Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Erdoğan:'Netanyahu Hitler'i Geride Bıraktı'
Erdoğan:'Netanyahu Hitler'i Geride Bıraktı'
Bakan Güler: İran'daki Gelişmeler Sonrası Sınır Güvenliği Artırıldı
Bakan Güler: İran'daki Gelişmeler Sonrası Sınır Güvenliği Artırıldı
Mayısta Trafikte 205 Bin Araç Artışı
Mayısta Trafikte 205 Bin Araç Artışı
Nisan’da Dış Ticaret Endeksleri Yükseldi
Nisan’da Dış Ticaret Endeksleri Yükseldi
Taşıt İlanlarında Yetki Doğrulaması Zorunlu Oldu
Taşıt İlanlarında Yetki Doğrulaması Zorunlu Oldu
HABERLER>DÜNYA
18 Haziran 2025 Çarşamba - 16:23

İsrail ve İran Arasındaki Çatışmalar Altıncı Gününde

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar altıncı gününe girdi. İsrail ordusu, gece saatlerinde İran’daki çeşitli hedeflere 50’den fazla savaş uçağıyla hava saldırısı düzenlediğini açıkladı.

İsrail ve İran Arasındaki Çatışmalar Altıncı Gününde

İsrail ile İran arasındaki karşılıklı saldırılar altıncı gününe girdi. İsrail ordusu, gece saatlerinde İran’daki çeşitli hedeflere 50’den fazla savaş uçağıyla hava saldırısı düzenlediğini açıkladı. Yapılan resmi açıklamada, "Son birkaç saat içinde hava kuvvetlerimize ait 50’den fazla savaş uçağı İran’daki askeri hedeflere yönelik geniş çaplı operasyonlar gerçekleştirdi." denildi.

Eski ABD Başkanı Trump ise İran lideri Hamaney hakkında, "Onu ortadan kaldırmayacağız, en azından şimdilik" ifadelerini kullandı. Hamaney ise ABD’nin müdahalesinin Washington’a telafisi mümkün olmayan zararlar vereceğini belirtti.

İsrail, bu saldırıların amacının İran’ın nükleer programını engellemek olduğunu savunarak, Tahran’daki bir santrifüj üretim tesisini hedef aldığını duyurdu. Yapılan açıklamada, hedefin İran rejiminin uranyum zenginleştirme kapasitesini artırma çabalarını engellemek olduğu ifade edildi.

Ayrıca İsrail ordusu, İran’ın İsrail’e yönelik karadan karaya füze saldırılarında kullandığı montaj üsleri ile hammadde üretim tesislerini vurduğunu iddia etti. Uçaksavar ekipmanlarının üretildiği tesislerin de hedef alındığı belirtildi.

İsrail’in kuzeyindeki Celile bölgesinde sabah erken saatlerde düşman kaynaklı bir insansız hava aracının (İHA) tespit edilmesi üzerine sirenler çaldı ve hava kuvvetleri bu İHA’ya müdahale etti. İHA’nın doğudan geldiği, kimin tarafından gönderildiğine dair bilgi verilmedi.

İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, 13 Haziran’dan bu yana İran’a yönelik hava saldırılarında 1100’den fazla hedefin vurulduğunu ve balistik füze ile hava savunma sistemlerine önemli zararlar verildiğini açıkladı. Defrin ayrıca, İran ordusuna ait 5 helikopterin de insansız hava araçlarını düşürmeye çalışırken hedef alındığını belirtti. İran ise gece boyunca İsrail’e yaklaşık 30 balistik füze attı, ancak bunların çoğu hava savunma sistemleri tarafından imha edildi ve can kaybı yaşanmadı.

Tahran’ın güneyindeki Veramin ilçesinin kaymakamı Hüseyin Abbasi, İsrail’e ait bir F-35 savaş uçağının Veramin çevresinde düşürüldüğünü bildirdi. İran polis sözcüsü Said Muntazerulmehdi ise İsrail ajanlarının kullandığı değerlendirilen 14 İHA’nın tespit edilerek imha edildiğini açıkladı.

İran güvenlik güçleri, Elburz eyaletinde kamikaze drone ve mini intihar hava araçlarının parçalarını taşıyan bir kamyoneti durdurup ele geçirdi; bir kişi gözaltına alındı. Ayrıca Tahran’da İsrail ajanlarının kullanabileceği 23 İHA daha ele geçirildi. Bunların arasında bir İHA üretim atölyesi de tespit edildi ve 2 kişi gözaltına alındı. Hemedan’da ise bir İHA hava savunma sistemleri tarafından düşürüldü.

İran devlet televizyonu, İsfahan eyaletinde Hermes 900 tipi bir İsrail SİHA’sının düşürüldüğünü ve üzerinde gelişmiş 8 füze bulunduğunu bildirdi. Öte yandan, İsrail ordusu sabah saatlerinde İran kaynaklı 10 İHA’yı engellediklerini ve 7’sini hava sahasına girmeden düşürdüklerini açıkladı.

İran Kızılay Başkanı Mücteba Halidi, İsrail saldırılarının 21 İran eyaletini etkilediğini ve yaklaşık 1000 kişinin geçici barınma merkezlerine alındığını duyurdu. Halidi, sağlık ve kurtarma çalışmalarına 3 bin 667 personelin katıldığını ve 145 yaralının hastanelere sevk edildiğini ifade etti.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesine göre, İsrail’in İran’dan gelen balistik füzelere karşı kullandığı Arrow hava savunma sistemindeki füzeler tükenmek üzere. ABD ise İsrail’in savunma kapasitesini güçlendirmek için destek sağlamaya devam ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ulusal birlik çağrısı yaparak, halkın hükümetle dayanışma içinde olması halinde hiçbir tehdidin ülkeyi yıkamayacağını belirtti.

İran’ın BM nezdindeki temsilcisi Ali Bahreini, İsrail’in ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerden aldığı desteği eleştirerek, İsrail’in sivillere yönelik saldırılarının uluslararası hukuku ihlal ettiğini söyledi. Bahreini, İran’ın İsrail saldırılarına kararlı ve güçlü bir şekilde yanıt verdiğini vurguladı.

İran’ın misilleme saldırıları sonucu İsrail’de yaklaşık 3 bin 800 kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı. İsrail hükümeti, İran’ın saldırılarında 400’den fazla balistik füze ve İHA kullanıldığını açıkladı. Saldırılar sonucunda 24 İsraillinin hayatını kaybettiği, 804’ün üzerinde kişinin yaralandığı bildirildi. Ayrıca 18 bin 766 tazminat başvurusu yapıldı.

Yurt dışında bulunan bazı İsrailliler, Güney Kıbrıs’tan kalkarak Tel Aviv’e dönüş yapmaya başladı. İsrail Ulaştırma Bakanı Miri Regev, hava köprüsü kurulacağını duyurarak, havalimanlarında kalabalık oluşturulmaması çağrısında bulundu.

İsrail Dışişleri Bakanı Gideon Saar, İran ile herhangi bir müzakere yapılmadığını belirtti ve saldırıların hedeflerine ulaşana kadar devam edeceğini açıkladı.

İran, İsrail’in ilk saldırılarında hedef aldığı Hemedan’daki Subaşı radar sistemini yeniden faaliyete geçirdiğini duyurdu. Radar sisteminin bölgedeki düşman hedeflerin tespiti ve engellenmesi için önemli bir görev üstlendiği belirtildi.

İsrail’in 13 Haziran’da İran’daki nükleer tesisler ve üst düzey komutanları hedef aldığı saldırılar sonucunda, İran’da 9 nükleer bilim insanı ve bazı komutanlar hayatını kaybetti. Sivil kayıp sayısı ise 224 olarak açıklandı. İran’ın misilleme saldırılarında ise 24 kişi yaşamını yitirdi, 500’den fazla kişi yaralandı.

Türkiye başta olmak üzere birçok ülke İsrail’in saldırılarını kınadı.

 
Erdoğan:'Netanyahu Hitler'i Geride Bıraktı'
 
Yusuf Tekin’den Okullarda Geleneksel Oyun ve Teknoloji Vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İran’ın Misilleme Saldırılarında İsrail’de Can Kaybı 8’e Yükseldi
İran'ın gece saatlerinde gerçekleştirdiği misilleme saldırılarında İsrail'deki ...
İran’dan Tel Aviv’e Füze Saldırıları
İsrail’in İran’a yönelik saldırıları sürerken, İran da İsrail’e balistik ...
İsrail İran'a Saldırdı
İsrail'in İran'a düzenlediği saldırılarda İran Genelkurmay Başkanı Muhammed ...
 
Gazze’de Can Kaybı 55 Bini Aştı
İsrail’in 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği yoğun saldırılar ...
Hindistan'da 242 Kişiyi Taşıyan Yolcu Uçağı Düştü
Hindistan’ın Gucerat eyaletinde, Ahmedabad kentindeki Sardar Vallabhbhai ...
İsrail, Madleen Gemisindeki 4 Aktivisti Sınır Dışı Ediliyor
Gazze'ye insani yardım taşıyan "Madleen" adlı sivil yardım gemisinde yer ...
 
İsrail Gazze’ye Saldırılarını Yoğunlaştırdı
İsrail’in Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerine gerçekleştirdiği saldırılarda, ...
İbrahim Aydemir: Batı’nın insan hakları makyajı dökülüyor
PARLAMENTER GAZETECİ VE YAZARLAR BİRLİĞİ BAŞKANI AYDEMİR: “İNSAN HAKLARI ...
Gazze’de 10 Günde 815 Ölü, Yardımlar Engelleniyor
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne son 10 gün içinde düzenlediği saldırılarda ...
 
YAZARLAR
Dilek Yılmaz
Dilek Yılmaz
Şimdinin gücü
Dağıstan Türkmen
Dağıstan Türkmen
Nihat Genç’in yalnızlığı ve gerçek vatanseverlik
Yavuz Münir Saatçi
Yavuz Münir Saatçi
Selçuk Bayraktar’a Düşmanlık Yarışması
Oylum Demiray
Oylum Demiray
Çöplükten yükselen kutsallar
İzzet Sevimli
İzzet Sevimli
Radar tarlası isyan ettiriyor
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
Üniversite mi dediniz?!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri