Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
23 Şubat 2013 Cumartesi - 09:22

Mesire alanıydı genelev semti oldu

Araştırmacı Erman Tamur, 30 yıldır üzerinde çalıştığı Ankara’nın kurutulan derelerini “Suda Suretimiz Çıkıyor” adlı kitapta topladı. Arşiv fotoğraflarıyla geçmişte kalan doğal güzellikleri anlatan Tamur’un kitapında en dikkat çeken konu ise Bentderesi oldu. Tamur, bugün genelevle anılan semtin 1957 yılına kadar mesire alanı olarak kullanıldığını anlattı.

Mesire alanıydı genelev semti oldu

Bala’da doğan ve bir yaşındayken Başkent’e gelen, “Sadece Ankara’da kendimi güvende hissederim” diyerek kente olan sevgisini ifade eden Erman Tamur, yaklaşık 30 yıldır araştırdığı akarsuları “Suda Suretimiz Çıkıyor” isimli kitapta topladı. 1968 yılında ODTÜ’den mezun olan inşaat mühendisi Tamur, Ankara dereleri üzerine tarihi ve güncel bilgileri tüm detaylarıyla gözler önüne serdi. Eski ve yeni fotoğraflarla derelerin anlatıldığı kitapta en büyük değişimi yaşayan Bentderesi dikkat çekiyor. Tamur, yıkılma süreci yaşasa da bugüne kadar genelevlerin bulunduğu bir semt olan Bentderesi’nin, 1957 yılında yaşanan sel felaketinden önce doğal güzelliğiyle büyüleyen mesire alanı olduğunu fotoğraflarıyla belgeledi.

FOTOĞRAFLARDA KALDI

Kentin en önemli derelerinin yıllar içinde geçirdiği değişimi ve kitapta yer almayan anılarını Ankara Hürriyet ile paylaşan Tamur, “Ankaralılar için yaz gecelerinde dere boylarında yapılan gezintiler, kemerli taş köprüler, değirmen arklarında çamaşır yıkayan kadınlar, sürüler halinde yüzen ördekler derelerin yok olmasıyla bir uzak geçmişten fotoğraf karelerine yansıyan hayallere dönüştü.

SICAK YAZ GECELERİNDE GEZİNTİ

Hatip çayı kalenin eteklerinden geçmeye başladığında Bentderesi ismini alır. Üzerinde seyrine doyulmayan güzelliklere sahip, tarih kokan köprüler varmış. Günümüzde genelevlerin bulunduğu bölgede geçen Bentderesi üzerinde semer sırtlı taş yapılar olan Çakıllar Köprüsü ve Tabakhane Köprüsü, ahşaptan yapılan Ördekli Mescidi Köprüsü varmış.
Etrafında büyük bahçeler olduğu için Bentderesi, mesire alanıymış. Ankaralılar orada sıcak yaz gecelerinde gezinti yapar, keyifli vakit geçirirmiş.

SEL FELAKETİ DEREYİ KAPATTIRDI

Kentin o yıllarda nabzının attığı yer olan Bentderesi civarında 1957 yılında büyük bir sel felaketi yaşandı ve köprüler, bahçeler, mesire alanı zarara uğradı. Devlet otoritesi ise, o bölgede değişikliğe gitme kararı aldı ve sel felaketi sonrasında dereyi kapattı. Tartışmasız son derece yanlış olan bu karardan sonra, bölgeye kimlik katan dere, sadece isminde kaldı. Su bulunduğu yere güzellik, çekicilik ve hareketlilik katar. Bentderesi de, Başkent’teki birçok dere örneğinde gördüğümüz gibi alınan yanlış kararın kurbanı oldu ve günümüze sadece genelevleriyle anılan bir semt olarak kaldı.”

YERALTINA GİZLENDİ

Başkent’in yaklaşık 50 yıl önce dereler ve akarsular şehri olduğunu ifade eden Tamur, şunları söyledi: Derelerin şehirlere güzellik ve kimlik kattığını düşünüyorum. Bugün o derelerin çok az bir kısmını açıkta görüyoruz. Modernleşirken, gelişirken önemli değerlerimizi de kaybettik. Doğal güzellikleri ve tarihi mirası korumak, estetik bir kaygı barındırmak gibi düşüncelerimiz olmadığı için derelerimizin çoğunu kaybettik. Şehir genişledikçe merkez içinde kalan derelere, altyapı işlerinde kolaya kaçmak için kanalizasyon bağlandı.

 
 

 
Bir şehir efsanesi daha bitti: İstanbul-Ankara trafiği
 
Ulaşımda akıllı dönem
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir şehir efsanesi daha bitti: İstanbul-Ankara trafiği
Ezeli İstanbul-Ankara karşılaştırmalarında, “Ankara’nın trafiği gibisi ...
Lojmana 215 milyon
Maliye Bakanlığı’nın Oran Atakent Devlet Mahallesi’ndeki lojmanları için ...
Bir haftalık bebek yandı
Ankara’da bir evde çıkan yangında, bir haftalık bebek yanarak yaşamını ...
 
Ankara Metrosu durdu yolcular tünelden çıktı
Batıkent-Kızılay seferini yapan Ankara Metrosu, Sıhhiye istasyonundan ...
5 litre atık yağa 1 litre temiz yağ
Bir litresi milyonlarca litre suyu kirleten atık yağ, Sincan Belediyesi’nin ...
Merdivenler durmayacak
Ankara Hürriyet’in ısrarcı haberlerinin ardından harekete geçen Büyükşehir ...
 
EGO otobüsleri gözaltında
EGO, kamera sistemi ile otobüsleri saniye saniye izlemeye aldı. Uygulama, ...
Cemil Çiçek’ten ‘ucube’ mesajı
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, ‘ucube’ dediği AKM binasıyla ilgili, “Kıbrıs ...
Başlarına yıkılıyordu
Hacıbayram’da devam eden çalışmalar sırasında Belediye Çarşısı’ndaki bir ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri