Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor Yerel Haberler Teknoloji Kim Kimdir?
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni '112 Web İhbar Sistemi' Uygulaması
İçişleri Bakanlığı'ndan Yeni "112 Web İhbar Sistemi" Uygulaması
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
Ticaret Bakanlığı'ndan Cep Telefonu ve Taşıt Satışlarına Yeni Taksit Düzenlemesi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
2025 Yılı Bütçesi TBMM'de Kabul Edildi
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
Aday Öğretmenlik ve Kariyer Basamakları İçin Yeni Düzenleme Yayımlandı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
19 İlde Gürz-30 Operasyonu: 40 Gözaltı
HABERLER>SPOR
30 Kasım 2017 Perşembe - 12:38

O milli kahramandı

Spor eski bakanlarından Yücel Seçkiner, Naim Süleymanoğlu’nun, toplumsal ve siyasi hayatta önemli bir kırılma noktası olduğunu vurguladı. ‘Cep Herkülü’ diye anılan unutulmaz ismin, sporcu kimliğinin yanı sıra çok önemli bir tarihi kişiliğe sahip olduğunun altını çizen Seçkiner, “Onun kaçışı, bugün B

O milli kahramandı

Spor eski bakanlarından Yücel Seçkiner, kısa süre önce hayatını kaybeden efsane şampiyon halterci Naim Süleymanoğlu ile ilgili olarak bir çok kişinin, kendisinin sporcu kimliğini ön plana çıkardığını hatırlatıp, “Olimpiyat, dünya ve Avrupa şampiyonu olmuş, müthiş bir sporcuydu. Bunun yanında, o dönem Bulgaristan’da Türk ve Müslümanlara uygulanan asimilasyonun, dünyaya duyurulmasında ve orada yaşayan soydaşlarımızın bugünkü haklara kavuşmasında, toplumsal ve siyasi önemli bir kırılma noktasıydı” diye konuştu.
Naim ile çok özel hatıraları olduğunu dile getiren Seçkiner, şunları anlattı:

“Jivkov döneminde, Bulgaristan’da yaşayan Türk ve Müslümanlara asimilasyon uygulanıyor, isimler ve mezar taşları değiştiriliyor, camiler kapatılıyor, ticari hayata izin verilmiyor, cenazeler onların inançlarına göre defnediliyordu. Türkçe konuşana 3 yıl ceza veriliyordu. Biz de bir Sofya ziyaretinde buna tanık olduk. Cami kapalı, kapının önünde çöpler yığılmıştı. Önünü temizleyip açtılar biz öyle girebilmiştik.”

NAİM İÇİN ÖZEL YOL YAPTI

“Naim, çok başarılı bir sporcu olduğu için Jivkov kendisini çok seviyor. Araba ve ev veriyor. Sırf, Naim istedi diye, dağ başındaki kamp yerine, 30 km yol bile yapıyor. Ancak Naim, bu eziyetten kurtulmak istiyordu. Kaçmayı ilk kez 1984 Los Angeles olimpiyatlarında kafasına koymuş. Ancak boykot nedeni ile Bulgar kafilesi ABD’ye gidemeyince olmamış. 1985’te, yine Melbourne’deki bir şampiyonada, yaşadığı sakıntıları anlatmış ama kaçma isteği ile ilgili bir şey söylememiş. 1986’da Melbourne’deki şampiyonada, yine birinci oldu. Akşam düzenlenen bankette, sigara içmek istiyorum diye, restorantın arka kapasından dışarı çıkmış. Orada bekleyen 4-5 soydaşı, Naim’i alıp 5-6 kilometre sonra, Türklere teslim etmiş. Önce Türk konsolosluğuna gitmişler. Konsolosluktakiler biz alamayız demiş. Orada yaşayan bir Türk’ün çiftlik evine gitmişler. Bir avukat, (Kendi rızam ile kamptan ayrıldım yazısı ver ki, sıkıntı yaşamayalım) deyince, bu kağıdı hazırlamak için çıkmışlar. Bu arada polis o çiftlik evini basmış. Naim’in imzaladığı kağıttan söz edince, polis o zaman bizim yapacağımız bir şey yok demiş. Sonra, elçiliğe geçtiler. Bir gün sonra, Avustralya’dan Londra’ya, oradan da Türkiye’ye geldi. Gelişmeler o dönemin başbakanı Turgut Özal’a anlatıldığında, hemen ne gerekiyorsa yapın demişti.”

ELÇİLİK AŞÇISI NAİM OLDU

Seçkiner, o dönemin yakın tanığı Can Pulak’ın sonrasındaki süreçte neler yaşandığını kendilerine şu şekilde anlattığını, hatırlattı:
“Naim’i sahte pasaportla çıkarıyorlar Avustralya’dan. Olay duyulduğunda ve dünya (şampiyon kayıp) diye ayağa kalktığında Naim, TWA uçağıyla Londra’ya inmek üzeredir. Londra’da normal bir yolcu gibi uçaktan inip, her ihtimale karşı dolambaçlı yollardan Büyükelçiliğe giderler. Başbakan Turgut Özal, büyükelçimizi arayıp (Naim sefarete girdikten sonra İngiliz Hükümetini haberdar edin) talimatını verir ve özel uçağını Ankara’dan yola çıkarır. Naim’in kaçırıldığı ve Londra’da Türk büyükelçiliğinde olduğu haberi bir anda bomba gibi patlar ve sefaretin önünde çok büyük bir kalabalık birikir. Bir dakika görüntü için 50 bin dolar teklif edenler vardır. O an bir plan yapılır, Naim’miş gibi, yüzü şemsiyelerle örtülen elçilik aşçısı, 3 araçtan oluşacak bir konvoyun ortasına oturtulup, binadan çıkarılır ve Londra caddelerinde iki saat gezdirilir. Sefaretin önünde bekleyenler bu araçları takip ederken, Naim başka bir araçla hava alanına götürülüp, kendisini bekleyen uçağa bindirilir. Uçağın Pakistan’lı pilotu, Bulgaristan üzerinden geçemeyeceklerini, Yunanistan üzerinden gidişi deneyeceğini, ancak gizlilik nedeniyle izin istemeyeceğini ve kör uçuş yapacağını bildirir. 10 Aralık’ta kaçışla başlayan bu macera, Naim’in, 12 Aralık’ta Ankara Mürted Askeri Havalanına inmesi ile son bulur. Naim kaçarken, yanında sadece 12 doları vardır.”

KAYBEDİNCE MORALİ ÇOK BOZULDU

“3. olimpiyat şampiyonluğundan sonra, haltere ara vermişti. Tekrar başlayacağım dedi, ben dönme dedim, dinlemedi. Bursa’dan bağımsız aday olup kazanamadı. Gel istediğin partiden aday ol dedim, ben soydaşlarıma güveniyorum dedi. Kazanamayınca, o üzüntü onun sağlığını yıprattı. Belediye başkan adaylığı, milletvekili adaylığı ve federasyon başkan adaylığı süreci onu çok hırpaladı.” 
“Türkiye’de 82 yılına kadar, başarılı sporculara, büyük ödül verilmezdi. Bunu değiştiren isim benim. Başarı sizden ödül bizden diyerek, olimpiyat, dünya ve Avrupa’da başarılı olan sporculara, ev, araba, altın verilmesi fikrini ortaya atan ve bunu gerçekleştiren benim. Türkiye’de devlet her zaman sporcunun yanında olmuştur. Naim, bana devlet üstün hizmet madalyası almak istiyorum dedi. Hemen çalışmalara başladım. Araştırdım, o güne kadar hiç sporcu bu unvanı almamıştı. Olimpiyat şampiyonu olmuş isimlere verelim dedim. Cumhurbaşkanı Demirel’e anlattım. Seçkiner sen ne istedin de vermedik dedi. Naim ve Halil Mutlu ile birlikte, hayatta olan olmayan, 24 güreşçi de bu unvanı kazandı.”

“Naim ve Turgut Özal sayesinde, 600 bin soydaş bugünkü haklarını kazandı. Naim’in kaçışı, Bulgaristan’da Türklere yapılan mezalimi dünyaya duyurdu. Jivkov, Türkiye’ye gelmek isteyen ailelerin içinde, bazılarına pasaport veriyor bazılarına vermiyordu. Verdiklerine de 15 gün içinde ülkeyi terk etmezseniz, çıkışınız yasak diyordu. Turgut Özal kapıları açın talimatı verdi 300 bin soydaş Türkiye’ye geldi. Bunların önünü açan Naim’dir. Jivkov’la daha sonra karşılaştığımda bunu iye yaptın diye sordum, o günün şartları bunu gerektiyordu dedi. Zaten, 91 yılında görev süresi bitiyordu, bu olaylardan sonra 89’da görevi bıraktı.”

YÜCEL SEÇKİNER KİMDİR?

Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Bakanlığı ve Türkiye Güreş Federasyonu başkanlığı yaptı. Sporcu iken atletizmde bir çok madalya kazandı. Uçan teğmen lakabı ile anıldı. TBMM’de 42 kanun teklifi verip, 16’sının yasalaşmasını sağladı. Gençlik Spor Vakfı’nın kurulması, sporcuların 33 yaşına kadar askerlikten muaf tutulması, devlet sporcusu unvanı verilmesi, sporculara ödül verilmesi, spor tesislerin yapılması, statların kulüplere devredilmesi, onun döneminde gerçekleşti. Spor Toto’nun sistem totoya geçmesi, şampiyon sporculara maaş bağlanması gibi bir çok konuda önemli hizmetler de bulundu.

 
Folklor sadece halay değildir
 
102 bin kişiye kimlik kontrolü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
“Diplomamı yırtarım”
Beştepe’ye yeniden dönen Ümit Özat’ın, başkan Murat Cavcav ile yaptığı ...
Suriyeli boksör Charr, kemerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hediye etti
Yirmi yıl önce savaşta babasını kaybederek annesi ve kardeşiyle birlikte ...
Erman Toroğlu: 'Şike yıllarca göstere göstere yapıldı'
Ünlü spor yorumcusu ve eski hakem Erman Toroğlu şikenin yıllarca göstere ...
 
Telekom hedef büyüttü
Öncelikli amaçlarının Türk basketbolunun bir numaralı vitrinine yükselmek ...
Yenikent’te kader derbisi
Osmanlıspor ve Gençlerbirliği, 13. haftanın açılış maçında kozlarını paylaşacak.
Burhan Akbudak, Dünya şampiyonu oldu
Polonya’da düzenlenen U23 Dünya Güreş Şampiyonası'nda grekoromen stil ...
 
Gençlerbirliği kaosu seçti
Son maçlarını kaybedip, puan cetvelinin dibinde kalan Gençlerbirliği ve ...
Beştepe’de bulutlar karardı
Süper Ligin 12. haftasında, kendisi adına hayati önem taşıyan maçta, sahasında ...
Galatasaray’da Tudor ile devam kararı
Galatasaray, Tudor ile devam kararı aldı.
 
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Haber Yorum Spor
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri