Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
12 Mayıs 2020 Salı - 13:54

Kalp hastaları tatil bölgelerine gitmeyin

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs etkilerini sürdürmeye devam ediyor.

Kalp hastaları tatil bölgelerine gitmeyin

Tüm dünyayı etkisi altına alan coronavirüs etkilerini sürdürmeye devam ediyor. Virüsün solunum yollarında yaptığı baskı ile kalbe aşırı yük bindirdiğini söyleyen Türkiye İş Bankası iştiraki Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Kalp ve damar hastaları virüsün kalbe bindirdiği yükten dolayı ciddi risk altındadır. Sosyal medyada tansiyon ilaçlarının virüse yol açtığı gibi birçok dedikodu dönüyor. Bu gerçek dışı sözler, hastalarımızın ilaçları bırakmasına neden oluyor. Bu konuya dair herhangi bir kanıtlanmış bilgi bulunmuyor.  Kalp ve damar hastaları reçeteli ilaçlarını kullanmaya devam etmeli. Ayrıca herhangi bir kan grubunun hastalığa karşı üstünlüğü ya da dezavantajının bulunduğu haberleri doğru değildir. Bu söylenti bilime dayanmamaktadır ve yanlış bilgidir” dedi.

Coronavirüs dünya genelinde can almaya devam ederken, kalp ve damar hastaları yüksek risk grubunda bulunuyor. Covid-19’a karşı kalp ve hipertansiyon hastalarının, kalp damar hastalığı olanların hijyen koşullarına dikkat etmeleri gerekirken, mümkün olduğunca kendilerini evde izole etmeleri gerekiyor. Kalp ve damar hastalarına uyarılarda bulunan Bayındır İçerenköy Hastanesi ve Bayındır Levent Tıp Merkezi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Timur Timurkaynak, Hastaların ilaçlarını aksatmadan kullanmaları gerekmektedir. Tansiyonlarını ve şekerlerini kontrol altında tutmalılar. Sık sık elleri yıkamak şart. İmmün sistemi güçlü tutmak için düzenli uyku, sağlıklı beslenme, Akdeniz mutfağı ağırlıklı beslenme, aşırı alkol tüketimini azaltma, sigaradan acilen kurtulmak ve düzenli egzersiz yapmak çok önemlidir” dedi.

HANGİ DURUMDA HASTANELERE GİDİLMELİDİR?

Covid-19 sürecinde hastalara rutin olarak hastaneye gelmeyin diye uyarılarda bulunduklarını belirten Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Öncelikle göğüs ağrısı varsa bu önemli olabilir. Özellikle kravat alanında hissedilen, boyna, kola, çeneye, omuza yayılan bir ağrı varsa bunlar önemli ağrılardır. Bunun dışında tansiyonları kontrolsüz giden hastalar da önemlidir. Bu hasta grupları, mutlaka bizimle iletişime geçmelidir. Eğer telefon üzerinden tansiyonları kontrol edemezsek hastaneye gelmelerini isteyebiliriz. Ayrıca, konuşma bozukluğu başlayan, hafıza kaybı yaşamaya başlayan, bayılma ya da kolunda-bacağında kuvvet kaybı gibi sorunları olanlar mutlaka hastaneye gelmelidir” dedi.

KALP-DAMAR HASTALARI REÇETELİ İLAÇLARINI

KULLANMAYA DEVAM ETMELİ

Kalp-damar hastaları için ilaç kullanımının çok önemli olduğunu söyleyen Timurkaynak, “Maalesef sosyal medyada, ACE ve ARB grubu tansiyon ilaçlarının vücuttaki coronavirüs hasarını artırdığına dair birçok dedikodu dönüyor. Bu gerçek dışı sözler, hastalarımızın ilaçları bırakmasına neden oluyor. Bu konuya dair herhangi bir kanıtlanmış bilgi bulunmuyor. Ayrıca dünyanın farklı yerlerindeki kardiyoloji dernekleri ve Dünya Sağlık Örgütü, tansiyonun kontrol altında tutulmasının önemli olduğunu ve kullanılan ilaçlara aynen devam edilmesi gerektiğinin altını net olarak çiziyor. Bu yüzden dedikodulara inanmadan ve doktorunuza danışarak ilaçlarını kullanmaya devam edin” diyerek uyarılarda bulundu.

YAŞ ARTTIKÇA RİSK BÜYÜYOR

Covid-19 hastalığının yaşla bir ilişkisi varmış gibi görünüyor diyen Prof. Dr. Timur Timurkaynak, “Elde edilen veriler, 50 yaşın altında ölüm oranlarının yüzde 1’lerin altında olduğu gösteriyor. Özellikle 60-70 yaşlarında yüzde 5’lere çıkıyor. 70-80 yaşları arasındakilerin yüzde 10’unu, 80 yaşın üzerindekilerin ise yüzde 20’sini kaybediyoruz. Yaş tabii ki tek başına bu durumdan sorumlu değil. Yaşlandıkça kronik hastalıklarımız arttığı için ölüm riskimiz artıyor. Fakat bu, gençler bu hastalıklardan korunuyor, onlara bir şey olmaz demek değil. Herkesin korunması gerekiyor” dedi.


YAZLIK BÖLGELERE GİTMEK DOĞRU DEĞİL!

Yazlık bölgelerde hastane ve sağlık personeli sayısı oldukça az olduğundan, Covid-19 gibi komplike hastalıklarla mücadele etmek için yeterli olmayabiliyor diyen Timurkaynak, “Bu nedenle evlerinizden çıkmamanız çok önemli. Evinizde kalın, büyük şehirlerde kalın. Eğer herhangi bir sağlık probleminiz olursa büyük şehirlerdeki imkanlardan yararlanın. Yazlıklara gitmenin zamanı henüz gelmedi” dedi.

YENİ TİP CORONAVİRÜS NELER ÖĞRETTİ?

Coronavirüs, bizim yıllardır hastalarımıza anlattığımız birincil korunmanın önemini öğretti diyen Timurkaynak, “Virüs öldürmez ama sağlıksız yaşam tarzı ve bu tarzın ardından gelen hastalıklar öldürür” diyerek yapılması gerekenleri söyledi:

  • Tansiyon hastası olmamak,
  • Diyabet hastası olmamak,
  • Kilo almamak,
  • Egzersiz yapmak,
  • Sigara içmemek,
  • Sağlıklı beslenmek,
  • Sağlıklı uyku uyumak
  • Egzersiz yapmak


Hibya Haber Ajansı

 
Erdoğan kabine toplantısının ardından açıklama yaptı
 
18 yılda 587 hidroelektrik santrali hizmete aldık
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TÜDEF : “Asbestli Su Boruları Karın Zarı Kanseri Yapıyor “
TÜDEF : “ Ankara ve civarı ilçelerde yıllardır kullanılan asbestli su ...
Sağlık Bakanlığı'ndan uzaktan gebe eğitimi
Sağlık Bakanlığı, koronavirüs nedeniyle hastanelere gidemeyen gebeler ...
Halk sağlığı uzmanı uyardı: Herkes kendi ürünleri ile kuaför ve berbere gitsin
Koronavirüs nedeniyle uzun bir süredir kapalı olan kuaför, berber ve AVM’lerin ...
 
Sigarayı bırakmak isteyenlerden Yeşilay’a rekor başvuru
Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) çatısı altında ücretsiz psikolojik ...
Aşıda, hayvan deneyleri aşamasına geldi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, koronavirüse karşı yürütülen ...
Yılların hastalığı Tavuk Karası'na ( Gece Körlüğü) kök hücre umudu
Tedavisi yok kabul edilen bir hastalıkta daha kök hücre umut oldu. 32 ...
 
Sağlık çalışanları koronavirüs’ten çok şiddete uğramaktan korkuyor
Üsküdar Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin en geniş ...
Koronavirüse karşı 10 etkili besin hijyeni
Koronavirüse (Covid-19) yakalanma riskini azaltmak için güçlü bir bağışıklık sistemine ihtiyaç var.
Dışarıdan eve giren ürünlerin hijyeni nasıl sağlanmalı ?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri