Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>TÜRKİYE
15 Aralık 2009 Salı - 07:38

Kalkınma ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanması şart

TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, Milli Kütüphane’de düzenlenen Sanayi Kongresi’nde, “Kalkınma, refah ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanmasının her zamankinden acil olarak ülke gündemine girmesi gerektiğini dile getirdi

Kalkınma ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanması şart

TMMOB Sanayi Kongresi 2009, “Dünya Ekonomik Krizi ve Türk Sanayinin Yeniden Yapılanması” ana teması altında Milli Kütüphane’de başladı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, kalkınma, refah ve istihdam odaklı bir sanayi yapılanmasının her zamankinden daha acil olarak ülke gündeminde bulunduğunu söyledi.

Algılamada geç kalındı

Soğancı yaptığı konuşmada, küresel krizin gelişmiş kapitalist ülkelerden başlayarak az gelişmiş ülkelere doğru kayan bir yörüngede etkisini sürdürdüğünü ifade etti.

Türkiye’nin bu süreçte krizin etkilerini algılamakta geciktiğini ve boyutunu, bankalarla finansman kurumlarının düzeyine indirgeyerek ele aldığını savunan Soğancı, “Planlama politikası ve bu politika sonucunda sanayi sektörünün öncelikleri ortaya konulmalıdır. Destekler ve teşvikler hem sektörel hem de bölgesel düzeyde ele alınmalı, öncelikli sanayi alt sektörleri tartışmaya açılmalıdır” dedi.

Sanayi yatırımında düşüş

Makina Mühendisleri Odası (MMO) Başkanı Emin Koramaz ise, ülke politikalarında sanayinin ikinci plana itilerek hizmet ve finans sektörlerinin desteklenmesi sonucu imalat sanayi yatırımlarının toplam yatırımlar içindeki payında ciddi düşüşler meydana geldiğini, bu oranın 1980 yılında yüzde 28,5 düzeyindeyken bugün yüzde 14’lere kadar gerilediğini dile getirdi.

Koramaz, aynı dönemde sanayide yatırım yoğunluğunda da yüzde 32 seviyesinden yüzde 10’lar seviyesine varan bir düşüşün söz konusu olduğunu ifade etti.

Kriz bizi teğet geçmedi

Küresel krizden en çok etkilenen ülkelerin başında Türkiye’nin geldiğini belirten Koramaz, krizle birlikte çok sayıda işyerinin kapandığını, sadece 1 yıl içinde 1,5 milyon kişinin işsiz kaldığını, sanayide işten çıkarılanların 750 bin kişiyi bulduğunu söyledi.

Sanayide son 1 yıllık üretim daralmasının yüzde 20’yi bulduğunu belirten Koramaz, şunları kaydetti:
“Bazı alt sektörlerde küçülme oranı yüzde 40-45 seviyesindedir. İhracat düşüşü son 1 yıl içinde yüzde 30’a yaklaşmıştır. İthalat girdi oranı yüksek olan alt sektörlerde sorun daha da büyüktür. Fason üretime dayalı, ithalatla büyüyen ihracat modeli can çekişmektedir.

Dünyada krizle birlikte sosyal adaletçi programlara ve kamusal desteklere dair inanç ve yönelim artarken, ülkemizde krizin asli sorumlusu olan serbestleştirme politikalarında ısrarcı olunuyor. Yeni zamlar, vergi artışları ve özelleştirmeler tek çözüm olarak dayatılıyor.’’

İnsan odaklı yaklaşım

Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu da konuşmasında kalkınma, planlama ve sanayileşmenin önemine işaret etti. Sanayileşmenin kar hırsına kurban edilmemesi, uluslararası bir planlama çerçevesinde yapılması gerektiğini vurgulayan Kozanoğlu, kalkınmanın da sadece üretimin arttırılması olarak değil, insan odaklı bir yaklaşımla, bütünlüklü bir kavram olarak ele alınması gerektiğini söyledi.

Kozanoğlu, yaşanan küresel krizin kapitalizmin kendi iç çelişkilerinin faturasının tüm insanlığa ödetildiği bir kriz olduğunu ifade etti.

KOBİ’lerin kurtuluşu Ar-Ge ve inovasyon

Türkiye’de sanayinin yeniden istihdam yaratabilir duruma getirilmesi, ara malları üretimine acilen geçilmesi, KOBİ’lerin Ar-Ge ve inovasyonla özgün ürüne yönelmesi gerektiğini söyleyen Soğancı, bunun da ancak ülke çıkarlarından ve halktan yana bir planlamayla mümkün olacağını kaydetti.
Soğancı, “Gelişmiş kapitalist ülkeler yeniden toparlanıp sömürü ve baskı politikalarını az gelişmişlere dayatmadan Türkiye, siyasi erkin yenilenme ve dinamizmine dayalı planlı bir yeniden yapılanma politikasına öncelik vermelidir” diye konuştu.

 
Times nükleer bombayı belgeledi
 
Yastık altında altın değil hayaller var
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TOKİ konutları 10 yıl sonra mutsuz edecek
Ankara’nın önemli inşaat firmalarından Mesa Mesken’in Yönetim Kurulu Başkanı ...
Ateş’ten çok sert yanıt
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in Meclis kürsüsünden eleştirdiği ...
Başkent 2011yılına kadar AVM metrekaresi olarak ilk sırada yer alıyor
Antares Alışveriş ve Yaşam Merkezi Müdürü Çiğdem Gönen, “Tümü kadınlardan ...
 
Göl manzaralı mezara 6 bin TL bağışlı defin
Gölbaşı Belediyesi Başkan Vekili Ahmet Çelebi, mezarlık alanın ancak ilçedeki ...
Tam organik denetim için personel eğitimi
Ankara İl Tarım Müdürlüğü uzmanları, Yenimahalle Belediyesi personeli ...
Başkentgaz BOTAŞ’a olan borcunu sıfırladı
Ödenemeyen gaz paraları yüzünden BOTAŞ’a olan borcu geçtiğimiz Mayıs ayında ...
 
Çocuklar yeni döneme başladı
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi bünyesinde faaliyetini sürdüren “Çocuk ...
Gökdelene şimdi de telif hakları davası
Özelleştirilmesinin ardından, yaşanan tadilat çalışmaları nedeniyle tartışmaların ...
Cebimizde gezdirdiğimiz tehlikeye tedbir geldi
Piyasa Gözetimi Laboratuvarı’nda teste tabi tutulan 52 marka, 81 model ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri