Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>EKONOMİ
12 Ekim 2008 Pazar - 12:19

Konutta KDV indirimi piyasayı etkilemez

Başbakan Erdoğan'ın yeni paket kapsamında konutta KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e indirileceğini açıklaması tartışma yarattı.

Konutta KDV indirimi piyasayı etkilemez

Çünkü zaten halihazırda 150 metrekarenin altındaki konutlar için KDV yüzde 1 olarak uygulanıyor. Sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkuller için alınan KDV oranı yüzde 18. Türkiye'deki konut stokunun yüzde 95'i de 150 metrekarenin altındaki konutlardan oluşuyor.

Erdoğan yeni paketi açıkladı

LÜKS KONUT ALACAKLARI İLGİLENDİRİR

İstanbul Emlakçılar Odası İkinci Başkanı Nizameddin Aşa, konutla ilgili yapılacak düzenlemenin sadece 150 metrekarenin üzerindeki gayrimenkulleri ilgilendirdiğini belirtti. Aşa, "Teşebbüs olarak iyi ama bu bir müjde değil. KDV indiriminin şu an için talebi etkileyeceğini zannetmiyorum. Birçok müteahhit zaten 150 metrekarenin üzerinde inşaat yapmıyor. Bu karar daha çok lüks konut ve villa alacak olanları ilgilendiriyor, ama onların da alıcısı sınırlı."dedi.

PİYASADA HAREKET YARATMAZ

Ağaoğlu Grubu CEO'su Hasan Rahvalı, Türkiye konut stoğunun yüzde 95'inin 150 metrekarenin altında olduğunu ve bunlardan zaten yüzde 1 KDV alındığını söyledi. Alınan kararın sadece 150 metrekare üzerindeki konutları ilgilendirdiğini söyleyen Rahvalı, dolayısıyla KDV indiriminin piyasada hiç bir hareket yaratmayacağını belirtti.

Rahvalı, "eğer 150 metrekarenin altındaki konutlardaki KDV'yi de yüzde 8'e çekerlerse işte o sektör için çok kötü olur" dedi.

1600 cc'nin altına indirim bekleniyor

Öte yandan Maliye Bakanlığı, Başbakan’ın açıkladığı kriz paketindeki vergi indirimleriyle ilgili kararnamenin yazımına başladı. Üst düzey bir bakanlık bürokratı, KDV ve ÖTV ile Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’na ilişkin indirimleri içeren kararname taslağını bugün Başbakanlığa ileteceklerini söyledi.

150 bin motorlu araç stokunun biriktiği Türkiye’de halen 1600 cc’ye kadar olan araçlardan satış bedeli üzerinden yüzde 37 oranında ÖTV alınıyor. 1600 ila 2000 cc arasındaki araçlarda ÖTV oranı yüzde 60 iken; 2000 cc’nin üzerindekilerde yüzde 84 olarak uygulanıyor. Kriz paketindeki ÖTV indiriminin 1600 cc ve altındaki araçları kapsaması bekleniyor. Çünkü 1600 cc’nin üzerindeki araçlar büyük oranda ithal ediliyor.

Maliye, sözkonusu düzenlemeyle gelir kaybına uğrayacakmış gibi görünse de; araç satışları durduğu için zaten KDV ve ÖTV geliri elde edemiyor. Ancak ÖTV indirimiyle en azından KDV geliri ve motorlu taşıtlar vergisi geliri elde edeceği için, bu uygulama, Maliye için de ‘tulumbaya su koyma’ olarak değerlendirildi.

 
Arınç'tan TSK'ya cevap
 
Beyaz Saray'ı karıştıran Türk
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DOSİAD Cemaat Şifa isim savaşları
Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim ...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri