Kadına ve kız çocuklarına yönelik şiddet ile erken yaşta evliliklerle mücadele amacıyla "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 5. Ulusal Eylem Planı (2026-2030)" hazırlanacak. Bu planın, "şiddete sıfır tolerans" ilkesi doğrultusunda yasal düzenlemelerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlaması bekleniyor. AA muhabirinin derlediği "2025 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı"na göre, kadınların eğitim ve istihdam da dahil olmak üzere tüm yaşam alanlarında eşit hak ve imkanlardan yararlanması, her türlü şiddet ve ayrımcılıktan uzak bir yaşam sürmesi ile temsil ve katılımlarının artırılması için kapsamlı projeler hayata geçirilecek.
Kadın-erkek fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadınların güçlenmesi önceliği, tüm planlama ve uygulama süreçlerinde yer alacak. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planı (2024-2028) etkin bir şekilde uygulanacak ve bu sürecin izlenmesi için bir internet sistemi kurulacak.
Kadınların eğitim, istihdam ve karar alma mekanizmalarındaki temsillerini artırmak için kota ve ek destekler gibi "geçici özel önlemler" belirlenecek. Kamu, özel sektör ve siyaset dahil tüm karar alma süreçlerinde kadınların temsilinin artırılması hedefleniyor.
Ayrıca, eğitimde ve istihdamda yer almayan genç kadınların toplumsal ve ekonomik hayata katılımını artırmak için destekleyici çalışmalar yapılacak. Kadınların bilim, bilgi ve iletişim teknolojilerine eşit katılımını sağlamak amacıyla etkinlikler düzenlenecek ve kadın kooperatiflerini güçlendirmek için eğitim ve danışmanlık hizmetleri verilecek.
Mühendislik fakülteleri ve liselerdeki kız öğrenciler için farkındalık çalışmaları gerçekleştirilecek. "Eşit işe eşit ücret" ilkesinin benimsendiği koşullarda kadın istihdamının artırılması sağlanacak. Kadın istihdamını artırmak için bakım hizmetlerine yönelik alternatif modeller geliştirilecek.
Kadınların iş gücüne katılımını artırmak için girişimcilik, finansal okuryazarlık ve kooperatifçilik alanlarında programlar genişletilecek. Ayrıca, matematik, fen, teknoloji ve mühendislik alanlarında kadınların eğitim ve istihdamının artırılması için dönüşüm çalışmaları yapılacak.
Şiddet uygulayanlara yönelik psikososyal destek hizmetleri sağlanacak ve kadınlara karşı şiddet ile zorla evliliklerle mücadele amacıyla sıfır tolerans ilkesi uygulanacak. Kadına yönelik şiddeti önleme ve şiddet mağdurlarını güçlendirme hedefiyle, yeni ulusal eylem planları hazırlanacak.
Kurumsal kapasitenin geliştirilmesi ve şiddet uygulayanlara yönelik destek hizmetlerinin etkin sunulması için çalışmalar yapılacak. Nüfus yoğunluğu yüksek 3 büyük şehirde ikinci Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) açılacak ve kadın konukevlerinin ihtisaslaşmasına yönelik düzenlemeler yapılacak.
Kadına karşı her türlü şiddetle mücadelede toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla eğitim programları oluşturulacak. Kadın konukevlerinden yararlanan 15 bin kadına bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri verilecek. Aile içi şiddetle mücadele kapsamında da toplumsal duyarlılığı artırma çalışmaları yürütülecek.