Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EĞİTİM-BİLİM
11 Temmuz 2021 Pazar - 11:17

Kariyer planlaması için doğru yaklaşım

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Gülşah Ergin sınav dönemi öncesinde, gençlerin kariyer planlarını yaparken hangi konulara odaklanmaları gerektiğini paylaştı.

Kariyer planlaması için doğru yaklaşım

Gençler, “Kariyer hangi aşamada planlanır ve kariyer planlama için nasıl bir yol izlemek gerekir?” sorusu sorulduğunda, ülkemizin ve dünyanın değişen ekonomik koşullarına paralel olarak kafalarının karışık olduğunu her fırsatta belirtiyorlar. Üniversite sınavlarına hazırlanan milyonlarca gencin odaklandığı puan sistemi her ne kadar önemli olsa da seçim yaparken gençlerin çok daha geniş bir açıya ihtiyaçları var. “Bu puan ile nereye yerleşilir?” dönemi de artık çok eskide kaldı. Bu mantıkla yönlendirilen, sonra da günden güne sistemin içinde kaybolan gençlerin, geleceğin potansiyel işsizleri ve mutsuz insanları olması yüksek olasılık.

Yetenekler, ilgi alanları ve kişilik özellikleri göz önüne alınmalı

DBE Davranış Bilimleri Enstitüsü’nden Klinik Psikolog Gülşah Ergin, meslek seçiminin insan hayatındaki en önemli kararlardan biri olduğuna dikkat çekerek, doğru bir seçim için önce kişinin yeteneklerine, sonra kişilik özelliklerine ve daha sonra da ilgi alanlarına bakmak gerektiğini belirtti. Gülşah Ergin, “Sadece bunlar da değil; kişinin değerlerine, hayallerine de bakmak lazım. Yetenekler kişinin kolay öğrendiği ve kolaylıkla yapabildiği alanları açıklar. Kişilik özellikleri kişinin ne şekilde mutlu olabileceğini gösterir. İlgi kişinin daha fazla öğrenmeye meraklı olduğu alanlara işaret eder. Değerler, kişinin yaptığı işin sonucunda ne elde etmek istediğidir. Hayaller ise tutkulardır. Doğru meslek seçimi kişinin tüm bu yanlarını dikkate almayı gerektirir” dedi.

Sağlıklı bir kariyer planlaması için neler yapmalı?

Gülşah Ergin, kariyer planlamasının bir yolculuk olduğunu belirterek, “Bugün daha 18’ini doldurmamış gençlerden gelecekte “tam da ne olmak istediğini” belirleyebilmesini beklemek ne gerçekçi ne de sağlıklı. Kişi, bunu süreç içerisinde kendini keşfederken bulmalı. İş sadece bölüm seçmekle olmuyor. Onlarca bölümün bir de onlarca alt dalı var. Kişi kendisini sorgulamaya devam etmeli, değişimini izlemeli, üniversitede okurken farklı alanlarda stajlar yapmalı, projelere katılmalı vb. Kendisine uygun olmadığını gördüğü alanları elemeli, uygun olduğunu gördüklerini tutmalı ve o alanlarda biraz daha fazla deneyim kazanmanın fırsatlarını yaratabilmek için çabalamalı. Bunların hepsini daha üniversitedeyken yapmalı. Üstelik bunların çoğunu, büyük bir ihtimalle, gönüllü olarak yapması gerekeceği gerçeğini de kabul etmeli. Ancak böyle olur sağlıklı bir “Kariyer Planlaması” ifadelerini kullandı.

Gençler kararlarını verebilmeli

Gelişen ve değişen dünyada, dün adını bile duymadığımız ama bugün popülerlikleri giderek artan yüzlerce yeni meslek olduğuna dikkat çeken Gülşah Ergin, karar aşamasında gençlere rehberlik etmenin önemli olduğuna ama onlar için karar vermenin sakıncalarına dikkat çekti. Gençler içinde büyüdükleri dünyayı, doğru yönlendirildikleri zaman çok daha zengin bir bakış açısıyla analiz edebilir diyen Ergin, “Zirveye çıkmayı isterken o zirvenin önünde bir dağ da olduğunu gören, kendini keşfetmeye cesaret edebilen, başarı için başarısızlığın şart olduğunu anlayan, çabasını hep sürdüren, kendini bilen, kendini seven, kendini değerli gören mutlu nesiller yetiştirebilmek bizim elimizde. Gençlerin bu yolculuğunda onlar için karar verenler değil onlara rehberlik edenler olmamız, onlara yapabileceğimiz en büyük yatırım olacaktır” yorumunu yaptı.

Hibya Haber Ajansı

 
Farkında olmadan aldığımız tuzlara dikkat
 
Çorum'da deprem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Üniversite, burs imkanlarını duyurdu
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) geçtiğimiz günlerde gerçekleşti.
YKS bitti peki adayları neler bekliyor?
Yaklaşık 3 milyon öğrenci 2021 YKS sınavın da ter döktü. Heyecan dolu, ...
LGS 2021’de “5 TÜRKİYE BİRİNCİSİ" çıkardı
Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) 2021 Liselere Geçiş Sınavı’nın sonuçlarını açıkladı.
 
Sınav kaygısı ile baş etmenin yolları
Hayatımızda pek çok değişikliğe neden olan koronavirüs salgını sırasında ...
YKS öncesinde neler yapılmalı
Yaklaşık 2 milyon 700 bin üniversite adayının başvuruda bulunduğu Yükseköğretim ...
YKS’ye geri sayımda altın öneriler
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için geri sayım başladı.
 
Sınava son bir hafta kala bunlara dikkat
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından gerçekleştirilecek ...
YKS’de dikkati canlı tutacak öneriler
Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) çok az zaman kaldı. Aynı zamanda ...
LGS sonuçları 30 Haziran'da açıklanacak
Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılan merkezi sınavın sonuçlarının ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri