KÜÇÜK ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, iş çevrelerinin olmazsa olmazı olan meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini, bu okullar hakkında menfi görüşün değişmesinin ülkenin kalkınması açısından faydalı olacağını söyledi. Özgenç, Danıştay 8. Dairesinin, YÖK’ün, üniversiteye girişte farklı katsayı uygulanmasına ilişkin kararının yürütmesini önce oy birliğiyle, sonra oy çokluğuyla durdurmasının, sınav süresine çok az bir zaman kala velileri ve öğrencileri endişeye sevk ettiği gibi sanayide ve KOBİ’lerde telafisi zor zararlar doğuracağını savundu.
Bizi de zora soktu
Aslında verilen kararın, meslek liseli gençlerin hayatını kararttığı gibi vasıflı eleman ihtiyacı olan sanayici ve KOBİ sahiplerini zor durumda bıraktığını öne süren Özgenç, şöyle dedi: “Çünkü bu kesimler işletmelerinde, mesleki okullarda teorik bilgiye sahip öğrencileri, pratik bilgilendirmeyle alanındaki işe çok çabuk adapte oldukları için tercih ediyorlardı. Lakin ilköğretimin zorunlu olarak 8 yıla çıkarılması ve çıraklık kavramının bitmesiyle alttan yetişen insan gücü yeterli miktarda değildir. Dolayısıyla iş çevrelerinin olmazsa olmazı olan meslek liselerinin önünün açılması gerekmektedir. Bu okullar hakkında menfi görüşün değişmesi ülkenin kalkınması açısından faydalı olacaktır.”
Avrupa örneği
GELİŞMİŞ ülkelerin başında gelen Almanya’nın mesleki eğitime verdiği öneme dikkat çeken Özgenç, şunları söyledi: “Kendi insanını bu şekilde mağdur ederek, açlıkla mücadele eden Afrika ülkeleri seviyesine indirmeye kimsenin hakkı yoktur. Bu insanlar bizim insanlarımızdır, dedesi ve babası devlete hizmet etmiş, vergisini vermiş, gerekirse bu vatan uğruna canını verebilecek kadar ülkesini seven vatanperver ailelerin çocuklarıdır. Bunlar Türkiye Cumhuriyeti’nin vatandaşları gibi eşit haklara sahip olmalıdır. Ülkeyi kamplaşmaya götürecek ayrımcılıklara son verilmeli ve bu çağ dışı uygulama kaldırılmalı.”