Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>EKONOMİ
21 Kasım 2022 Pazartesi - 11:38

Merkez bankaları ön planda olacak

Fed’in politika faizinde arka arkaya 4 kez yaptığı 75 baz puanlık faiz artırımlarının ardından piyasalar 2 Kasım’da gerçekleştirilen FOMC toplantısının Çarşamba günü açıklanacak tutanaklarında faiz artırımlarının hızı konusunda daha fazla ipucu edinmeye çalışacak.

Merkez bankaları ön planda olacak

Benzer şekilde ECB tutanaklarının da bir sonraki faiz artırımının büyüklüğü konusunda fikir vermesi bekleniyor. Yurt içinde ise TCMB’nin son toplantısında verdiği mesajlara paralel olarak politika faizinde bir kez daha 150 baz puanlık indirim yapacağı tahmin ediliyor. TCMB’nin dışında İsrail, Yeni Zelanda, Güney Kore ve İsveç merkez bankalarının toplantıları da bu hafta yapılacak.

Yurt içinde haftanın en önemli konu başlığını TCMB’nin Perşembe günü gerçekleştireceği PPK toplantısı oluşturuyor. Hatırlanacağı gibi TCMB son toplantısında politika faizinde 150 baz puanlık indirim yapmış ve takip eden toplantıda da benzer bir adım atıldıktan sonra faiz indirim döngüsünün sona erdirileceğini belirtmişti. Dolayısıyla Merkez Bankası’nın bu hafta politika faizini %9 seviyesine indirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Çarşamba günü ise 2 Kasım’da sonuçlanan FOMC toplantısının tutanaklarını takip edeceğiz. Fed söz konusu toplantıda piyasa beklentisine paralel olarak politika faizinde 75 baz puanlık artırım yapmıştı. Toplantı sonrasında yayımlanan karar metnine ise faiz artırımlarının hız kesebileceğine yönelik sinyaller veren bir bölüm eklenmişti. Metindeki mesajlar piyasalara ilk etapta pozitif yansısa da Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrasında yaptığı konuşmada faizlerin yükselebileceği nihai seviyenin önceki tahminlerin üzerinde olabileceğine dikkat çekmesi iyimserliğin kalıcı olmasına izin vermemişti. Mevcut durumda ağırlıklı piyasa beklentisi politika faizinin %5’e kadar yükselebileceğine işaret ediyor. Bu kapsamda Çarşamba günü açıklanacak tutanaklarda politika faizinin %5’i aşma ihtimalinin ne derece önce çıkacağının piyasalara yön vereceğini tahmin ediyoruz.

Son toplantısında 75 baz puanlık artırım yapan ECB ise toplantı tutanaklarını Perşembe günü açıklayacak. Tarihsel olarak bakıldığında ECB tutanaklarında yeni bir bilgi veya mesaj verilmediği için etki derecesinin limitli kalma ihtimalinin son derece yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Bölgede son olarak açıklanan rakamlara göre enflasyon %10,6 seviyesinde bulunuyor. Bu kapsamda ECB’nin Aralık ayında para politikasında bir kez daha faiz artırımı yapması bekleniyor. Tutanakların ortaya koyacağı tablo artırımın 50 mi yoksa 75 baz puan mı olacağına ışık tutabilir.

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in ise Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne dair güncellemesinde kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin 5 kademe altı olan B’de görünümü ise negatifte bıraktı. Kurum son olarak Temmuz ayında Türkiye'nin 'B+' kredi notunu 'B'ye indirirken, görünümünü negatif olarak korumuştu. Bu hafta ise Cuma günü Moody’s tarafından güncelleme yapılması bekleniyor. Mevcut durumda kurum tarafından Türkiye’ye verilen not yatırım yapılabilir seviyenin 6 kademe altı olan B3’te bulunurken görünüm ise durağan. Kurum son olarak Türkiye'nin kredi notunu Ağustos ayında B2’den B3’e düşürdüğünü, not görünümünü ise negatiften durağana çevirdiğini açıklamıştı.

TL: TL açısından haftanın en önemli konu başlığını Perşembe günkü PPK toplantısı oluşturuyor. Her ne kadar TCMB’nin politika faizinde 150 baz puanlık bir indirim daha yapması beklense de bu yönde bir adım halihazırda tamamen fiyatlandığı için TL varlıklar üzerinde anlamlı bir etki yaratmasını beklemiyoruz. Dolayısıyla faiz kararından ziyade TCMB’nin sonraki dönemlere ilişkin vereceği mesajların daha fazla önem taşıdığını düşünüyoruz.

Borsa İstanbul: Perşembe günü endekste gerçekleşen %3,45 oranındaki düzeltmenin ardından Borsa İstanbul Cuma günü yukarı yönlü eğilimini daha limitli bir ölçekte de olsa devam ettirme çabası sergiledi. Teknik bir bakış açısıyla değerlendirdiğimizde endeksin düzeltmeler yaparak yoluna devam etmesinin daha sağlıklı bir tablo oluşmasına katkı sağlayacağını düşünmeye devam ediyoruz. Yukarı yönlü eğilimin güçlü şekilde devam etmesi içinse 4700 puanın aşılması gerekir. Dolayısıyla önümüzdeki süre zarfında endeksin bu noktayı aşmakta ne derece başarılı olabileceğini takip edeceğiz. Bu kapsamda 4550 puanın üzerindeki kapanışların pozitif bir sinyal vereceğini söyleyebiliriz. Aşağıda ise 4500, 4430 ve 4360 puan seviyeleri destek noktaları olarak izlenebilir. Çin’de uzun bir sürenin ardından ilk korona virüs kaynaklı ölümün açıklanması ise yeni haftaya başlarken risk iştahını negatif etkileyen bir unsur olarak çalışıyor.

BIST-30 en yakın vadeli viop kontratı

Günü 4972 puanda kapatan BIST-30 kontratlarında 4938, 4898, 4863 ve 4823 destek olarak izlenebilir. 5007, 5047, 5082 ve 5122 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

USD/TL en yakın vadeli viop kontratı

Günü 18.6651 seviyesinde kapatan USD/TL vadeli işlem kontratlarında 18.5720, 18.4970, 18.4040 ve 18.2920 destek olarak izlenebilir. 18.7585, 18.8330, 18.9265 ve 19.0385 ise direnç noktalarını oluşturuyor.

Kaynak:ÜNLÜ & Co
Hibya Haber Ajansı

 
Gaziantep'e roket saldırısı
 
Kilis'te roketli terör saldırısı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Küresel piyasalarda dalgalı seyir etkisini sürdürebilir
Geçen hafta salı günü açıklanan ekim ayı ÜFE verisi aylık bazda %0,2 oranında ...
Tarımsal girdi fiyat endeksi, Eylül 2022
Tarımsal girdi fiyat endeksi (Tarım-GFE) yıllık %138,15, aylık %2,90 arttı
Uluslararası piyasalar
Dün ABD tarafında perakende satış verileri açıklandı. Ülkede perakende ...
 
Kıymetliler kayıpta bir günü bıraktı
Altın dünkü seansı kırmızıda kapatırken, dört seansın ardından kayıpla bir kapanış yapmış oldu.
"Merkeziyetsiz ekonomiye geçişte küresel bir ajandaya ihtiyaç var"
Dünyanın en büyük kripto borsalarından birinin bir hafta içinde iflasa ...
Piyasanın durumu
BIST 30 Endeksi son işlem gününde %2.33 yükseliş ile 5,067 seviyesinden günü tamamladı.
 
Asya ve ABD borsalarında karışık seyir
ABD’de enflasyonun zirve yapmış olabileceği iyimserliği devam ederken, ...
Kıymetliler rallisine devam ediyor
Altın dünkü seansta 1750 dolar/onsu aşarak, son üç ayın zirvesini kaydettiği ...
Borsalara enflasyon desteği
ABD’de beklenenden daha düşük seviyelerde oluşan enflasyonun Fed’in agresif ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri