Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Terörle Mücadele Bizim Kırmızı Çizgimizdir
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Bakan Güler Gaziler Günü'nü Kutladı
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
Ticaret Bakanlığı 8 Ayda 815 Milyon Lira Ceza Kesti
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
MİT, PKK’nın Sözde Gara Sorumlusunu Etkisiz Hale Getirdi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
3 Nisan 2012 Salı - 10:13

Kanserle savaşta sanat takviyesi

Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki kanser tedavisi gören 100 hasta, tedavi esnasında aldıkları resim ve müzik dersleriyle stres atıyor.

Kanserle savaşta sanat takviyesi

ANKARA Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 100 kanser hastasına kemoterapi tedavisi sırasında uygulanan resim derslerinin ve Türk musikisinin hasta üzerindeki olumlu etkilerini araştıran bilimsel proje başlatıldı. Projeden elde edilen ilk verilere göre, resim ve müzik etkinliklerinin ardından hastaların stres hormonları ve kaygı düzeylerinde önemli ölçüde azalma gözlenirken, bazı hastaların tedavi günü olmamasına rağmen kemoterapi ünitesine gelerek, resim derslerine katıldığı görüldü.

Başhekim Prof. Dr. Nurullah Zengin, hastanelerinde kanser tedavisinin modern yöntemlerini en iyi şekilde kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Tedavi kararlarının tümör konseylerinde alındığını, ilaçların robotik yöntemlerle hazırlandığını anlatan Zengin, “Hekim sorumluluğunun burada bittiğini düşünmüyoruz. İnsan bir bütün ve psikolojik yönü de var. Sanatla yapacağımız girişimlerle hasta uyumunu artırabileceğimizi ve bunun da tedaviye olumlu katkı vereceğini düşünüyoruz” dedi.

Stres atıyorlar

Bu kapsamda Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Öğretmenliği Bölümü’nden yüksek lisans öğrencilerinin teklifiyle 100 hasta üzerinde çalışmalara başladıklarını belirten Zengin, çalışma aşamalarını şöyle anlattı:

”Resim yapmanın kemoterapi alırken stresi azaltabileceği yaklaşımıyla bilimsel çalışma başlattık. Hazırlanan protokolü hastanemizin Bilimsel Araştırma Komisyonu’nda görüştük. Onların da onayıyla yaklaşık bir aydır uygulama yapıyoruz. Ana hatlarıyla, resim derslerinin öncesinde psikologların gözetiminde stres ölçümü yapıyoruz.

İsteyerek geliyorlar

Daha sonra hastalar, tedavi sırasında resim yapıyorlar ve tedavi bittiğinde yeniden stres ölçümü yapıyoruz. Bu verileri objektif kriterlerle değerlendiriyoruz. Hastalarımız kemoterapi günü yaklaştığında sıkıntıya düşer, gelmek istemez ve strese girer. Çalışma sonunda, tedavi günü olmadığı halde sırf resim için üniteye gelen hastalarla karşılaştık. Hastalarımız kesinlikle çok rahatladıklarını ifade ediyor. Bu bizim için gerçekten çok çarpıcı. Hastalarımız ayakları geri giderek değil, isteyerek geliyor. Yurt dışında pek çok örneği bulunan sanatla terapi yönteminin iyi örneklerinin Türkiye’de de yapılması için çalışıyoruz.”

Müzik terapisi

Zengin, Türk Musikisini Araştırma ve Tanıtma Grubu’nun (TÜMATA) da Numune Hastanesi’nde müzik terapisine başladığını söyledi.
 Hastaları tedavinin yanında moral ve motivasyon açıdan desteklemek istediklerini ifade eden Zengin, “Resim derslerinin yanında müzik uygulamalarının da bu amacımıza yönelik olabileceğini düşünüyoruz. TÜMATA grubuyla sürekli çalışma başlatmayı planlıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızı bir başlangıç olarak görüyor ve daha detaylı bilimsel çalışmalar yapmayı planlıyoruz” dedi.

Daha az acı çekiyorum

HASTANEDE 8 aydır kemoterapi tedavisi gören Gülfen Ercan, resim yaparken tedaviye odaklanmaktan kurtulduğunu, sıkıntılarının azaldığını, daha az acı çektiğini söyledi. Bu sayede yeteneklerini de geliştirme fırsatı bulduğunu anlatan Ercan, “Öğrenciyim, arkeoloji ve sanat tarihi konusunda master yapıyorum. Resme yeteneğim olduğunu burada öğrendim. Boya, çerçeve alıp, resme evde devam etmeyi düşünüyorum” dedi.

 
Yaşlı çiftin parasını az buldu bağlayıp dövdü
 
Mutlu Aile projesi Büyükşehir’e ödül getirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara’da ruh sağlığı eğitimi
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Ankara’da düzenlenen 2 günlük Toplum Ruh Sağlığı ...
‘Güzellik’ bekliyor
Gazi Hastanesi’nde yüz nakli bekleyen Dilek Sürgün, 8 yıl önce trafik ...
Babaannelerden nakil nasihati
70 yaşından sonra geçirdikleri böbrek nakli ile yeniden hayata tutunan ...
 
Sağlık sırları dünyaya açıldı
94 yaşındaki emekli öğretmen Saadet Berna’nın sağlık sırları Dünya Sağlık ...
Şişmanlığın temeli çocuklukta
Get Media Player Plugin Show Radyo
21 bin kadın kanser kıskacında
Türkiye’de yılda en az 20 bin kadına meme kanseri teşhisi ve 1300-1500 ...
 
Samsun’dan bağışlanan kalp Ankara’da atıyor
Geçirdiği rahatsızlık sonucu kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen ...
Çayyolu’na diyaliz merkezi
Başkent Üniversitesi Hastanesi tarafından Çayyolu’nda yaptırılan diyaliz merkezi hizmete açıldı.
Lösemili çocuklar hediyelerini aldı
Lösemi tedavisi gören çocukların yeni yıl dilekleri gerçek oldu. LÖSEV ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri