ocak 2010 Cumartesi - 10:10

İki Türkiye

Gelir dağılımındaki adaletsizlik yoksullara hayatı zindan ederken bal tutanlara parmak yalatıyor...

İki Türkiye

İşçi kadınlar isyan ediyor Mutlu kadınlar alkış tutuyor
Gelir dağılımındaki adaletsizlik yoksullara hayatı zindan ederken bal tutanlara parmak yalatıyor...
AKP Kadın Kolları üyeleri, eğitim programı açılışında Başbakan Erdoğan’ın çevresinde pervane oldu, onu alkış yağmuruna tuttu.

TEKEL işçisinin 25 gündür süren eylemi işçi kadınları da sonunda sokağa dökerken, çarpıcı fotoğrafları da gündemin ilk sırasına taşıdı. İşçi kadınlar hak savaşı verirken, AKP’li kadınlar ise Başbakan’la mutlu bir organizasyonun keyfini yaşıyordu.
Ekmek mücadelesine 93 ülkeden destek
AYNI saatlerde AKP önünde eylem yapmak isteyen 10 kadın işçi, plastik kelepçe takılarak gözaltına alındı. Ancak hak arayışı dünyada ses getirdi. Tekgıda-İş Sendikası’na 93 ülkedeki sendika ve kuruluşlardan tam 2 bin 730 destek mesajı ulaştı.


TEKEL işçilerine kelepçe
Eyleme başlamalarının üzerinden 25 gün geçen TEKEL işçileri dün de AKP Genel Merkezi önündeydi. Haklarını almak için sonuna kadar mücadele edeceklerini haykıran işçilerden 42’si gözaltına alındı
AKP Genel Merkezi önünde kendilerini zincirlemek isteyen 42 TEKEL işçisi gözaltına alındı. Türk-İş Genel Merkezi önünde eylem yapan TEKEL işçilerinin bir kısmı teker teker buradan ayrılarak Tek Gıda-İş Sendikası önünde toplandı. Eylemciler buradan dolmuşlarla Balgat’taki AKP Genel Merkezi’ne gitti. Genel Merkez önünde kendilerini zincirlemek isteyen beyaz kefen giymiş işçilere polis tarafından “Eylemin yasal olmadığı, devam edilmesi durumunda müdahalede bulunulacağı” uyarısında bulunuldu. Uyarıyı dikkate almayan 10’u kadın 42 işçi ellerine plastik kelepçeler takılarak gözaltına alındı. Emniyette ifadeleri alınan işçiler daha sonra serbest bırakıldı.

Yoğun ziyaret
Ankara Kadın Platformunca TEKEL işçisi kadınlara destek amacıyla Jeoloji Mühendisleri Odası’nda yapılan basın açıklamasında, “25 gündür hep en önde duran, cinsiyetçi söylemlere, küçümseyen tavırlara kulak asmayıp emeğinin hakkı için onurluca mücadele eden TEKEL işçisi kadınlar Ankara sokaklarında tarih yazıyor” denildi.
Recep Tayyip’in babası da işsiz
Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi Devlet Hastanesi’nde taşeron şirkete bağlı çalışan 15 işçinin işine son verildi. Hürriyet’in haberine göre, Ahmet Yolcu da işten çıkartılanlar arasında yer aldı. Çocukları olmaması nedeniyle 7 sene tedavi gördüklerini belirten ve 2 yıl önce baba olduğunu anlatan Yolcu, “Başbakan Erdoğan’a olan sevgimiz nedeniyle çocuğun ismini Recep Tayyip koyduk. Oğlum 2.5 yaşında” dedi. Yolcu şunları söyledi: “Kirada oturuyoruz. Taksitli borçlarım var. Eşim ve ben AKP üyesiyiz. Bizi AKP İlçe Teşkilatı’nın işten attığı söyleniyor. Bizim yerimize işe eleman alındı. Ancak kaç kişi alındığını bilmiyoruz. Sendikamız da bizi savunmadı.” Yolcu, AKP ilçe yönetimi hakkında kendi adamlarını işe aldıkları için suç duyurusunda bulundu.
Dünyanın dört bir yanından destek yağıyor
TEKEL işçisinin 25 gündür süren eylemi işçi kadınları da sonunda sokağa döktü. Başta İzmir olmak üzerne birçok şehirde kadınlar da erkek işçilerle birlikte eylem yaptı. Bu arada, TEKEL işçilerine, uluslararası destek geldi. 93 ülkede faaliyet gösteren sendika ve kuruluşlar, işçilere destek mesajı gönderdi. Alınan bilgiye göre, Tekgıda-İş Sendikasının üyesi olduğu Uluslararası Gıda, Tarım ve Turizm İşçileri Sendikası (IUF) ile başlattığı “TEKEL İşçilerine Destek Kampanyası” nın uluslararası alanda duyulmasıyla dünyanın farklı noktalarındaki sendika ve kuruluşlardan destek mesajları gelmeye başladı. Sendikaya şu ana kadar 93 ülkedeki sendika ve kuruluşlardan 2.730 destek mesajı ulaştı. Mesajların geldiği ülkeler arasında Almanya, Amerika, Arjantin, Arnavutluk, Benin, Bosna Hersek, Burunei Sultanlığı, Cezayir, Endonezya, Ermenistan, Fransa, Hindistan, Hong Kong, İran, Jamaika, Kore, Malezya, Meksika, Nijerya, Nikaragua, Pakistan, Rusya, Ruanda, Suriye, Şili, Tayland, Venezuela, Yeni Zellanda ve Japonya bulunuyor.

İşçilere dayatılan 4-C nedir?
4-C uygulaması özelleştirmeler nedeniyle işsiz kalacak işçilerle ile ilgili “sus payı” olarak gündeme getirildi. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4’üncü maddesinin (c) fıkrası ile 03.05.2004 tarihinde yürürlüğe konulan “Özelleştirme Uygulamaları Sonucunda İşsiz Kalan ve Bilahare İşsiz Kalacak Olan İşçilerin Diğer Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Geçici Personel Statüsünde İstihdam Edilmelerine İlişkin Esaslar” a göre, Bakanlar Kurulu tarafından 14.02.2005 tarihinde kararlaştırıldı. Bu karara göre;
- İstihdam edilecek geçici personele brüt aylık ücret ödenecek. Bunun dışında herhangi bir ücret ödenmez ve sözleşmelerine bu yönde hüküm konulamaz.
- Çalışma saatlerinde devlet memurları için tespit edilen çalışma saat ve süreleri dikkate alınır, ancak, geçici personel kendisine verilen görevleri çalışma saatlerine bağlı kalmaksızın sonuçlandırmak zorundadır. Ek ücret ödenmez.
- Geçici personel, istihdam edildiği sürece dışarıda kazanç getirici başka bir iş yapamaz. 
- Çalıştıkları her ay için azami 1 gün ücretli izin verilebilir.
- Geçici personelin hizmet sözleşmesinin feshinde, ihbar, kıdem veya sair adlar altında herhangi bir tazminat ödenmez. 
- Geçici personelin tip sözleşme örneklerinin Maliye Bakanlığı’na vize ettirilmesi zorunludur.
- Vize işlemi yapılmadan sözleşme yapılamaz ve herhangi bir ödemede bulunulamaz

Türk-İş’e bağlı işyerlerinde işe ‘1 saat’ geç başlandı
TEKEL işçileri 25’inci eylem gününde TÜRK-İŞ önündeki bekleyişini sürdürürken, bugün TÜRK-İŞ’in örgütlü olduğu bütün işyerlerinde çalışanlar işe bir saat geç başladı.
Tek Gıda-İş Sendikası üyesi TEKEL işçilerine destek vermek için DİSK, KESK gibi konfederasyonlara bağlı çalışanların da desteğiyle bu sabah Türkiye genelinde yine 1 saatlik iş bırakma eylemi yapıldı. KESK’e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BESK) üyeleri, Türk-İş’in “çalışmama hakkını kullanma eylemi” ne destek vererek, Danıştay Başkanlığı önünde açıklama yaptı.

Angarya çalışma
Mesai bırakan sendika üyeleri, TEKEL işçileri ile Danıştay Başkanlığı önünde “İşçi Memur Elele Genel Greve” ve “TEKEL İşçisi Direnişin Simgesi” sloganları attı. Grup adına yapılan açıklamada, yargının 4-C statüsünde çalıştırmayı “angarya” olarak nitelendiren kararlar verdiği vurgulandı.

Suç duyurusu
4-C statüsünün yargı tarafından aklanmadığı ifade edilen açıklamada, bu kararları uygulamayan idareler ve yöneticiler hakkında suç duyurularında bulunulduğu bildirildi. TEKEL işçilerinin 25 gündür süren eyleminin başarıyla sonuçlanmasının tüm çalışanların yararına olduğu dile getirilen açıklamada, TEKEL işçilerinin talepleri karşılanıncaya kadar desteğin süreceği kaydedildi.

‘Kimse sitem etmesin’
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, işçilerin haklarının ihlal edildiğini öne sürerek, “Kimse bize ’Niçin eylem yapıyorsunuz’diye sitem etmesin. Sitem edenler bizi eyleme mecbur etmesin” dedi.
 Türk-İş’e bağlı sendikaların üyeleri, aralık ayında alınan “sürekli eylem” kararları çerçevesinde, işe geç gitme eylemi yaptı. Bornova’daki Karayolları 2. Bölge Müdürlüğü önüne toplanan işçiler, sloganlar attı. Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, burada yaptığı konuşmada, işçilerin haklarının ihlal edildiğini; İstanbul’da itfaiye, Ankara’da da TEKEL işçilerinin hak ihlallerine karşı mücadele verdiğini belirterek, “Sadece onlar değil işçiler, memurlar, emeğiyle geçinen herkes bu yangına karşı sesini yükseltiyor. Bugün bir kez daha çalışmama hakkımızı kullanıyoruz. Bu eylemi 15 ve 22 Ocak’ta tekrarlayacağız” diye konuştu. Türkiye’de özelleştirmeler ve iş yeri kapatılmalarıyla birlikte işsizler ordusunun her geçen gün daha da büyütüldüğünü savunan Kumlu, şöyle konuştu: “TEKEL ve itfaiye işçileri başta olmak üzere çalışanların verdiği mücadeleye duyarsız kalınıyor. Ekmek mücadelesi için sesini duyurmaya çalışan kardeşlerimize tazyikli su ve biber gazı sıkılıyor, işçi kardeşlerimiz coplanıyor, gözaltına alınıyor. Hükümete düşen görev, inadından vazgeçip, taleplerimizi hemen dikkate alarak gereğini yapmaktır.”

 
Çok vahim
 
Genç nüfus azalıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çok vahim
Başkan’ın TV’sinde gizli kamera
O ALBAY İLK KEZ KONUŞTU
DURSUN ÇİÇEK: "GENELKURMAY'A SORUN"
Komisyon raporuna göre Yazıcıoğlu kazası
Kaza göz göre göre gelmiş
 
Kılıçdaroğlu'nu yanıltan numara
Arınç'a suikast ihbari ABD'den değil, internetten..
Ağır krize altınla dayandık
Yastık altındaki altınlar hızır gibi yetişti. Krizde 11 milyar dolarlık altın bozduruldu.
Erdoğan bu kez 5 çocuk istedi
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mimar Esra Kara ile dünya evine girdi.
 
Meclis'te tüp gazlı toplantı
“Zam, tamamen göstermelik” dedi.
Akaryakıt zammını taşıyamıyorlar!
Dünyada akaryakıt fiyatlarında lider konuma gelen Türkiye'de taşımacılık ...
‘Ağır silah’ın perde arkası
28 Şubat sürecinde asker ve emniyet arasında yaşanan gerginliğin ardından ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri