Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Yılın 2'nci yarısında enflasyonun inişe geçtiğini hep birlikte göreceğiz
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Erdoğan: Temmuz ayında emekli maaşlarını tekrar masaya yatıracağız
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Seçimde oy kullanırken bunlara dikkat
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Türkiye'nin 8'inci insani yardım gemisi Gazze için yola çıkıyor
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Aralık 2019 Cumartesi - 12:30

Milli Mücadele’nin kalbinde Atatürk’ün ilk 24 saati

Atatürk, bundan tam 100 yıl önce Ankara’ya ilk adımını attı. Dikmen sırtlarında vatandaşlar ve Seymenlerden oluşan binlerce kişi, Mustafa Kemal Paşa’yı büyük bir coşkuyla karşıladı. Cumhuriyet yolculuğunda önemli bir yeri olan 27 Aralık 1919, karanlıktan aydınlığa dönüşün başlangıcı olarak tanımland

Milli Mücadele’nin kalbinde Atatürk’ün ilk 24 saati

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye üyeleri, Anadolu’da başlatılacak Ulusal Bağımsızlık Mücadelesi’nin merkezinin Ankara olarak belirlenmesinin ardından, 18 Aralık 1919 günü Sivas’tan Ankara’ya doğru yola çıktı. İlk adresleri Kayseri ve Mucur’da birer gün kalan heyet, daha sonra Kırşehir-Karaman güzergâhını kullanarak 27 Aralık Cumartesi, Ankara’ya ulaştı. Gölbaşı’ndan Ankara’ya giren Atatürk, Ankara halkının yanı sıra  köylerden ve kasabalardan akın akın gelen 3 bin atlı ile 700 yaya Seymen'in oluşturduğu ‘Seymen Alayı’ ile karşılandı. Atatürk önderliğindeki heyet; Dikmen’den Yenişehir-Radyoevi-Ulus Meydanı yolundan dönemin ‘Hükümet Konağı’na (Eski Ankara Valiliği Hizmet Binası) ulaştı. Atatürk Hükümet Konağı’nda bir süre dinlendikten sonra kendisine tahsis edilen ve şimdilerde Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak kullanılan Ziraat Mektebi’ne yerleşti. Atatürk yaklaşık 4 ay boyunca Milli Mücadele'yi yönettiği Ziraat Mektebi’nde önemli kararlara imza attı. Hürriyet Ankara, yeni Türkiye’nin kalbi olan o binada Atatürk’ün ilk günlerini araştırdı. İşte Atatürk’ün Ziraat Mektebi’nde geçirdiği ilk 24 saat:

MERKEZİN ANKARA OLDUĞUNU AÇIKLADI

Mustafa Kemal Paşa’nın geç saatlerde geldiği Ziraat Mektebi’nde ilk icraatı Heyet-i Temsiliye adına bir duyuru yapmak oldu. Atatürk tarafından kaleme alınan Nutuk’ta o duyuruya, “Sivas’tan Kayseri yoluyla Ankara’ya gitmek üzere yola çıkan Heyet-i Temsiliye, bütün yol boyunca ve Ankara’da, büyük ulusumuzun sıcak ve içten yurtseverlik gösterileri içinde bugün buraya geldi. Ulusumuzun gösterdiği birlik ve dayanç (azim), ülkemizin geleceğini güven altına alma konusundaki inancı sarsılmaz bir biçimde destekleyecek niteliktedir. Şimdilik Heyet-i Temsiliye merkezi Ankara’dadır. Saygılarımızı sunarız efendim” ifadeleriyle yer verildi.

Kurtuluş Savaşı yıllarında karargâh olarak kullanılan binada, Atatürk ve İsmet İnönü Milli Mücadele için önemli kararlara imza attı.

 

ANKARA HALKININ TEMSİLCİLERİYLE BULUŞTU

 

28 Aralık 1919 Pazar günü ise Atatürk, Ankara halkının temsilcileriyle Ziraat Mektebi Salonu’nda toplantı yaptı. Uzun bir konuşma yapan Atatürk, katılımcılara “Efendiler! Milli Teşkilat’ımızın bugün takip ettiği gaye vatanın parçalanmaktan ve milletin esaretten kurtarılmasına yöneliktir” mesajını verdi. Heyet-i Temsiliye üyesi olan, aynı zamanda da Atatürk’ün isteği üzerine Kurtuluş Savaşı süresinde yaşananları kaleme alan Mazhar Müfit Kansu; ‘Erzurum’dan Ölümüne Kadar Atatürk’le Beraber’ adlı eserinde toplantı hakkında, “Paşa, saatlerce imtidât eden nutkunu söyledi. Bu konferans halk üzerinde iyi bir tesir bıraktı ve vaziyet hakkında halk tenevvür etti. Halk büyük bir memnuniyet içinde Mektepten ayrıldı” bilgisini paylaştı.

YENİ CUMHURİYETİ YARATACAK BİNA

Türk’ün Ateşle İmtihanı’ adlı kitabında Halide Edip Adıvar kendisinin de Atatürk ile birlikte zaman geçirdiği o bina ile ilgili şu ayrıntıları aktarıyor: “İşte bu yer, yeni bir hükümeti ve yeni cumhuriyeti yaratacak binaydı. Bunu, vaktiyle ittihatçılar Ankara’da Ziraat Okulu olarak kurmuşlardı. Şimdi, okul kullanılmadığı için çiftlikte kalan öğrenci yoktu. Ve bize orada yer vereceklerdi.”

BİLİYOR MUYDUNUZ?

 

İlk Genelkurmay Karargâhı olma özelliği taşıyan binanın bulunduğu mahalleye bu nedenle ‘Karargâhtepe’ ismi verildi. Yine aynı nedenle binanında çevresindeki sokaklar ‘Komut, Atış ve Tümen’ gibi isimler adlandırıldı, tam sınırındaki mahalleye de Subayevleri ismi verildi.

Günümüzde Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü olarak kullanılan binada; Atatürk’ün kullandığı odalardan biri, döneme ait eşyalarla birlikte 1952 yılından bu yana ‘Atatürk Odası’ adıyla muhafaza ediliyor.

 
Artık herkes taksi şoförü olamayacak
 
Vatan uğruna ölmeye geldik
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Augustus Tapınağı’na ‘Şeffaf Müze’ önerisi
Ulus ve Ankara’nın kültürel mirasına ilişkin araştırmalar yapan Prof. ...
Yıldız Savaşları’ndan Kuğulupark’a
Star Wars’ (Yıldız Savaşları) filminde Darth Vader karakterine hizmet ...
Güzeller taçlandı
Models Of Fashion 2019 güzellik yarışması finali Grand Ankara Otel’de ...
 
Üç kuşak sahnede
Operatör Doktor Nazım Şuvağ, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne girişinin ...
Yeni yıl hediyeleri Altınpark’ta
Yeni Yıl ve Hediyelik Eşya Günleri, Altınpark Fuar Alanı’nda bugün başlıyor.
Meksikalılardan Posada şarkısı
Yeni yıl kutlamasına, kısa bir süre önce Ankara’daki görevine başlayan ...
 
Ar-Ge ve inovasyonda gidecek çok yolumuz var
Ankara Sanayi Odası (ASO) Ar-Ge, İnovasyon ve Dijital Sanayi İhtisas Komisyonu ...
Kültürümüzü yeni nesillere aktaracağız
Arhavililer Vakfı 8’nci olağan genel kurul toplantısında, Kayhan Giritlioğlu ...
Yeni galeri ‘Seçilmiş İşler’ ile açıldı
Kuzu Effect’te bulunan MAMM Sanat Galerisi, Ahmet Güneştekin’in ‘Seçilmiş ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri