İstanbul merkezli 25 ilde düzenlenen operasyonlarda, illegal "panel" sorgulama sistemleriyle kişisel verileri ele geçirip satan ya da şantaj amacıyla kullanan 44 şüpheli tutuklandı. İstanbul Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şubesi tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında çocukların da bulunduğu 64 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler, emniyetteki işlemlerinin ardından Anadolu Adalet Sarayı’na sevk edildi. Çocuklarla ilgili ifadeler, Çocuk Suçlular Soruşturma Bürosu tarafından alındı, diğer şüphelilerin ifadeleri ise Sahtecilik, Dolandırıcılık ve Bilişim Suçları Bürosunca alındı. Savcılıkta ifadeleri alınan 64 kişiden 50'sinin tutuklanması talep edilirken, 14'ü adli kontrolle serbest bırakılması için nöbetçi sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
Başsavcılığın sevk yazısında, nüfus kayıtlarının bir devletin güvenliği için hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. Özellikle, 2003 yılında Irak’ın işgali sırasında yapılan nüfus ve tapu kayıtlarındaki tahribat örnek gösterildi. Savcılık, fail ya da faillerin sadece "panel" sistemini kullanmakla kalmayıp, verileri güncel tutan kişiler olduğunu ve bu sebeple suçun daha ağır bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.
Soruşturma kapsamında, şüphelilerin MERNİS veritabanı ve diğer devlet bilişim sistemlerine ait kullanıcı şifrelerini ele geçirdiği ve bu verileri illegal olarak sorgulama paneline taşıyıp, para karşılığı sattığı belirtildi. Ayrıca, verilerin tehdit ve şantaj amacıyla kullanıldığı, birçok çocuğun mağdur olduğu ve bazı çocukların intihar ettiği tespit edildi.
Başsavcılığın onayıyla gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarda, yazılım mühendisleri, bilgisayar programcıları da dahil olmak üzere 69 şüpheli gözaltına alındı. Şüphelilerin evlerinde yapılan aramalarda dijital materyallerin yanı sıra ruhsatsız silah ve otomatik tüfekler ele geçirildi. Şüphelilerden 5’i serbest bırakılırken, 64’ü adliyeye sevk edildi.