Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
KPSS Ön Lisans Sonuçları Açıklandı
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
Dev Derbide Fenerbahçe ve Galatasaray Karşılaşıyor
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
GÜRZ-15 Operasyonlarında 88 Gözaltı
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Üniversitelerde Fakülte ve Enstitü Düzenlemeleri
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
Türkiye, Avrupa'nın Üçüncü Büyük Otomotiv Üreticisi Konumuna Yükseldi
HABERLER>GÜNDEM
3 Aralık 2011 Cumartesi - 10:11

Nevşehir’de taş altından değerli

Modern Taş Devri’ni anımsatan ve bölgede “butik otel” olarak adlandırılan bazı mağara odalar, özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Geceliği bin 200 euro olan bazı odalar ise, “İstanbul’un taşı toprağı altın” sözünü bir kez daha düşündürmeye sevk ediyor.

Nevşehir’de taş altından değerli

BAŞKENT Ankara, “Kuğulu Alt Geçidi”, “Dikmen Vadisi”, “SSK İşhanı” ve henüz tamamlanamayan “metro inşaatları” gibi yer altı ve yer üstü dertlerle uğraşırken, komşu kent Nevşehir yer altına yeni yaşam alanları kurmaya devam ediyor. Son dönemlere kadar yalnızca yer üstünde kalan “Peri bacaları” ile konuşulan Kapadokya Bölgesi, şimdi ise sayısı her geçen gün artan yer altı “mağara” ve “kemerli” odaları ile özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 
Nevşehir Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Selim Biçen, Siteler esnafıyla birlikte bölgeyi ziyaret eden 
Ankara Kalkınma Ajansı yetkililerine Kapadokya’da yapılan çalışmaları anlattı. Biçen’in verdiği bilgilere göre, milyonlarca yılda meydana gelen Kapadokya’da turizm alanında hizmet veren toplam 28 bin 500 oda kapasiteli bin 865 işletme yer alıyor. 
Başkent nüfusunu geçecek
Kapadokya Bölgesi’nin yeni trendi olarak kabul edilen ve daha önce kullanılmaz durumdaki mağaraların restorasyonuyla turizme kazandırılan “butik otel” sayısı neredeyse yüze yaklaşmış durumda. Son bir kaç yılda 2 bin 500 “mağara oda” inşaa edilerek hizmete açılmış. Bir taraftan bölgenin her bir köşesinde restorasyon çalışmaları harıl harıl devam ediyor. 2011 yılının ilk 10 ayında bir milyondan fazlası yabancı olmak üzere yaklaşık 2 buçuk milyon turistin ziyaret ettiği Nevşehir’in, önümüzdeki iki yıl içinde yıllık turist sayısının Başkent nüfusunu geçeceği söyleniyor. 
Bir gece bin 200 euro
Nevşehir’in Ürgüp, Uçhisar ve Mustafa Paşa bölgelerinde yoğunlaşan “butik otel” adlı mağara odaları, son derece lüks görünümleri ile “modern taş devri”ni anımsatıyor. Geceliği bin 200 euro olan bazı odalar ise, “İstanbul’un taşı toprağı altın” sözünü bir kez daha düşündürmeye sevk ediyor. Çünkü taş odaların altından daha değerli olduğu Nevşehir’deki mağara odalarda, yurt dışından çok sayıda ziyaretçi özel uçaklarıyla gelip sadece günübirlik kalarak ülkelerine geri dönüyor. Kentin turizm işletmeleri ise bugünlerde, Kente gelen turistlerin 1.8 gün olan ortalama kalış süresini daha da artırabilmenin hesaplarını yapıyor.
Mağara adamları geri döndü
Tarih öncesi uygarlıkların yaşam alanları olan “Taş Devri”, Nevşehir örneklerine bakılacak olursa günümüzde geri dönüşün sinyallerini veriyor. Bizanslıların, “Troglodytes yani “mağara insanları” olarak adlandırdıkları Kapadokya Bölgesi, bugün de tıpkı binlerce yıl önce olduğu gibi bu koca deliklere yeniden yaşam alanları kuruyor. Ve bu görünümüyle Kapadokya, “Modern Taş Devri” çağının bir nevi başlangıcına imzasını atmış oluyor. Bir kaç yıl öncesine kadar 15 ila 50 bin TL arasında değişen bu mağaralar için bugün çok daha uçuk rakamlar konuşuluyor. Bölgede, yerel halktan çok dışarıdan gelen yatırımcıların hakimiyeti ise dikkat çekiyor. 
Başkent turizmine Nevşehir dopingi
Türkiye turizminin sadece deniz, kum ve güneş olmadığını elindeki doğal imkanları en iyi şekilde kullanarak gösterme gayreti içine giren Nevşehir, bu anlamda 
Ankara için önemli bir örnek teşkil ediyor. Özellikle Uzakdoğu ülkelerinden gelen ziyaretçilerin küçük bir bölümü Nevşehir’de havalimanı olmadığı için iniş tercihlerini Ankara’dan yana kullanıyor. Bu yüzden geçtiğimiz haftasonu Siteler esnafı ile ile kent arasında “ortak iş” yapma protokolü imzalanmışken, iki yıl içinde yıllık turist sayısının Başkent nüfusunu geçecek şekilde hedef alan Nevşehir’den Ankara’nın biraz daha nemalanması gerekiyor. 

 
Öğrenciden “Salon bize açılmıyor” iddiası
 
F.Bahçe ve G.Saray başkent ekiplerine karşı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Öğrenciden “Salon bize açılmıyor” iddiası
Sincan Lisesi Basketbol Takımı oyuncuları, Sincan Gençlik ve Spor İlçe ...
Görme engelli Azmetti başardı
Türkiye’nin ilk görme engelli basın müşaviri 34 yaşındaki Kenan Önalan, ...
Kırıkkale’de hazırlanacaklar
Van’da büyük yıkıma yol açan depremlerin ardından üniversiteye hazırlanan ...
 
Su kesintisi
Yenimahalle’nin bazı semtlerinde, onarım çalışmaları nedeniyle, 4 Aralık’ta ...
AIDS’e dikkat çektiler
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye Ofisi’nin desteklediği ...
Baget tutmayan eller bateride ritim oldu
Spastik engeli, vücudunda istemsiz hareketlere neden olmasına rağmen müziğe ...
 
Ankara'da yangın paniği
Ankara'nın Keçiören ilçesinde bir apartmanın üçüncü katında çıkan yangın, büyük paniğe neden oldu
Ankara Olimpiyat Elemelerine aday oldu
Gökçek, A Milli Kadın Takımı'nın da mücadele edeceği 2012 Londra Olimpiyatları ...
Bir hüzme ışık görmeye yetti
Görme engelli ve değişik derecede görme kaybı yaşayan ancak “ışık algısı” ...
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri