Haziran 2013'ten bu yana melek yatırımcılar, başlangıç ve büyüme aşamasındaki girişimlere toplamda yaklaşık 45,4 milyon lira sermaye yatırdı. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine dayanan bilgilere göre, girişim sermayesi fonlarına kaynak aktarılmasını düzenleyen bireysel katılım sermayesi sistemi, Haziran 2012’de çıkarılan mevzuat ile faaliyete geçti ve Şubat 2013'te uygulama yönetmeliği yürürlüğe girdi. İlk yatırım ise Haziran 2013’te gerçekleştirildi.
Bu süreçte, iptal edilen lisanslar hariç, 1123 melek yatırımcı lisansı düzenlendi ve bunlardan 621’i aktif durumda. 2024 yılı boyunca 98 yeni lisans verildi. Başvuruların yüzde 68,57’sinin yüksek gelir ya da servet sahibi kişilerden, yüzde 31,43’ünün ise deneyimli yatırımcılardan geldiği belirlendi.
Türkiye’de Haziran 2013’ten itibaren melek yatırım ağlarıyla yapılan 81 yatırıma, 237 yatırımcı yaklaşık 45 milyon 443 bin lira sermaye aktardı. Geçtiğimiz yıl ise 40 yatırımcı, 19 girişime toplamda 12,6 milyon lira sermaye sağladı. Başvuruların büyük çoğunluğu İstanbul'dan yapılırken, Ankara, İzmir, Kırıkkale, Konya, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerden de başvurular alındı.
Yatırım yapılan şirketlerin yarısından fazlasının 5’ten az ortağı olduğu görülürken, sektörel bazda bilgisayar ve bilgi teknolojisi hizmetleri en çok yatırım alan sektör oldu. Veri işleme, bilimsel araştırma ve geliştirme faaliyetleri ise diğer önemli sektörler arasında yer aldı.
Bireysel katılım yatırımcıları, Bakanlık tarafından akredite edilmiş ağlar aracılığıyla başvuru yapabiliyor. Aktif durumda olan 18 akredite ağdan 10’u İstanbul’da, diğerleri ise Türkiye'nin farklı şehirlerinde faaliyet gösteriyor. Bu ağların da akreditasyon için belirli taahhütleri yerine getirmeleri gerekiyor.